Sari la conținut

Poză

Haiose


66 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 03:44 PM

Bolognese di Cluj, astea-s pentru tine cu dedicatie. Am dat zilele astea de un topic mai vechi de la Dulciuri in care am vazut ca erai interesata sa sti cum se fac haiosele si cum am primit ieri niste hai m-am pus pe treaba…Executatea acestui tip de prajitura poate parea dificila, mai ales pentru incepatori, dar va asigur ca rezultatul merita tot efortul. Daca nu aveti de unde sa faceti rost de hai/osanza (grasimea cea mai fina de la porc, este prinsa intr-o pielita pe langa burta si rinichii porcului), cred ca ati putea sa-l inlocuiti cu unt.


Pentru aluat (ies aprox. 40-45):

I. 600 gr. faina
3 galbenusuri
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri lapte batut
1 lingurita rasa sare
1 lingurita zahar
vanilie
apa minerala cat cuprinde

II. 500 gr. osanza/hai cruda, macinata - grasimea de pe langa rinichii si burta porcului
200 gr. faina

Pentru umplutura:

Magiun de prune sau alt gem gros (caise).

SV500063.jpg

Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.
SV500064.jpg

Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.
SV500065.jpg

Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).
SV500066.jpg
SV500067.jpg
SV500068.jpg
SV500069.jpg

Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora. Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.

Editat de KikenHana, 09 March 2008 - 04:12 PM.


#2 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 03:51 PM

Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).
SV500070.jpg
SV500071.jpg

Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de gem si se indoaie.
SV500072.jpg

Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.
SV500073.jpg
SV500074.jpg

Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.
SV500076.jpg
SV500077.jpg

Editat de KikenHana, 09 March 2008 - 04:11 PM.


#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 03:53 PM

Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat.
SV500078.jpg
SV500084.jpg

Foile sunt foarte moi, un deliciu, ti se topesc in gura.
SV500087.jpg


#4 Marci

Marci

    Big Chef

  • Membri
  • 865 posturi
  • Location:Brooklyn, N.Y.

Postat 09 March 2008 - 03:54 PM

kiken, sint cu ochii pe tine biggrin.gif ; reteta de aluat seamana cu cea pentru placintele mocanesti; deja salivez


pina am scris eu , tu ai postat deja! arata nemaipomenit de bine si stiu ca sunt bune!

Editat de Marci, 09 March 2008 - 03:56 PM.

Bucura-te de fiecare zi ( Horatiu)

#5 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 04:07 PM

QUOTE(Marci @ Mar 9 2008, 03:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kiken, sint cu ochii pe tine biggrin.gif ; reteta de aluat seamana cu cea pentru placintele mocanesti; deja salivez
pina am scris eu , tu ai postat deja! arata nemaipomenit de bine si stiu ca sunt bune!



Sunt foarte bune...si dispar din farfurie cu viteza luminii laugh.gif wink.gif

#6 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 09 March 2008 - 04:19 PM

Te admir Kiken pentru rabdarea de a face haiose. Ti-au iesit super. Si bunica mea facea si eu o ajutam dar nu am incercat singura nicodata.
Fiind mai lenesa la aluaturi rolleyes.gif ma bucur ca pot cumpara aluatul pentru foietaje gata preparat biggrin.gif

#7 amandina

amandina

    Bucataras

  • Membri
  • 86 posturi
  • Gender:Female
  • Location:oradea

Postat 09 March 2008 - 04:22 PM

bune de tot haiosele, mersi de reteta, Kiken floare.gif
asta e una din prajiturile copilariei mele, de Craciun, sau de Anul Nou mai ales
facea mama o zi intreaga la ele, si se spunea ca cu cit "bati" mai mult aluatul, cu atit sint mai fragede
mama lovea aluatul de masa, ca pe minge, pina facea bashici
erau bune su dupa doua saptamini, daca mai tineau
le mai umplea si cu nuca macinata, amestecata cu zahar si albus de ou batut
sau cu brinza dulce amestecata cu zahar si vanilie si ou
sau cu rahat
erau bune toate

o perioada ne facea mama, surorii mele, si mie, de Craciun, le impacheta si ni le trimitea, gata pudrate
dar acum, nu mai face, cik ii mult de lucu cu ele


#8 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 04:26 PM

QUOTE(DADI. @ Mar 9 2008, 04:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Te admir Kiken pentru rabdarea de a face haiose. Ti-au iesit super. Si bunica mea facea si eu o ajutam dar nu am incercat singura nicodata.
Fiind mai lenesa la aluaturi rolleyes.gif ma bucur ca pot cumpara aluatul pentru foietaje gata preparat biggrin.gif


Ei, si eu stiu multa lume care se teme sa faca haiose tongue.gif. Dar chiar nu e chiar atat de greu pe cat pare la prima vedere wink.gif ...si ca sa nu mai zic ce cremes iese cu aluatul asta laugh.gif

#9 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 04:30 PM

QUOTE(amandina @ Mar 9 2008, 04:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bune de tot haiosele, mersi de reteta, Kiken floare.gif
asta e una din prajiturile copilariei mele, de Craciun, sau de Anul Nou mai ales
facea mama o zi intreaga la ele, si se spunea ca cu cit "bati" mai mult aluatul, cu atit sint mai fragede
mama lovea aluatul de masa, ca pe minge, pina facea bashici
erau bune su dupa doua saptamini, daca mai tineau
le mai umplea si cu nuca macinata, amestecata cu zahar si albus de ou batut
sau cu brinza dulce amestecata cu zahar si vanilie si ou
sau cu rahat
erau bune toate

o perioada ne facea mama, surorii mele, si mie, de Craciun, le impacheta si ni le trimitea, gata pudrate
dar acum, nu mai face, cik ii mult de lucu cu ele



...Eu n-am ajuns niciodata sa ma bat cu aluatul tongue.gif ohmy.gif ...zic ca 10 minute de framantat pana se desprinde de pe maini e ok si ies foarte, foarte fragede...Secretu' zic eu e in grasimea respectiva, in hai/osanza

#10 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 09 March 2008 - 04:31 PM

QUOTE(KikenHana @ Mar 9 2008, 04:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ei, si eu stiu multa lume care se teme sa faca haiose tongue.gif. Dar chiar nu e chiar atat de greu pe cat pare la prima vedere wink.gif ...si ca sa nu mai zic ce cremes iese cu aluatul asta laugh.gif


Stiu, intotdeauna se facea si cremes cand se faceau haiose tongue.gif

#11 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 09 March 2008 - 04:47 PM

respect ca le-ai facut! Si io mi-am luat avant de cateva ori dar n-am ajuns sa le fac desi mi pofta rau de ele huh.gif

#12 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 04:50 PM

QUOTE(Carmiris @ Mar 9 2008, 04:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
respect ca le-ai facut! Si io mi-am luat avant de cateva ori dar n-am ajuns sa le fac desi mi pofta rau de ele huh.gif


Carmiris, nu uita: si maine e o zi... laugh.gif

#13 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 09 March 2008 - 04:53 PM

Super, asa le facea si bunica-mea (doar e de langa Tg. Mures), abia asteptam. Eu le admir foarte mult dar din cauza osanzei nu prea mananc. Stiu ca se poate inlocui cu unt da' nici nu se compara, astea-s cele mai bune ! Felicitari pentru rabdarea cu care le-ai facut smile.gif .

#14 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 05:00 PM

QUOTE(amalia aa @ Mar 9 2008, 04:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Super, asa le facea si bunica-mea (doar e de langa Tg. Mures), abia asteptam. Eu le admir foarte mult dar din cauza osanzei nu prea mananc. Stiu ca se poate inlocui cu unt da' nici nu se compara, astea-s cele mai bune ! Felicitari pentru rabdarea cu care le-ai facut smile.gif .



Pot sa te intreb de ce nu-ti place osanza? Se coace asa ca n-are nimik... rolleyes.gif , iar de gust, eu nu prea simt nimik dubios..

#15 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 09 March 2008 - 05:05 PM

QUOTE(KikenHana @ Mar 9 2008, 07:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pot sa te intreb de ce nu-ti place osanza? Se coace asa ca n-are nimik... rolleyes.gif , iar de gust, eu nu prea simt nimik dubios..


Nu are nika smile.gif , nu ma impac eu cu grasimile .

#16 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 05:07 PM

QUOTE(amalia aa @ Mar 9 2008, 05:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu are nika smile.gif , nu ma impac eu cu grasimile .


Inteleg tongue.gif ...dar sunt un rau atat de necesar laugh.gif

#17 raluca_teodora

raluca_teodora

    Academic Chef

  • Membri
  • 1049 posturi
  • Location:Arad

Postat 09 March 2008 - 05:07 PM

KikenHana, felicitari si din partea mea pentru executia "aluatului cu untura", cum ii zice la noi!
Cum zicea si Amandina, cel mai fin aluat e cel "batut". Am executat si eu cateva batai din astea la Oradea, la matusa mea, care le face la fiecare Craciun sau An nou, ca atunci e osanza proaspata. Din cate vad eu, numa' p-aici sunt asa violente bucataresele cu aluatul asta laugh.gif . Am probat mai demult, si, intr-adevar, merge bine si fara bataie.

Si, asa cum ati zis si voi, musai cand se face haios se face si cremes! Si aluatul asta merge si pentru pateuri cu branza wink.gif

#18 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 09 March 2008 - 05:12 PM

Asa-i raluca_teodora, aluatul asta merge pentru tot felul de chestii delicioase...saratelele facute din el sunt preferatele mele rolleyes.gif

Editat de KikenHana, 09 March 2008 - 05:13 PM.


#19 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 March 2008 - 05:23 PM

KikenHana, si eu fac haiose tot asa smile.gif. chiar ma gandeam saptamnile trecute, ca cu prima ocazie cand le fac, sa le pun aici in imagini si ia uite cum mi-ai luat-o inainte biggrin.gif .
Foaaarte bune, si mi-ai facut o pofta acuma de haioseeee de mor biggrin.gif .

Felicitari KikenHana, arata tare bine floare.gif.
MUDJ@HISTA

#20 emotion

emotion

    Bucataras

  • Membri
  • 73 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 March 2008 - 05:40 PM

haioseee...offf ce vremuri!!!
Ce pofta mi-ai facut KHana!
Arata deliciooossss! rolleyes.gif



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi