Sari la conținut

Poză

Pasta de martipan


35 răspunsuri la acest topic

#1 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2007 - 05:52 PM

Reteta o am din revista Bucataria pt toti nr.12 scriu intai reteta si apoi la sfarsit
comentariile si sugestiile mele in urma experientei accumulate tongue.gif

450g migdale macinate (daca gasiti pudra este si mai bine va arat la sfarsit un ambalaj )
460g zahar praf foarte fin macinat,cernut(am gfolosit dr.oetker pudra vanilat)
1 lingura suc de lamiae
½ lingurita esenta de migdale(eu am pus 1lingurita si imi place cat este de aromat)
2 oua intregi mici sau 2 albusuri de oua mai mari(de data asta am pus numai albusuri dar
am facut altadata cu oua intregi si iese bine)

Se amesteca faina de migdale cu zaharul praf,se face o adancitura in mijloc si se adauga sucul da lamiae,esenta de migdale si atata ou sau albus de ou cat este necesar pentru a obtine o compozitie omogena ca o plastelina.
Se framanta putin martipanul obtinut, se da o formeaza un baton care se presara cu zahar pudra si se inveleste cu folie de plastic.
Se tine la frigider pana cand se foloseste ca umplutura sau decoratii pt torturi.

Imagini atașate

  • Lobont_217.jpg
  • Lobont_219.jpg
  • Lobont_220.jpg
  • Lobont_223.jpg
  • Lobont_224.jpg
  • Lobont_225.jpg
  • Lobont_226.jpg
  • Lobont_227.jpg
  • Lobont_228.jpg
  • Lobont_229.jpg

Editat de Carmen L, 25 October 2007 - 05:57 PM.

IPB Image

#2 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2007 - 05:57 PM


De data asta nu am avut faina de migdale ci migdale macinate fin,dar mi-a iesit o pasta minunata pentru gustul meu.Eu nu am folosit-o pt decoratii nici atunci cand mi-a iesit foarte fina pt ca pt decoratii imi place mai mult pasta de zahar a Adrianei caci este alba.
In cozonac si prajituri este foarte aromata si se comporta ca si cea cumparata, puteti sa o faceti cat de dulce vreti ,si sa puneti esenta de migdale dupa gust.(la cantitatea asta nu depasiti totusi o lingurita caci iese amaruie).
Daca nu o folositi un timp si vi se pare ca s-a intarit nu este nici o problema, framantati bucata de martipan pe zahar pudra presarat pe masa si daca nu puteti si vi se pare tare o framantati eventual in robot cu putin lapte cald (a oricum la cozonac este ok ) cat de moale vreti.

In ultima poza este un ambalaj mai vechi l-am tinut sa-mi amintesc marca dar nu am mai gasit asa fin dar il las aici caci poate il vedeti pe rafturi. rolleyes.gif

IPB Image

#3 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 25 October 2007 - 07:15 PM

Ca aspect,arata extraordinar,si ma gîndesc ca e maleabila,si se pot forma multe din ea.
Eu cum am probleme cu oole crude,nu fac cu oo,ci cu ceva ulei de migdale si apa de trandafiri.
Dar cum gasesc martipan foarte bun,nu ma chinui ,desi cel facut de casa e mult mai gustos biggrin.gif
Maya's World .

#4 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2007 - 07:43 PM

Da Maya am uitat sa spun ca daca il tii mai mult in frigider se pot inlocui ouale cu ulei de migdale
am aflat si eu de curand de asta in reteta nu esteUleiul de migdale eu l-am primit nu am idee daca se gaseste si unde la noi)

apa de trandafiri mersi de pont Maya nu m-am gandit floare.gif

Da gustul la cel de casa nu se compara e mai bun dar noi nu gasim pasta oricand la magazine(rar adica).

Reteta este postata la rugamintea Bogdanei si pt ea(si pt cine mai vrea) sper sa-i foloseasca.
IPB Image

#5 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 25 October 2007 - 07:54 PM

QUOTE(Carmen L @ Oct 25 2007, 07:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Da Maya am uitat sa spun ca daca il tii mai mult in frigider se pot inlocui ouale cu ulei de migdale
am aflat si eu de curand de asta in reteta nu esteUleiul de migdale eu l-am primit nu am idee daca se gaseste si unde la noi)

apa de trandafiri mersi de pont Maya nu m-am gandit floare.gif

Da gustul la cel de casa nu se compara e mai bun dar noi nu gasim pasta oricand la magazine(rar adica).

Reteta este postata la rugamintea Bogdanei si pt ea(si pt cine mai vrea) sper sa-i foloseasca.

Sînt convinsa ca reteta va fi extrem de folositoare,pentru ca nu peste tot se gaseste pasta ca lumea,sau deloc.
Eu amproblema cu ooleca aici nu-s sigura niciodata de calitatea lor..

Cu ulei si apa de trandafiri,se pastreaza bine în frigi.Si mai mult tine daca îl trageti în vid smile.gif
Maya's World .

#6 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2007 - 08:04 PM

Uleiul de migdale daca il vad pe undeva intru si scriu aici sa se stie trebiue cautat.
Am facut o singura data cu ulei de migdale dar cum nu am stiut de apa de trandafiri
a iesit cam vascoasa duamna pasta dar cozonacul nu a avut nic impotriva.

Cand este folosita la umpluturi se pot pune oo pt ca oricum se coace prajitura.

Maya mersi inca odata pt reteta de cozonac cu martipan si alune pupic.gif
Cozonacul asta nu se raceste ca lumea decat dupa ce ajunge de jumate il iubim wub.gif
de aici si obiceiul de a avea pasta asta in casa mai mereu.
IPB Image

#7 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 October 2007 - 07:36 AM

carmen, multumesc muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult pentru reteta, chiar nu am vazut pe nicaieri pe aici si am sa incerc cu proxima ocazie

spuneti-mi va rog despre apa de trandafiri, defapt ce este? banuiesc ca nu esenta, are miros pronuntat?
Asa, si?



#8 ady

ady

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 3344 posturi
  • Gender:Female
  • Location:p-aici pe undeva

Postat 26 October 2007 - 08:51 AM

bogdanel, nu stiu exact ce este apa de trandafiri, probabil o esenta, dar a povestiti cineva ca a gasit-o la supermarketul "somnez" sau ceva de genu'.
e undeva la intersectia dintre stefan cel mare si calea dorobanti. sau la perla, dc iti suna mai cunoscut. in diagonala cu perla.

Fan n_puiu!

#9 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 October 2007 - 09:26 AM

QUOTE(ady @ Oct 26 2007, 09:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bogdanel, nu stiu exact ce este apa de trandafiri, probabil o esenta, dar a povestiti cineva ca a gasit-o la supermarketul "somnez" sau ceva de genu'.
e undeva la intersectia dintre stefan cel mare si calea dorobanti. sau la perla, dc iti suna mai cunoscut. in diagonala cu perla.



da, stiu unde e perla, am fost alaltaieri pe acolo, nu m-as mai duce, poate e si prin alte parti dar mai intai vreau s astiu ce e pt ca eu nu suport mirosul nenatural de trandafiri, adica esente, parfumuri...
Asa, si?



#10 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 October 2007 - 09:42 AM

Bogdana daca vrei sa folosesti pasta pentru prajitura sau cozonac poti sa faci cu albus de ou
pt ca oricum coci in cuptor respectiva praji si deci daca te deranjaza oul in acest caz nu-i bai.
Cat despre apa de trandafiri (nu stiu cum e),sau ulei de migdale(asta este super cu miros puternic de migdale)
daca dau de ele iti dau de stire sau cumpar mai mult si facem jumi juma cred ca saptamana viitoare.
Am mai vazut odata la gima-mall daca ai drum....

Editat de Carmen L, 26 October 2007 - 09:43 AM.

IPB Image

#11 Geomy

Geomy

    uuummmm

  • Membri
  • 2133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Biucarest - Tara Miticilor

Postat 26 October 2007 - 11:17 AM

QUOTE(Carmen L @ Oct 26 2007, 10:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am mai vazut odata la gima-mall daca ai drum....

Ulei de migdale? da? Maine am drum la un mall si ma uit.
Multam si eu pt reteta, Carmen pupic.gif n'am folosit niciodata martipan si am strans ceva retete dar fiind asa "pretios" la vedere ...

(offtopic - si multam si pt minunea de foaie de placinta, de cate ori o fac te pomenesc tongue.gif )
kill all my demons, and my angels might die too

#12 Geomy

Geomy

    uuummmm

  • Membri
  • 2133 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Biucarest - Tara Miticilor

Postat 26 October 2007 - 11:22 AM

aa, am uitat sa intreb... cat ai tinut cel mai mult (ca timp ma refer) pasta la frigider? smile.gif
kill all my demons, and my angels might die too

#13 simonaro29

simonaro29

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 26 October 2007 - 12:30 PM

QUOTE(Bogdana @ Oct 26 2007, 09:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
da, stiu unde e perla, am fost alaltaieri pe acolo, nu m-as mai duce, poate e si prin alte parti dar mai intai vreau s astiu ce e pt ca eu nu suport mirosul nenatural de trandafiri, adica esente, parfumuri...



Nici eu nu suport mirosurile astea dar apa asta de trandafiri nu are miros puternic , sa stii. Are doar gust bun , de flori , pur si simplu. Eu o cumpar de la magazinele turcesti. Am mancat acum un an prajiturele facute cu asa ceva de la o tipa din Maroc (facutecu ocazia bairamului) si de atunci o folosesc des.


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#14 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 October 2007 - 05:08 PM

QUOTE(Geomy @ Oct 26 2007, 10:22 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aa, am uitat sa intreb... cat ai tinut cel mai mult (ca timp ma refer) pasta la frigider? smile.gif



Cu multa placere (pt foile de placinta sunt si preferatele mele).

Pasta de martipan o comsum pt ca ador prajiturile cu martipan, o singura data insa
dupa pasti am avut o pauza de prajiturit si din cantitatea facuta(dupa reteta asta ies cam 900g pasta)
a ramas jumatate vreo trei saptamani si a fost perfecta(am folosit numai albus daca pun tot oul o folosesc in cateva zile).

Cand am mai multa o videz(cu aparat de vidat si lipit pungi) si tine o luna(cum nu are contact cu aerul nu se altereaza.

Si tot o singura data am facut-o cu zahar pudra si ulei de migdale dar nu a iesit asa moale, daca gasesc apa de trandafiri
combinata cu uleiul poate iese cum trebuie si atunci Maya spunea ca se tine mai mult.
IPB Image

#15 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 October 2007 - 05:19 PM

da,Carmen,la umpluturi sau la fursecuri e super pasta asta!!
pupic.gif si noi love martipanul!! smile.gif

Bogdana,
apa de trandafiri,de care vorbesc eu,e apa de trandafiri,nimic artificial.Este un produs obtinut dupa destilarea uleiului din petale..e o apa eterica biggrin.gif ,e naturala ,iar martipanul original se face doar cu migdale decojite,ulei de migdala si apa de trandafiri..si zaharul bineînteles.
În martipan,aroma de trandafiri,nu persista,ci scoate aroma migdalei în evidenta.
Maya's World .

#16 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 October 2007 - 05:26 PM

QUOTE(MAYA @ Oct 26 2007, 06:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
da,Carmen,la umpluturi sau la fursecuri e super pasta asta!!
pupic.gif si noi love martipanul!! smile.gif

Bogdana,
apa de trandafiri,de care vorbesc eu,e apa de trandafiri,nimic artificial.Este un produs obtinut dupa destilarea uleiului din petale..e o apa eterica biggrin.gif ,e naturala ,iar martipanul original se face doar cu migdale decojite,ulei de migdala si apa de trandafiri..si zaharul bineînteles.
În martipan,aroma de trandafiri,nu persista,ci scoate aroma migdalei în evidenta.



sar'mana maya, m-am lamurit ca ma si vedeam in gura cu gustul de parfum bulgaresc de se gasea pe vremuri la fiole in ambalaj de lemn HORROR! icon_rotf.gif
Asa, si?



#17 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 26 October 2007 - 09:13 PM




Fooooarte interesant! Chiar daca eu cumpar cind imi trebuie (rar de tot), e bine de stiut! Ala cumparat nu prea imi place.

#18 Kiti

Kiti

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 April 2008 - 06:32 PM

CITAT(Carmen L @ Oct 25 2007, 06:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Reteta o am din revista Bucataria pt toti nr.12 scriu intai reteta si apoi la sfarsit
comentariile si sugestiile mele in urma experientei accumulate tongue.gif

450g migdale macinate (daca gasiti pudra este si mai bine va arat la sfarsit un ambalaj )
460g zahar praf foarte fin macinat,cernut(am gfolosit dr.oetker pudra vanilat)
1 lingura suc de lamiae
½ lingurita esenta de migdale(eu am pus 1lingurita si imi place cat este de aromat)
2 oua intregi mici sau 2 albusuri de oua mai mari(de data asta am pus numai albusuri dar
am facut altadata cu oua intregi si iese bine)

Se amesteca faina de migdale cu zaharul praf,se face o adancitura in mijloc si se adauga sucul da lamiae,esenta de migdale si atata ou sau albus de ou cat este necesar pentru a obtine o compozitie omogena ca o plastelina.
Se framanta putin martipanul obtinut, se da o formeaza un baton care se presara cu zahar pudra si se inveleste cu folie de plastic.
Se tine la frigider pana cand se foloseste ca umplutura sau decoratii pt torturi.

Unde ai găsit făina de migdale?
La începutul lunii aprilie 2008, am găsit masă de marîipan la un Megaimage, din zona pieţei Norilor- în apropiere de staţia de metrou Tineretului.

EU SUNT KITI.
rolleyes.gif
[/font][/size][/color]


[font="Comic Sans MS"]Kiti
[size="4"]
[color="#48D1CC"]

#19 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 April 2008 - 11:41 PM


Unde ai găsit făina de migdale?


EU SUNT KITI.
rolleyes.gif
[/quote]

Kiti hello.gif
Faina de migdale am cumparat-o din Metro(militari),si era destul de finuta,dar se gaseste foarte rar,
nu imi dau seama de ce.Cand mai vad va spun,de obicei o gaseam in preajma sarbatorilor,poate
aduc si acum pentru pasti,trebuie urmarit smile.gif
IPB Image

#20 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 02 May 2008 - 11:37 PM

Carmen, uleiul de migdale se gaseste la Plafar. Cred ca vorbim de acelasi lucru, adica e cam asa: http://www.naturapla...Ulei_de_migdale
Bine, e cam scump dar ma intereseaza si pe mine inlocuirea oului cu uleiul asta si apa de trandafiri(asta nu cred ca se gaseste)... Oricum, ce cantitate de ulei de migdale ar trebui sa folosesc pt reteta ta?
Si faina de migdale merge facuta din fulgi de migdale, iese alba si fina(nu au coaja fulgii) wink.gif
P.S. Mai ai martipan ca al meu s-a cam terminat ? eusa_think.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi