Sari la conținut

Poză

Lipie arabeasca


107 răspunsuri la acest topic

#1 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 12:16 AM

Lipie arabeasca
ingrediente
250-300 g apa calduta
aprox 600 faina
o lingurita rasa de sare
o lingura zahar
25 g drojdie proaspata

din apa+drojdia+sare+zahar+1/2 faina se face o maia care se lasa la crescut ( vasul se acopera un un prosop si se tine la caldura).
Se amesteca cu restul de faina si se framanta pana la omogenizare. aluatul obtinut trebuie sa se desprinda de vas si de mana. cantitate de faina este aproximativa in functie de tipul pe care il folositi, cel mai bine este ca ultimul sfert din cantitate sa il adaugati treptat si va opriti daca aluatul poate fi manevrat usor sau mai adaugati daca este prea moale. Il mai lasati 15-30 de min la crescut. se mai pot pune in aluat seminte de baraka sau chimen.

Imag008.jpg

Editat de aminariy, 02 February 2008 - 12:17 AM.


#2 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 12:20 AM

pe masa de lucru presarata cu faina se intinde un aluat rotund cu grosimea de 1,5-2 cm si diametru pe care il vreti voi........... si va tin tavile. eu am facut pe rand 4 lipii intr-o tava de pizza.

Miniaturi atașate

  • Imag001.jpg


#3 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 12:26 AM

...... puneti aluatul in tava si il lasati 5 min sa se odihneasca. bagati tava in partea de sus a cuptorului. Este foarte important sa incingeti cuptorul inainte si sa coaceti lipia la maxim, .....acum maxim la cuptorul meu inseamna treapta 3 la gaze. nu plecati de langa cuptor se face repede.

..... scoasa din cuptor, sectiune cu si fara manuta Yasminei

....... si ca idee de prezentare.........farfuria mea in drum spre televizor. scuzati calitatea pozelor,sunt facute cu telefonul.

Miniaturi atașate

  • Imag017.jpg
  • Imag014.jpg
  • Imag012.jpg
  • Imag003.jpg


#4 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 02 February 2008 - 01:51 AM

wow ! de cand cautam o reteta de lipie care sa se umfle. Merci smile.gif

#5 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 02 February 2008 - 08:19 AM

Ce-mi place cum ti s-a umflat ... lipia rolleyes.gif

Am incercat si eu sa fac lipie acasa, dar nu mi-a iesit asa buna ca cea de la brutarie,plus mi-a iesit cam grosuta.In Liban lipia e foarte subtire(de grosimea unei clatite)!
Un sfat daca imi permiti, dupa ce o scoti din cuptor inteap-o putin si dupa acopere-o cu un prosop,si las-o asa acoperita,pana sa se raceste (daca mai apuca tongue.gif ).Dupa neaparat pune-o in pungi de plastic,daca nu se intareste si se face ca o scoarta.

pup manutza icon_love.gif





#6 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 02 February 2008 - 11:18 AM

Eu nu am facut niciodata lipii, aveam impresia ca e complicat..merci ca ne-ai aratat..
Cate lipii ies ?

#7 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 11:38 AM

ma bucur ca va place lipia mea!
nu mai am cand sa le mai intap si sa le pun sub prosop.........dispar cum ma intorc cu spatele! biggrin.gif
le fac mai groase pt ca le mancam ca pe painea normala, dar pt shaorma trebuie intins aluantul la 1 cm, intapate si tinute sub prosop la scoaterea din cuptor ca sa poata fi rulate. familia mea le prefera firbinti si crocante. in general pun seminte de chimen si baraka, dar aseara m-am grabit.

nu se umfla daca nu aveti cuptor puternic. eu fac la ele de 1 an......si am incercat in trei cuptoare. si mai au un secret: nu trebuie lasat aluatul mult la crescut, decat 15-30 min in functie de cat de cald aveti in bucatarie. dupa ce intindeti aluatul in tava il mai lasati 5 min. pana sa il bagati la cuptor.

#8 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 February 2008 - 11:43 AM

smile.gif acum pot sa le fac si eu alor mei fara probleme. multumesc pentru reteta si imagini...mai ales imagini

#9 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 11:45 AM

CITAT(SANDI @ Feb 2 2008, 11:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu nu am facut niciodata lipii, aveam impresia ca e complicat..merci ca ne-ai aratat..
Cate lipii ies ?


mie mi-au iesit 4 dar daca le faceti mai subtiri pt shorma ies mai multe 6-7.
pt proba faceti cu ingrediente la jumatate.
aluatul asta il folosesc si la pizza, dar il las mai mult la crescut, cum se tine painea. cateodata mai sta si o noapte in punga la frigider pt pizza de la micul dejun. laugh.gif

#10 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 02 February 2008 - 11:47 AM

Eu sper ca aragazul meu sa fie baiat de treaba si sa le coaca cum trebuie..o sa incerc si revin cu dovezi, asa cum or fi ele...

#11 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 February 2008 - 01:03 PM

aminariy multumesc de reteta.
Tu in ce tava coci aluatul?
IPB Image

#12 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 02 February 2008 - 02:02 PM

QUOTE(elena_antony @ Feb 2 2008, 08:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce-mi place cum ti s-a umflat ... lipia rolleyes.gif

Am incercat si eu sa fac lipie acasa, dar nu mi-a iesit asa buna ca cea de la brutarie,plus mi-a iesit cam grosuta.In Liban lipia e foarte subtire(de grosimea unei clatite)!
Un sfat daca imi permiti, dupa ce o scoti din cuptor inteap-o putin si dupa acopere-o cu un prosop,si las-o asa acoperita,pana sa se raceste (daca mai apuca tongue.gif ).Dupa neaparat pune-o in pungi de plastic,daca nu se intareste si se face ca o scoarta.

pup manutza icon_love.gif



Tinuta in pungi de plastic si....la congelator.cand ai nevoie,scoti lipia cateva minute la temperatura camerei ,si este proaspata,daca nu,incalzita direct si rapid pe flacara aragazului.




#13 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 04:52 PM

CITAT(Carmen L @ Feb 2 2008, 01:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aminariy multumesc de reteta.
Tu in ce tava coci aluatul?


in tava de pizza, dar fac si in tava aragazului cate 2 odata.........depinde de cat ne este de foame. dar trebuie pusa in partea de sus a ragazului, ii lasi loc cat sa se umfle.

#14 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 02 February 2008 - 07:33 PM

fetele.. la cate grade credetzi ca tre' facute incat sa iasa bulbucate ? 180 ? 200 ? mai putzin ?

#15 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 February 2008 - 07:38 PM

Am inteles ca la foc tare uite ce zice Sandi
,nu se umfla daca nu aveti cuptor puternic. eu fac la ele de 1 an......si am incercat in trei cuptoare,
dar poate ne mai lamureste cineva.

IPB Image

#16 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 02 February 2008 - 07:39 PM

pai foc tare am inteles si eu.. dar la cate grade ? icon_scratch.gif

#17 cris69

cris69

    Master of disaster

  • Membri
  • 3143 posturi
  • Gender:Female
  • Location:de pe aici de aproape
  • Interests:tricotaje, croitorie, bricolaje, lectura

Postat 02 February 2008 - 07:40 PM

CITAT(Pocahontas @ Feb 2 2008, 07:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
fetele.. la cate grade credetzi ca tre' facute incat sa iasa bulbucate ? 180 ? 200 ? mai putzin ?

frumos avatar pocha.
eu din aceeasi reteta[ doar gramajul difera] fac pizza. am sa increc si lipii. am luat odata de la metro si ne-a placut. nu m-am intrbat cum se fac . mersi de pont este bine venit. mai cate mai inveti pe culinar! trebuie sa-mi iau laptop ca sa pot sa ma conectez si la lucru.

#18 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 02 February 2008 - 07:42 PM

CITAT(cris69 @ Feb 2 2008, 07:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
frumos avatar pocha.
eu din aceeasi reteta[ doar gramajul difera] fac pizza. am sa increc si lipii. am luat odata de la metro si ne-a placut. nu m-am intrbat cum se fac . mersi de pont este bine venit. mai cate mai inveti pe culinar! trebuie sa-mi iau laptop ca sa pot sa ma conectez si la lucru.


merci cris smile.gif

ia fa-le tu prima

#19 aminariy

aminariy

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Gender:Female
  • Location:RM. VALCEA

Postat 02 February 2008 - 08:56 PM

CITAT(Pocahontas @ Feb 2 2008, 07:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
pai foc tare am inteles si eu.. dar la cate grade ? icon_scratch.gif


imi cer scuze poca nu stiu cat inseamna treapta 3 (cea mai inalta) la aragazul arctic. am scormonit dupa manualul de utilizare da' nu scrie nimic de grade....poate stie cineva

#20 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 02 February 2008 - 09:22 PM

QUOTE(Pocahontas @ Feb 2 2008, 12:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
pai foc tare am inteles si eu.. dar la cate grade ? icon_scratch.gif


Pocahontas cuptorul trebuie sa fie foarte incins, la maxim ,care la mine e 500 F /260 C .Daca ai piatra din aceea pt pizza e si mai bine, o sa-ti iasa lipia super.Daca nu ,merge si tava normala sau de pizza.
Daca cuptorul nu e incalzit bine , nu o sa ti le umfle lipia!!

Succes wink.gif






Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi