Sari la conținut

Poză

ciorba de fasole cu afumatura


50 răspunsuri la acest topic

#1 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 August 2008 - 05:07 PM

stiti ca eu vreau sa ma comport regulamentar, dar pur si simplu n-am gasit aceasta reteta. am mai vazut poze cu ciorba, dar nu in sectiunea asta. nu-s suparacioasa, daca se poate lipi altundeva, faceti-o linistiti!
aceasta ciorba e preferata omului, la mare a incercat toate ciorbele de fasole posibile. si i-au placut ceea ce m-a incurajat sa i-o prestez si eu.
asadar!
inainte de a pleca la piata am pus juma de kil de fasole cu bobul mare in kukta, la fiert. plus sare. am revenit dupa o ora si jumatate. stiu ca multi n-ar fi de-acord cu acest comportament iresponsabil si reprobabil, dar eu asa fac, ca sa evit caldura si fasaitul oalei. rolleyes.gif voi sa nu faceti asa!
din piata am luat cca 900g de coasta afumata, buna si carnoasa, pe care am portionat-o:


am deschis oala direct pe flacara - nici asa sa nu faceti! -prilej cu care am constatat ca i s-a cam dus garnitura si alta n-am de schimb. fasolea arata asa, eu m-am asteptat sa fie fiarta, dar nu era:



am pus carnea peste boabe, in oala, mi-am adus laptopu' in bucatarie ,l-am deschis pe culinar si-am continuat mancarea. nu sariti aceasta faza!
cat timp va citeam am curatat si tocat 2 morcovei, o cepusoara si juma de ardei grasan



fasolea si carnea erau fierte, le-am scos din kukta si le-am pus in oala de ciorba



la ciorba n-am pus decat jumatate din cantitatea de fasole fiarta, deci daca vreti sa faceti doar ciorba nu puneti la fiert juma de kil de boabe, ca-i prea mult.
am turnat zeama, am adaugat legumele.



a mai fiert cam 10 min, am adaugat sucul de rosii home-made. ar fi tb sa pun rosii proaspete, dar nu m-am putut dezlipi de culinar. tongue.gif






#2 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 August 2008 - 05:23 PM

intr-un final am pus si borsul, niste cimbru uscat, am potrivit-o de sare



i-am bagat si-o legatura de patrunjel si-am facut o degustare, ca nu mancasem nimic pan' la ora aia.



buna!

bag seama ca suntem cam defazati, fac mancare de iarna, vara. dar daca astea-s poftele la mine-n casa eusa_think.gif

si-o intamplare mai hazoasa, legat de aceasta ciorba. acum la mare, eram la masa la restaurantul unui hotel si-asteptam sa ne-aduca ciorbele, de fasole ptr ovidiu, bineinteles. la masa vecina erau niste ardeleni, dupa vorba. el, suparat si obidit, dar nu furios, cheama chelnerita. o fata tanara, cred ca era practicanta.
donsoara, ia imediat supa asta de-aici si nu mai serviti nimanui felu' asta, ca s-a stricat.
asta ochii mari la el, tacea malc.
fii atenta, acuma ti-o platesc, dar sa va bateti joc de lume?!
asta-nimic.
ai noroc ca nu va reclam.
de ce? face fata
ca-i acra supa, s-a stricat.
asta era fastacita toata. si-atunci am inteles si-n mandria mea de moldoveanca borshareasa, am intervenit.
domnu' meu, asta-i ciorba, nu-i supa, tb sa fie acra. e acra ca asa-i felu' asta de mancare. la dvs acasa stiu ca se fac mai ales zemuri dulci, dar in partile astea ciorba-i ciorba si-i acra, iar supa e dulce.
cum adica supa de fasole acra? face omu'.
nu supa, ciorba, si-asa tb sa fie.
pana la urma si-a cerut si scuze chelneritei. eusa_wall.gif
ovidiu a mancat cu placere ciorba adusa de fata, nu i s-a parut stricata.

#3 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 01 August 2008 - 06:54 PM

Faina ciorba!

Eu o fac tot anul, nelegata de un sezon.
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)... de la morcovii caliti ciorba ia o culoare frumoasa.
Apoi adaug fasolea care a stat in apa citeva ore si afumatura. La sfirsit arunc niste leustean tocat.

In Banat supa este limpede... exemplu supa de pui cu taitei sau galuste.
Ciorbele sint cele care au zarzavaturile tocate (ciorba de legume, de fasole, de cartofi, de urzici, de salata...de ce-or mai fi) si nu sint toate acre.
Eu inteleg dilema ardeleanului smile.gif



#4 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 01 August 2008 - 07:20 PM

Fata chiar ca sunteti defazaţi... da' afar' de asta esti criminala cu un biet om care se chinuie sa tina dieta tongue.gif
Si omul meu e înnebunit după ciorba de fasole da' recunosc ca la nici o crâşmă n-a mâncat (nici el nici io) ciorba mai buna decăt face dumnealui... da daaaa... ciorba de fasole e specialitatea olteanului meu wink.gif
Cu borsul e o mare problema... parca am mai zis eu pe aici... borsul daca nu-l faci acasa cu tarate si creanga de visin n-are nici un haz. Am vazut prin magazine ceva pe care scria "bors" da' era la sticle de plastic cussing.gif ce blasfemie! Cat despre asa zisul "bors magic"... nu-i rau da' nu l-as numi bors!
Am icnercat si eu la un moment dat sa fac aici, am gasit o moldoveanca prin vecini care mi-a dat "cuib" (ceva dintr-un bors mai vechi, nu stiu sa explic) si-am purces eu la treaba... am obtinut o chestie nu prea rea la gust da' fara pic de acreala BangHead.gif era buna asa, de baut, vara... Apoi am auzit ca oamenilor buni nu li se acreste borsul si m-am consolat cu asta laughing6.gif
Las' ca termin ciorba de burta de-am facut-o alaltaieri si imi pun consortul sa presteze o ciorba de fasole... poate-l conving sa ma lase sa fac si poze dry.gif
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#5 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 01 August 2008 - 08:17 PM

QUOTE(moatza @ Aug 1 2008, 06:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...juma de kil de fasole cu bobul mare in kukta, la fiert. plus sare... cca 900g de coasta afumata



La proporţiile-astea, cred că-i spuneam ciorbă de afumătură cu oarece urme de fasole laugh.gif

Iar dacă tot o făcuşi în kukta, puteai să le pui pe toate la fiert (fără roşii, borş şi cimbru) şi scuteai din timp.

Io la fasole nu pun sarea de la-nceput, ca un bun păstrătoriu de tradiţii ( laugh.gif ), căci zice într-un cînt oltenesc "ca fasulea din căldare, pînă-i pui un pumn de sare".

Faza cu ardeleanul mi-a plăcut grozav, parcă-l şi văd!

Aseară, cînd vorbeam despre piftie, tocmai aveam pe foc o ciorbă de fasole chioară, căci costiţă n-avusăi! mad.gif





#6 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 August 2008 - 08:29 PM

QUOTE(n_puiu @ Aug 1 2008, 08:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
La proporţiile-astea, cred că-i spuneam ciorbă de afumătură cu oarece urme de fasole laugh.gif

sa stii ca e bine... balansata. omu' meu e mare carnivor.

Iar dacă tot o făcuşi în kukta, puteai să le pui pe toate la fiert (fără roşii, borş şi cimbru) şi scuteai din timp.

puteam, dac-as fi avut castele de la inceput.

Io la fasole nu pun sarea de la-nceput, ca un bun păstrătoriu de tradiţii ( laugh.gif ), căci zice într-un cînt oltenesc "ca fasulea din căldare, pînă-i pui un pumn de sare".

iote, pe asta n-o stiam.

Faza cu ardeleanul mi-a plăcut grozav, parcă-l şi văd!

Aseară, cînd vorbeam despre piftie, tocmai aveam pe foc o ciorbă de fasole chioară, căci costiţă n-avusăi! mad.gif



numai bine!


#7 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 02 August 2008 - 04:08 AM

QUOTE(Cassia @ Aug 1 2008, 06:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Faina ciorba!

Eu o fac tot anul, nelegata de un sezon.
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)... de la morcovii caliti ciorba ia o culoare frumoasa.
Apoi adaug fasolea care a stat in apa citeva ore si afumatura. La sfirsit arunc niste leustean tocat.
...

Eu am gasit patrunjel radacina pe aici, in schimb n-am leustean proaspat sad.gif...

moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#8 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 02 August 2008 - 05:02 AM

Bine v-am!
A mai ramas un blid de ciorba si pentru mine?
Eu mi-s ardelean, dar si Ardealul asta-i mare. La noi se acreste cu otet. (personal eu iubesc si borsul)
Ciorba de fasule o acrim la sfarsit cu tarhon zacut la borcan in otet. Frunze plus otet. Nu crutam nici cimbrul si o frunza de dafin.
Shefa mea a invatat la manastire ceva trucuri vis a vis de acest poem simfonic numit ciorba de fasole.

E totusi o mancare chibzuita. Trebuie pusa la cale din vreme.
Deobicei se intampla cam asa. Te pui ca tot omul obosit (ea - da, el - nu) la culcare. Copiii dorm. YES ! hello2.gif Cand sa devina mai interesant wink.gif auzi: "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat". ( blob8.gif ) "Da, dragaaa..." Te intorci sa reiei de unde-ati plecat hello2.gif ... "Ai pus si o bucata de spinare afumata, sa se desareze? " ... blink.gif ...ramane pe alta data sign17.gif wave.gif De la o varsta si o ciorba de fasole are satisfactiile ei... icon_rotf.gif Ideea e ca se pune fasolea la inmuiat de pe o zi pe alta. Efectul ... muzical biggrin.gif al legumei se diminueaza, precum si timpul de abureala in bucatarie.

Taina:
A mea, fierbe fasolea 15 minute in apa cu un varf de cutit de bicarbonat. Rastoarna in sita, si sub jet de apa freca boabele in maini. Toate nylonele (citeste cojile de pe boabe) vor infunda chiuveta. Asta inseamana ca macar nu vor popula inestetic oala si mai apoi farfuria. Se pare ca ele "cad greu" si sunt responsabile de discomforturile gastrice ulterioare. Unele boabe se vor despica. Nu-i bai! Vor contribui cu amidonul lor la ingrosarera ciorbei, care musai sa fie deasa.
Sa zaresti fundul farfuriei e o erezie ce se pedepsea aspru in cele vremi. Bulionul, sau pasta de rosii trebuie sa fie cat mai groase. Eventual bulionul homemade se ingroasa separat prin fierbere. Daca se acreste cu bors, borsul se da in clocot 2 - 3 minute, separat.
Se serveste intotdeauna cu ceapa rosie taiata felii si frecata cu sare mare pe farfurioare. (this is a must !) Cine picura pe ceapa si elixirul masliniu-maroniu al uleilului de samburi de bostan, e un adevarat cunoscator al rosturilor ancestrale ale ciorbei de fasole.

R.A.Roman:
"Dacã mirosul ciorbei de „pãsulã“ ajunge la Managua tocmai din Jucu de Jos este pentru cã e o lucrare barocã acritã cu otet de mere si aromatã cu afumãturã si tarhon. „Sudistii“, valahii adicã, preferã, nu vã spun nimic nou, pãtrunjelul si leusteanul, acresc cu aguridã, bors, potroacã. Influentati de marii grãdinari din sud, se omoarã mai putin dupã gãtelile complicate, atât de dragi ardelenilor, dupã carnea afumatã, prea scumpã si greu de gãtit, si preferã verdeturile simple, mai ales cã au la îndemânã grãdina, plinã din mai pânã-n octombrie.
.....
Ciorba e pentru români ce e brânza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabilã pentru flota italianã. Poti sã-i dai orice mioriticului: pânã nu înmoaie lingura în zeama lui fierbinte, groasã si acrã, nu simte cã trãieste. Sevele vietii românesti trec prin ciorbã? De ce nu?! "

Editat de Shef de gara, 02 August 2008 - 05:08 AM.

"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#9 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 02 August 2008 - 05:35 AM

Am uitat de tecile de fasole verde, uscate la soare si tinute in "shtanitzal" - asa zicea Buna la punga maro de hartie.
De-a lungul casei, si la bunici dar si la parintii oraseni, in anii 60-70 ai lipsei de bani si de frigidere/lazi frigorifice. Deci de-a lungul casei, sub streasina si in bataia soarelui se intindeau ghirlandele maronii ale tecilor de fasole verde (galbena) lata, oparite, scurse peste noapte si insirate pe bumbacul groscior (sa nu se taie fasolea) de degetele nerabdatoare de copii ce voiau sa fuga la de-ascunslea cu bucata de paine cu unsoare data cu sare ci chiper.
Cine stia si avea si posibilitatea sa afume oleaca tecile dupa ce erau uscate cu truda in razboi continuu cu mucegaiul, era scos cu ciorba de boane de fusoi chiar si in post, cand nu e slobod a umbla porcu' prin ceaun.

Editat de Shef de gara, 02 August 2008 - 09:51 AM.

"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#10 alina-lili

alina-lili

    Fluturella culinarella

  • Membri
  • 3115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...noi

Postat 02 August 2008 - 06:22 AM

Eu cred ca regretatul Radu Anton Roman ar fi fost bucuros sa fi avut un "adversar la vorba" pasionat de bucatarie ca tine...atata zic, ma duc sa va urmaresc "din umbra" si sa pun de-un bors de fasolici tongue.gif ...cu afumatura, normal!

#11 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 02 August 2008 - 09:48 AM

Yete moatzo ce poeme stârnişi cu ciorba ta de fasole...
Parca tot R.A.R. zicea ca practic nu exista o mâncare strict autentic româneasca, adică "inventată" la noi, ca vorba aia... sarmalele sunt oarecum orientale, mamaliga iar nu ştiu de pe unde e si tot aşa biggrin.gif Da' ciorba de fasole la mama ei unde-o avea-o pe mama ei?
In alta ordine de idei eu auzisem cum ca micii au fost inventaţi de un bucătar roman care s-a dus la Paris la un concurs de facut cârnaţi si si-a dat seama ca uitase maţele acasa (nu maţele lui ci alea in care sa bage carnatu')
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#12 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 02 August 2008 - 10:16 AM

Acum, ca veni vorba de fasolea romaneasca adusa din Peru, sa nu uitam ca ciorba de fasole, precum si fasolea facaluita, care ele toate se incep in toiul noptii cu "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat" cum aminteam mai sus, au o vrednica progenitura. (Bine ca macar cineva are totusi parte de hâţ-hâţ wink.gif )

Icrele de fasole.
De-ar fi macar, peste, broasca, scoica, langusta ori salamdra sa se uoua kaviar!
Iata insa ca fasolea (ce latin neinspirat i-a spus "vulgaris" ?) e atotpotenta si face si icre.

Boane fierte de fasole fara coji (vedeti ce bine am facut ca le-am curatat de "nylone" la primul fiert cu bicarbonat?) poate si vre-un morcovel fiert, se paseza, pana sunt calde si se lasa la racit. Sa iasa asa ca la un castronel. Separat luati 3-4 catei de usuroi si le vrajiti ca o sa-i faceti mujdei (totdeauana m-au crezut). Se zdrobesc, chiseaza cu sare mare in piua pana se obtine pasta si i obisnuiti cu uleiul de mici, strop cu strop. Iese o mayo? nu! ai-oneza sau ustur-oneza, de toata frumusetea. Se drege cu o lingura de mustar (de care stim si noi sa facem nu?) si se corecteaza aciditatea daca mai doriti cu zeama de alamaie sau otet. Se alatura, fasolicii batute care s-a racit pana acum si se incorporeaza cu grija. Vreti sa-i puneti si piper? Ia poftim? E buna acum?
Nu se consuma la servici.
1. Vor si colegii
2. Usturoiul, pacatele mele!
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#13 st_anca

st_anca

    Bucataras

  • Membri
  • 95 posturi

Postat 02 August 2008 - 10:30 AM

QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 05:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am uitat de tecile de fasole verde, uscate la soare si tinute in "shtanitzal" - asa zicea Buna la punga maro de hartie.
De-a lungul casei, si la bunici dar si la parintii oraseni, in anii 60-70 ai lipsei de bani si de frigidere/lazi frigorifice. Deci de-a lungul casei, sub streasina si in bataia soarelui se intindeau ghirlandele maronii ale tecilor de fasole verde (galbena) lata, oparite, scurse peste noapte si insirate pe bumbacul groscior (sa nu se taie fasolea) de degetele nerabdatoare de copii ce voiau sa fuga la de-ascunslea cu bucata de paine cu unsoare data cu sare ci chiper. Cine stia si avea si posibilitatea sa afume oleaca tecile dupa ce erau uscate cu truda in razboi continuu cu mucegaiul, era scos cu ciorba de boane de fusoi chiar si in post, cand nu e slobod a umbla porcu' prin ceaun.


Prin Alba se punea si "poprica" (paprika) smile.gif

#14 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 02 August 2008 - 08:47 PM

QUOTE(Daneza13 @ Aug 1 2008, 07:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu am gasit patrunjel radacina pe aici, in schimb n-am leustean proaspat sad.gif...

moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif


Tufa mea a murit cind am mutat-o dintr-un loc in altul (, dar mi-a promis un prieten frunze proaspete si ceva radacina.
Deci... daca primesc, sa cer mai mult si pentru tine?
Iti pot trimite overnight si atunci nu moare.


#15 Uma

Uma

    Anti-pitzi

  • Membri
  • 3086 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Mica's world :)

Postat 02 August 2008 - 10:25 PM

QUOTE(Cassia @ Aug 1 2008, 06:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)...


Esti sigura? Ca in Toronto gasesc mereu!

Pastarnacul taiat subtire, subtire si prajit e delicios! Mai bun decat cartofii prajiti!

Editat de Uma, 02 August 2008 - 10:31 PM.

A sosit Samburel - David, 2 noiembrie 2009!!!

#16 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 August 2008 - 10:52 PM

QUOTE(Daneza13 @ Aug 2 2008, 04:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif

dano, iti trimit ce vrei, ca tu faci simfonii din ele!


QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 05:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bine v-am!
Shefa mea a invatat la manastire ceva trucuri vis a vis de acest poem simfonic numit ciorba de fasole.

descrierea de mai jos e unul din trucurile deprinse-n manastire? biggrin.gif
Deobicei se intampla cam asa. Te pui ca tot omul obosit (ea - da, el - nu) la culcare. Copiii dorm. YES ! hello2.gif Cand sa devina mai interesant wink.gif auzi: "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat". ( blob8.gif ) "Da, dragaaa..." Te intorci sa reiei de unde-ati plecat hello2.gif ... "Ai pus si o bucata de spinare afumata, sa se desareze? " ... blink.gif ...ramane pe alta data sign17.gif wave.gif De la o varsta si o ciorba de fasole are satisfactiile ei... icon_rotf.gif

metoda asta am s-o aplic si eu!

peseu: mai bine nu, m-am mai gandit!


Taina:
A mea, fierbe fasolea 15 minute in apa cu un varf de cutit de bicarbonat. Rastoarna in sita, si sub jet de apa freca boabele in maini. Toate nylonele (citeste cojile de pe boabe) vor infunda chiuveta.

o chestie misto, am invatat ceva!

QUOTE(psyche @ Aug 2 2008, 09:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Yete moatzo ce poeme stârnişi cu ciorba ta de fasole...
ce-mi mai plac!



QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 10:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
(Bine ca macar cineva are totusi parte de hâţ-hâţ wink.gif )
gata, am inteles exact.

Icrele de fasole.
De-ar fi macar, peste, broasca, scoica, langusta ori salamdra sa se uoua kaviar!
Iata insa ca fasolea (ce latin neinspirat i-a spus "vulgaris" ?) e atotpotenta si face si icre.

Boane fierte de fasole fara coji (vedeti ce bine am facut ca le-am curatat de "nylone" la primul fiert cu bicarbonat?) poate si vre-un morcovel fiert, se paseza, pana sunt calde si se lasa la racit. Sa iasa asa ca la un castronel. Separat luati 3-4 catei de usuroi si le vrajiti ca o sa-i faceti mujdei (totdeauana m-au crezut). Se zdrobesc, chiseaza cu sare mare in piua pana se obtine pasta si i obisnuiti cu uleiul de mici, strop cu strop. Iese o mayo? nu! ai-oneza sau ustur-oneza, de toata frumusetea. Se drege cu o lingura de mustar (de care stim si noi sa facem nu?) si se corecteaza aciditatea daca mai doriti cu zeama de alamaie sau otet. Se alatura, fasolicii batute care s-a racit pana acum si se incorporeaza cu grija. Vreti sa-i puneti si piper? Ia poftim? E buna acum?
Nu se consuma la servici.
1. Vor si colegii
2. Usturoiul, pacatele mele!

eu o cuconesc de tot: o fac cu maioneza si cu usturoi.
si le-am dus si la serviciu, cu paine prajita sau mamaliga rece. au mancat ca spartii si putzeau toti!


#17 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 04 August 2008 - 08:36 PM

Deci eu peste icrele alea de fasole pun un munte de ceapa prajita - rumenita bine - mama lui de colesterol si lipide biggrin.gif
Cat despre faza cu "pune niste fasole la inmuiat" ma gandesc io asa... deci ciorba de fasole cum ar veni scade natalitatea la greu. Ca inainte s-o faci e faza cu "pune fasolea la inmuiat", "da' scoate si coastele din frigider la desarat" si tot asa iar dupa ce se consuma... scuzati... da' tre' sa te tii ca sa nu... intelegeti... scuzati icon_evil.gif
Shefu, io credeam ca "icre de fasole" egal "fasole facaluita" (fin'ca se "batea" cu facaletu pe vremea cand n-avea toata lumea mixere icon_rolleyes.gif) daca nu-i asa atunci fasolea facaluita ce-i?
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#18 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 August 2008 - 01:03 AM

Acum pun si eu la inmuiat otara de fasole, ca tare pofta mi-ati facut si asa cu afumatura o trantesc de dimineata. Stiu ca-i tare buna si chiar de nu-i sezonul ei, ce are? tongue.gif

#19 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 05 August 2008 - 02:35 AM

CITAT(psyche @ Aug 4 2008, 09:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Deci eu peste icrele alea de fasole pun un munte de ceapa prajita - rumenita bine - mama lui de colesterol si lipide biggrin.gif
Cat despre faza cu "pune niste fasole la inmuiat" ma gandesc io asa... deci ciorba de fasole cum ar veni scade natalitatea la greu. Ca inainte s-o faci e faza cu "pune fasolea la inmuiat", "da' scoate si coastele din frigider la desarat" si tot asa iar dupa ce se consuma... scuzati... da' tre' sa te tii ca sa nu... intelegeti... scuzati icon_evil.gif
Shefu, io credeam ca "icre de fasole" egal "fasole facaluita" (fin'ca se "batea" cu facaletu pe vremea cand n-avea toata lumea mixere icon_rolleyes.gif ) daca nu-i asa atunci fasolea facaluita ce-i?


Dau cuvantul lui Radu Anton Roman.
"Minciunã ardeleneascã a postului, fasolea sleitã (sau fasolea mintitã sau icrele de fasole) modestã dar plinã de calitãti, se întoarce curajoasã spre adevãr, ca Galilei spre prelatii inchizitiei, soptind: si totusi, vreau cârnati."

Fasolea facaluita, frecata, in general se face la cald, dupa o tehnologie foarte asemanatoare. Boanele facaluite (facute piure) se amesteca la cald, cu uleiul in care ati calit ceapa. Se asezoneaza cu sare, piper. Ceapa calita, scursa de uleiul de mai sus, se mai poate insangera cu o lingura de boya udemerista si se adauga peste fasole in farfurie. Cum nu faci fasole in fiecare zi, deobicei marti seara sa ai miercuri-zi-de-post, pauza joi, reincepi vineri si tot buna este, o poti reincalzi fara probleme.

Nu as recomanda insa reincalzirea la "icre", in principal datorita usturoiului.
Fasolea sleita ("icrele") sunt un aperitiv, o intinzatura pe pita, acolo. Mai acrisor-picanta, in schimb, mai pufoasa.
Fasolea facaluita (frecata), e o mancare in toata regula, de oameni seriosi, satioasa de la care mai dai drumul la curea o gaura doua, sau dupa caz, deschizi discret nasturele si fermoarul de la fusta, cand bluza complice acopera. wink.gif

Editat de Shef de gara, 05 August 2008 - 02:52 AM.

"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#20 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 05 August 2008 - 11:00 AM

Acuma ma lamurii wink.gif
Oricum eu cand mananc fasole acasa ma imbrac foarte lejer in talie iar in deplasare... daca ma gandesc bine o singura data m-am descheiat discret la nasture din cauza la fasole... ca era de-aia facuta la cazan si nu stiu care-i explicatia da' fasolea facuta la cazan nu se compara cu nimic pe lume smile.gif In rest recunosc ca altii o fac mai prost ca mine (la fasole ma refer, evident;))
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me





Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi