Sari la conținut

Poză

suberec


41 răspunsuri la acest topic

#1 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 02:52 PM

Dragelor si dragilor,

Aceasta este prima mea reteta in imagini, asa ca va rog sa fiti indulgente smile.gif
La noi in familie reteta asta se face in fiecare toamna (nu garantez ca este originalul, dar asa se facea in Dobrogea, asa o facem si noi aici) si este un bun prilej de a aduna toata familia.

Asadar, avem nevoie de:

1 kg carne de oaie (curatata foarte bine)
1 ceapa
1 kg faina
2 cani cu apa rece (1 cana pentru faina, 1 cana pentru carne)
cimbru (dupa gust)
sare, piper

Mod preparare:

Carnea se toaca impreuna cu ceapa

IMG_0010.JPG

Se adauga cimbrul, sare si piper, dupa gust si se omogenizeaza

IMG_0012.JPG

Se adauga treptat si o cana cu apa si se amesteca

IMG_0013.JPG

IMG_0014.JPG

Carnea se lasa deoparte.
Intre timp facem aluatul din faina, o cana cu apa calduta si un praf de sare. Aluatul se framanta pana nu se mai lipeste de degete.
Apoi se formeaza bilute (cam cat o minge de ping-pong in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" /> ) care se framanta intre palme, pana se mai intareste putin (aluatul devine vartos)

IMG_0015.JPG

Din fiecare biluta se face cate o foaie subtire si se lasa deoparte pana se intind toate foile

IMG_0017.JPG

IMG_0016.JPG

Se ia fiecare foaie in parte si se aseaza carnea pe jumatate de foaie, apoi se pliaza

IMG_0018.JPG

IMG_0019.JPG

Se preseaza marginile bine si se decupeaza surplusul de coca (din care puteti face zdrente tongue.gif )

IMG_0020.JPG















Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#2 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 02:59 PM

... sa continuam

IMG_0021.JPG

Placintelele se lasa la odihnit, pana le vine randul la prajit

IMG_0024.JPG

Se pune 1 l ulei intr-o cratita si cand se incinge bine se pun "placintele" la prajit, la foc moderat pe ambele parti (scuzati oala de suberec, care deserveste familia de jde ani in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" /> )

IMG_0022.JPG

MARE ATENTIE!!! Se intorc NUMAI cu spumiera, cu mare grija sa nu se sparga!

Se scot din ulei si se lasa la scurs

IMG_0027.JPG

IMG_0028.JPG

Scuzati sectiunea nereusita, dar deja era bataie mare in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />

IMG_0030.JPG

Sa aveti pofta!




Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#3 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 November 2007 - 03:05 PM

sunt terminata de pofta, vin sa toc carnea eu, cand mai faceti, mi-ai facut maaaaaare bucurie cu reteta!!!
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#4 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 17 November 2007 - 03:21 PM

smile.gif apetisante,si gustoase.
daca imi permiti,am sa spun cum se fac aici,prin partile locului.
aceasi compozitie,doar ca suberecul se face mic,mic de tot(este ceva munca),apoi se fierbe in iaurt.
iaurtul,se pune la fiert cu putin ulei,amidon(o lingura),putin delicat..se invarte incontinu pe foc(nu are voie sa se branzeasca,apoi adaugam suberecul,lasam la fiert...la suberec,dupa ce am lipit colturile se invarte o data pe degetul mare,se lipesc colturile,au aspect de urechiuse(spun ei),de aici si denumirea lor.

#5 Ally

Ally

    Bucataras

  • Membri
  • 123 posturi
  • Location:Toronto

Postat 17 November 2007 - 03:33 PM

Bravo!!!... arata foarte frumos!

De cind tot spun ca o sa pun reteta asta la "retete in imagini" si uite ca mi-ai luat-o inainte...

Suberecul este o reteta traditionala tatareasca care se face mai mereu pe la noi. Imi aduc aminte cind eram copii, ne trimeteau bunicii sa ne uitam daca s-a aprins becul de la minaret (turnul ala de la geamie)... Cum la noi nu avea voie sa cinte hogea (ca in Turica), au improvizat cu becul... Daca se aprindea becul la minatret, era ok sa maninci in perioada de Ramadan...
Noi stateam cu ochii pe minaret si cind se aprindea o luam la fuga spre casa stigind cit ne tinea gura (acum o sa va spun in tatareste, asa cum de aude, ca scrierea corecta nu am invatat-o) "Aksam okidi, suberec kikidi".... Adica "este vremea sa mincam si miroase a suberec"!...

Acum, ca ne-am mai fandosit cu carnile astea, inlocuim carnea de oaie cu cea de vita si iese tot asa de bun.

Linga el puteti servi in pahar de Ayran.

Luati iaurt, indoiti-l cu apa si bateti-l bine cu telul. Puneti un praf de menta uscata, sare dupa gust si zeama de lamiie dupa gust. E o bautura care se serveste impreuna cu cocaturile tataresti.

Daca doriti un "dip" linga el care este racoros puteti lua iaurt iar inauntru puteti pune o mina de castravete taiat marunt-marunt. Puneti si menta uscata, usturoi zdrobit si un virf de cutit de sare.

Sau pur si simplu... puteti servi linga un castronel de iaurt.

Felicitari pentru reteta!

Pofta buna!

Alice

#6 Ally

Ally

    Bucataras

  • Membri
  • 123 posturi
  • Location:Toronto

Postat 17 November 2007 - 03:39 PM

Am uitat sa spun ceva...

Marginile de la suberec, dupa ce se taie (se poate folosi un capac daca nu aveti smekeria aia cu rotita, sau o farfurioara), marginile le puteti praji in ulei asa simple. Se numesc "kitirdek" si copiilor le plac mai mult ca suberek'ul!
Nu trebuie sa le dati vreo forma, ci asa... mai indoite... sint o bunatate. Kitirdek cred ca se refera la faptul ca sint corcante.

#7 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 17 November 2007 - 03:42 PM

Ally,frumoasa poveste. smile.gif salata de castraveti cu iaurt,usturoi si menta,este foarte buna...dar de bautura de iaurt,nu stiam,am sa o incerc cu prima ocazie...si am o pofta si de suberec prajit,arata atat de bineee.

#8 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 November 2007 - 03:44 PM

de ce ati asteptat atat fetelor?? este ceva MONUMENTAL de bun!


"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#9 lady_butterfly

lady_butterfly

    Bucataras

  • Membri
  • 95 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 November 2007 - 03:50 PM

fff bune!! eu le stiu cu denumirea de ceburec wink.gif ca si restul fetelor din Rep.Moldova banuiesc...

#10 Ally

Ally

    Bucataras

  • Membri
  • 123 posturi
  • Location:Toronto

Postat 17 November 2007 - 03:51 PM

http://www.youtube.c...feature=related

Hahahaha... uite si o muzica sa mearga mai bine...

#11 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 03:54 PM

QUOTE(Ally @ Nov 17 2007, 03:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bravo!!!... arata foarte frumos!

De cind tot spun ca o sa pun reteta asta la "retete in imagini" si uite ca mi-ai luat-o inainte...

Suberecul este o reteta traditionala tatareasca care se face mai mereu pe la noi. Imi aduc aminte cind eram copii, ne trimeteau bunicii sa ne uitam daca s-a aprins becul de la minaret (turnul ala de la geamie)... Cum la noi nu avea voie sa cinte hogea (ca in Turica), au improvizat cu becul... Daca se aprindea becul la minatret, era ok sa maninci in perioada de Ramadan...
Noi stateam cu ochii pe minaret si cind se aprindea o luam la fuga spre casa stigind cit ne tinea gura (acum o sa va spun in tatareste, asa cum de aude, ca scrierea corecta nu am invatat-o) "Aksam okidi, suberec kikidi".... Adica "este vremea sa mincam si miroase a suberec"!...

Acum, ca ne-am mai fandosit cu carnile astea, inlocuim carnea de oaie cu cea de vita si iese tot asa de bun.

Linga el puteti servi in pahar de Ayran.

Luati iaurt, indoiti-l cu apa si bateti-l bine cu telul. Puneti un praf de menta uscata, sare dupa gust si zeama de lamiie dupa gust. E o bautura care se serveste impreuna cu cocaturile tataresti.

Daca doriti un "dip" linga el care este racoros puteti lua iaurt iar inauntru puteti pune o mina de castravete taiat marunt-marunt. Puneti si menta uscata, usturoi zdrobit si un virf de cutit de sare.

Sau pur si simplu... puteti servi linga un castronel de iaurt.

Felicitari pentru reteta!

Pofta buna!

Alice

He,He,He...povestea asta mi-o spunea si mie mama si matusa mea care au trait in dobrogea cam 3/4 din viata,si acum cand i-am citit mamei post-ul tau, a inceput sa rada,ca zicea ca ea era dracul in familie care alerga la gard sa tipe!!! laugh.gif .....foarte tare!
ma bucur ca le-ai povestit si celorlalte culinarese pupic.gif
Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 November 2007 - 03:55 PM

Foarte frumoasa si buna reteta, si foarte frumoasa si povestea, fetili pupic.gif


#13 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 03:57 PM

QUOTE(Ally @ Nov 17 2007, 03:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am uitat sa spun ceva...

Marginile de la suberec, dupa ce se taie (se poate folosi un capac daca nu aveti smekeria aia cu rotita, sau o farfurioara), marginile le puteti praji in ulei asa simple. Se numesc "kitirdek" si copiilor le plac mai mult ca suberek'ul!
Nu trebuie sa le dati vreo forma, ci asa... mai indoite... sint o bunatate. Kitirdek cred ca se refera la faptul ca sint corcante.


tu vorbesti de renumitele "zdrente"...ca noi asa le zicem, care deja au disparut(le-am mancat primele tongue.gif )
P.S: am scris de ele in reteta!
P.S2: noi bem bere ca intra super bine
Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#14 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 03:59 PM

am uitat sa va zic,daca tot suntem la povesti: la noi recordul a fost batut de bunicul meu din galati,care a reusit sa manance 24 de suberec-uri.....si tin sa va zic ca io mai mult de 3 nu pot niciodata sa mananc... laugh.gif
Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#15 pufi7

pufi7

    Bucataras

  • Membri
  • 192 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pitesti
  • Interests:mancareeee!

Postat 17 November 2007 - 04:03 PM

doamne ally!.....mor de ras..ODA SUBEREC-ULUI!(dupa cum tocmai a zis cumnatelul meu) laughing4.gif
macar acum am aflat si io cum se scrie cu adevarat cuvantul "suberec". pupic.gif
Bijuterii unicat:http://corisbijoux.blogspot.com/

#16 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 November 2007 - 04:03 PM

eu pot 4!!! si nu am voie. dar mai bine halesc iarba tot restul saptamanii, decat sa nu mananc asa bunatate!


"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#17 Ally

Ally

    Bucataras

  • Membri
  • 123 posturi
  • Location:Toronto

Postat 17 November 2007 - 04:15 PM

"suberec" pronuntau vecinii nostri romani, "ciborek" este pronuntia turceasca, iar "siberek" (care se pronunta shiberec) este pronuntia tatareasca.

"coborek" era cam rusinos sa spui pentru ca "borek" in tatareste inseamna genitalia feminina in denumirea vulgara...

Pot sa spun ca bunicile mele cind au mers in Turcia in vizita (asta cam prin 1950...) si le intrebau daca vor "boreK" se rusinau... iar bunica-meu cind a vazut in piata cum umblau baietii turci cu tavile pline de placinte (la turci placinta=borek) si strigau "Sigeak borek" adica "p... calda" holba niste ochi.... iar apoi au venit inapoi la Medgidia si au povestit de au ris toti tatarii...

Tatara este o limba cu radacini otomane, dar este aparte. Unele cuvinte nu se potrivesc iar traducerea este hilara...

#18 Diana_

Diana_

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi

Postat 17 November 2007 - 05:14 PM

Of of, forumul are faţă nouă, aici se spun poveşti... asta de atmosfera de iarnă. smile.gif
You can't change men, except when they're in diapers.

#19 droopina

droopina

    vudu? iudu! uidu! aidu!

  • Moderatori
  • 10095 posturi
  • Gender:Female
  • Location:somewhere over the rainbow...

Postat 18 November 2007 - 11:40 AM

Eu sunt marturia vie a faptului ca s-a dus draq dieta mea pe saptamana asta in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" /> Dar deh, la traditii nu putem renunta never-ever tongue.gif

P.S.: Mai am fro 4 in frigi; le-am ascuns pentru azi; bagam si un zos de iaurt si gata pranzul wink.gif

P.P.S.: Iar salivez laugh.gif
Life sucks and then you die! Damn right!


#20 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 November 2007 - 11:41 AM

droopy ,si tu poti 4 o data?
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi