Sari la conținut

Poză

Aluat oparit pentru cozonaci si pasca


84 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 24 April 2008 - 11:41 PM

Azi am facut o repetitie pentru Paste tongue.gif ca trebuie sa dau maine o pasca cuiva si tot promisesem ca arat reteta asta fantastica din Cartea lui Jurcovan, iata-ma si la Imagini. Deci, aluatul acesta face un cozonac foarte pufos, cel mai pufos pe care l-am intalnit in viata mea, se pastreaza foarte bine, adica ramane moale, pentru mai mult timp decat un alt tip de aluat. Oparire unei parti din aluat face ca acesta sa ramana proaspat si moale mai mult timp, cam aceeasi tehnica o gasiti si la Daneza_13: aici

Pentru aluat:

1,2 kg faina (in carte spune doar 1 kg, dar mie aluatul mi se pare mult prea moale doar cu atat)
8 galbenusuri (la cozonac nu se recomanda folosirea albusurilor pentru ca-l intaresc si-l usuca, daca nu vreti sa folositi atatea galbenusuri se pot inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte)
600 ml lapte
50 ml ulei
60 gr drojdie proaspata
200 gr unt
200 gr zahar
20 ml rom (sau esenta)
coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu folosesc de la lime)
1 lingurita rasa de sare
1 plic zahar vanilat
optional 50-100 gr stafide

Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.
1.jpg
2.jpg

Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine.
3.jpg
4.jpg
Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min).
5.jpg
Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine.
6.jpg
Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine.
7.jpg
8.jpg
Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii).
9.jpg
Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit (si eventual stafidele) si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul.
10.jpg
Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire.
11.jpg
12.jpg
Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min).
13.jpg
(la mine a stat aici vreo ora buna ca s-a triplat tongue.gif )
Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura dorita si se aseaza in forme. Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.

Editat de Cap.ele, 11 April 2012 - 08:54 AM.


#2 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 24 April 2008 - 11:46 PM

Pasca cu branza (2 bucati)

- pentru umplutura aveti nevoie de:

750-1000 gr branza de vaci
100 gr unt
200 ml smantana
50 gr gris
30 gr faina
200 gr zahar
5 oua
½ lg sare
50-100 gr stafide
30 ml rom
coaja rasa de lamaie

14.jpg

Pe fundul a doua forme rotunde se aseaza un strat de aluat cu grosimea de 2 cm, iar pe margine se aseaza o cununa impletita din suluri de aluat.
15.jpg

Ouale se separa albusurile de galbenusuri. Branza se freaca sau se bate cu mixerul pana se omogenizeaza, apoi se adauga untul moale si se mai bate, iar apoi smantana, sarea, grisul, faina, coaja de lamaie, stafidele care au fost inmuiate intr-o lingura de rom, galbenusurile si se amesteca.
16.jpg
Albusurile se bat spuma, iar apoi se adauga zaharul si restul de rom si se mai bat. Se incorporeaza la compozitia de branza.
17.jpg
18.jpg
Crema de branza se aseaza in tava in spatiul gol din aluat. Deasupra se decoreaza cu suluri de aluat si se unge cu ou. Se da la cuptor circa 50 minute, la inceput la temperatura mai mare, iar apoi se scade temperatura putin.
19.jpg
(din ce aluat mi-a mai ramas am facut un cozonacel cu migdale...delicios :hello1:
20.jpg
21.jpg
22.jpg

Editat de Cap.ele, 29 March 2012 - 09:14 AM.


#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 24 April 2008 - 11:48 PM

N-am apucat sa fac multe poze ca era lumea infometata rolleyes.gif

#4 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 25 April 2008 - 07:01 AM

CITAT(KikenHana @ Apr 24 2008, 09:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
N-am apucat sa fac multe poze ca era lumea infometata rolleyes.gif

foarte interesanta ie reteta de aluat opatrit...nu mai zic de pasca si cozonac ce bine arata.
Bravo KikenHana. floare.gif "asi vrea sa-ti fiu vecina tongue.gif


"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU



#5 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 25 April 2008 - 07:16 AM

Exact asa fac si eu pasca ( ma refer la forma) numai ca din aluat de cozonac. Foarte frumoasa ti-a iesit ! Felicitari!

#6 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 07:47 AM

Multumesc fetelor...amalia_aa si asta-i tot aluat de cozonac...poate un pic mai dichisit tongue.gif

#7 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 25 April 2008 - 07:54 AM

pe mine m-ai convins ! aluatu' asta m-a fascinat, sper sa revin cu poze cat mai repede. Multzumesc floare.gif

#8 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 08:02 AM

QUOTE(Pocahontas @ Apr 25 2008, 07:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pe mine m-ai convins ! aluatu' asta m-a fascinat, sper sa revin cu poze cat mai repede. Multzumesc floare.gif



Poca, cu cea mai mare placere floare.gif...si eu o sa mai revin cu poze ca azi urmează runda a doua cu tema principala cozonacii biggrin.gif

#9 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 25 April 2008 - 08:14 AM

offf,cum arata pascuta asta icon_bounce.gif
yummy yummy,si eu trebe sa fac o pasca
eu asa zic,sa vedem daca oi mai apuca
deci tu ai facut 2 pascute si ti-a mai ramas si putin aluat si ai facut un cozonacel
eu nu vreau decat o pasca
Felicitari occasion14.gif

#10 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 09:00 AM

QUOTE(cosmina_liana @ Apr 25 2008, 08:14 AM) <{POST_SNAPBACK}>
offf,cum arata pascuta asta icon_bounce.gif
yummy yummy,si eu trebe sa fac o pasca
eu asa zic,sa vedem daca oi mai apuca
deci tu ai facut 2 pascute si ti-a mai ramas si putin aluat si ai facut un cozonacel
eu nu vreau decat o pasca
Felicitari occasion14.gif


Mie mi-a ramas un pic de aluat pentru ca asa am vrut, ca si muream daca nu faceam un cozonacel cu migdale biggrin.gif , dar altfel puteam folosi tot aluatul pentru cele doua pascute...Asa ca daca injumatatesti cantitatile iti iese de o pasca in tava de 26 cm. Spor la treaba..daca ai timp unsure.gif

#11 aliza

aliza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5250 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bz-Vn
  • Interests:Calatorii, gatitul, muzica, cititul, fotografia

Postat 25 April 2008 - 10:52 AM

wow Hana ti-a iesit super biggrin.gif

#12 bratiluca

bratiluca

    Master of disaster

  • Membri
  • 2201 posturi

Postat 25 April 2008 - 12:47 PM

Foarte frumos Hana- ca de obicei- ,
O sa fac si eu pasca aceasta astazi.
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!

#13 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 02:48 PM

QUOTE(aliza @ Apr 25 2008, 10:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
wow Hana ti-a iesit super biggrin.gif



QUOTE(bratiluca @ Apr 25 2008, 12:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Foarte frumos Hana- ca de obicei- ,
O sa fac si eu pasca aceasta astazi.



Mulfumesc fetelor...deh...mi-am dat si eu silinta rolleyes.gif

Brati, succes cu pasca...

Editat de KikenHana, 25 April 2008 - 02:48 PM.


#14 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 April 2008 - 02:54 PM

hana, bravo! asta e reteta cu care am executat prima oara-n viata cozonaci, chiar mi-amintesc ca iesea aluatul prea moale cu doar un kil de faina. si mi-au iesit bine mereu. filele cartii sunt patate la reteta asta. acum deja fac din ochi.

#15 bratiluca

bratiluca

    Master of disaster

  • Membri
  • 2201 posturi

Postat 25 April 2008 - 04:16 PM

Help!
Ce inseamna "temperatura mare si temperatura mica"? cuptorul trebuie preincalzit?
Mai am oleaca si o pun la copt. Aluatul se lucreaza excelent...
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!

#16 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 25 April 2008 - 05:13 PM

Eu am zis sa nu ma laud inainte...dar a venit ora...deja ai mei sunt gata...intr-adevar foarte usor de lucrat aluatul...Multumesc pt reteta si un Paste Fericit tuturor!!!

IMG_0978.jpg

IMG_0980.jpg

IMG_0984.jpg

IMG_0986.jpg

Eu am vrut putin mai dulce si am pus 300gr zahar...si faina cred ca a intrat chiar mai mult de 1200gr...dar sunt pufosi...si moi...nu am gustat ca postesc...dar revin cu sectiunea cand il tai!!!



#17 lauralaurentiu

lauralaurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 25 April 2008 - 05:13 PM

Hana, iti multumesc foarte mult, vad ca nu m-ai uitat tongue.gif, consider reteta asta un cadou de Pasti! pupic.gif

#18 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 05:23 PM

QUOTE(bratiluca @ Apr 25 2008, 04:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Help!
Ce inseamna "temperatura mare si temperatura mica"? cuptorul trebuie preincalzit?
Mai am oleaca si o pun la copt. Aluatul se lucreaza excelent...


Bratiluca...temperatura mare e 180-190 gr si temperatura mica e 160...Da, preincalzesti cuptorul la 180 gr si bagi cozonacii dospiti, dupa vreo 15 minute scade la 160. Eu asa fac cu ai mei si se coc frumos...nu se ard si nici nu raman umezi in interior.

#19 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 05:26 PM

CITAT(Theodora @ Apr 25 2008, 05:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu am zis sa nu ma laud inainte...dar a venit ora...deja ai mei sunt gata...intr-adevar foarte usor de lucrat aluatul...Multumesc pt reteta si un Paste Fericit tuturor!!!

Eu am vrut putin mai dulce si am pus 300gr zahar...si faina cred ca a intrat chiar mai mult de 1200gr...dar sunt pufosi...si moi...nu am gustat ca postesc...dar revin cu sectiunea cand il tai!!!



Ti-au iesit foarte frumosi Teodora. Felicitari floare.gif . Aluatul te tot indeamna sa pui faina, da nu e nevoie, dupa ce se incorporeaza untul e foarte elastic si nu se mai lipeste. Citeam undeva ca cele mai bune retete de aluat pentru cozonac sunt cele care se fac cu cat mai putina faina posibil...Paste fericit iti doresc.

#20 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 25 April 2008 - 05:30 PM

QUOTE(lauralaurentiu @ Apr 25 2008, 05:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, iti multumesc foarte mult, vad ca nu m-ai uitat tongue.gif, consider reteta asta un cadou de Pasti! pupic.gif


lauralaurentiu, chiar considera-l cadou de Pasti...daca nu puneai tu problema poate nu postam in veci reteta wink.gif

Ia uitati sectiune din cozonacii pe care i-am facut azi...cu mac si migdale...
DSC00635.jpg
DSC00637.jpg
DSC00640.jpg



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi