Sari la conținut

Poză

Prajitura mea cu mere si bezea.


185 răspunsuri la acest topic

#1 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 24 October 2008 - 11:58 PM

De 23 de ani prestez aceasta reteta si nu ma satur de ea. Si sa o tii in mana, trebuie sa o faci cu delicatete, ca e atat de fina si usoara ca nu-ti ajunge o tava la o masa.

prajitura_detaliu.jpg

Se spala si se curata cca 2 kg de mere, de preferinta soiul Ionatan.
mere_feli.jpg

Se rad pe razatoarea mare...
mere_rase.jpg

...si se calesc impreuna cu zahar, dupa gust, pana scade apa din ele.
Cand sunt gata, se adauga scotisoara.
mere_coapte.jpg


#2 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 12:11 AM

ingrediente
- 5 oua
- 250g zahar + 5 linguri zahar
- 180ml ulei
- 125ml apa clocotita
- coaja rasa de la o lamaie
- drojdie cat o nuca mica
- 10g praf de copt stins cu zeama de lamaie
- faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge

Se separa ouale. Cele 5 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, pana se albesc.

oua_zahar.jpg

Se adauga uleiul, putin cate putin...
crema_1.jpg

...apoi apa clocotita, turnata usor si mixand rapid.
crema_3.jpg

Adaugam drojdia (cand compozitia este caldutza) si praful ce copt stins cu zeama de lamaie.
Se incorporeaza faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri.
crema_groasa.jpg
...



#3 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 12:31 AM

Compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite.

tava_cu_blat_si_mere.jpg

Se coace la 180 oC si inainte sa fie gata cu 5 minute (ea se rumeneste usor) se scoate din cuptor...
tava_coapta.jpg

...si se repartizeaza deasupra merelor bezea facuta din 5 albusuri si 5 linguri de zahar
bezea_batuta.jpg
bezea_intinza.jpg

Se introduce din nou in cuptor pana bezeaua prinde o usoara crusta aurie.
Cand incepe sa se raceasca, prajitura "transpira" prin bezea siropul din mar.
detaliu_bezea_coapta.jpg
poza_10182008_108.jpg


#4 Getut

Getut

    Big Chef

  • Membri
  • 797 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 October 2008 - 01:20 AM

Gabi, ma bucur sa te revad pe culi floare.gif
Prajitura asta era preferata mea in copilarie ..... ce descriere i-ai facut! si ce poze parca ii simt mirosul rolleyes.gif
Ce mai imi placeau bobitele acelea laugh.gif si ce frageda era...miam, miam.
M-ai dat gata cu ultima poza, ma duc sa visez prajitura.

PS Reteta mamei se chema "Anisoara"



#5 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 25 October 2008 - 07:28 AM

Ahhh, prajitura cu mere. Mayaaaaaaaaaaaaaaaaa , vino repede.
Arata wow...si poate ma incumet s-o fac si eu. rolleyes.gif
Fan n_puiu for ever



#6 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 25 October 2008 - 07:47 AM

Cara, nu mai editez, ca vine adriana cu facaletul...nu-i prea mult zahar?cred ca pun doar 150 gr, ca si merele sunt destul de dulci.
si in albusuri se pune sare la bezea?, ca io pun mereu un pic de sare la orice prajitura. in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />

Fan n_puiu for ever



#7 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 25 October 2008 - 08:28 AM

Uelcom Gabi!! Arata prajitura asta de milioane!!! Trebuie facuta!!Am pus ochii si cea facuta de Stella ..Traiasca prajiturile cu mere iarna..

#8 lauralaurentiu

lauralaurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 25 October 2008 - 09:26 AM

Frumoasa prajitura, multumesc de reteta!

#9 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 25 October 2008 - 10:29 AM

Cara Gabi, am ras merele, am calit, am facut aluatul si acum e in cuptor...astept cu bezeaua...si daca iese fac poza.
Fan n_puiu for ever



#10 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 25 October 2008 - 11:08 AM

Gabi,nu cred ca ti-am spus vreodata cat de mult te admir si cat de mult imi place ce faci. smile.gif dar cu fraza; ''prajitura ''transpira''prin bezea siropul din mar'' am ramas ...cucerita... floare.gif





#11 shumaila

shumaila

    Big Chef

  • Membri
  • 768 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suedia
  • Interests:gatitul, gradinaritul

Postat 25 October 2008 - 11:29 AM

Gabitza, draga, minunat. Tocmai am cules marul dimineata, deci pajitura cu mere si bezea. Revin mai pe seara.

Editat de shumaila, 25 October 2008 - 11:30 AM.

Maria-Elena

#12 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 12:40 PM

Arata minunat prajitura Gabi. Eu nu o cunosc deci pentru mine e o reteta noua.
Vin cu dovada.
IPB Image

#13 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 25 October 2008 - 01:03 PM

Deci, sa recapitulam...am pus doar 150 gr zahar...extrem de putin in mere, ca erau dulci...si 5 linguri ca la reteta in albusuri ( plus piic de sare)
in plus *bezeaua* s-a bronzat mai tare decat auriul dorit mad.gif , dar nu-i bai, mere si asa.

praji_caragabi.jpg

praji_caragabi1.jpg

praji_caragabi_sect.jpg

praji_caragabi_2_sect.jpg


Fan n_puiu for ever



#14 bratiluca

bratiluca

    Master of disaster

  • Membri
  • 2201 posturi

Postat 25 October 2008 - 02:24 PM

Superba prajitura...si imi plac tare prajiturile cu mere, dar nu stiu cu ce as putea sa inlocuiesc bezeaua. Nu-mi prea place. Oricum multumesc pentru reteta, am salvat-o si sa intru eu la bucatarie ca am si facut-o.
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!

#15 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 04:07 PM

CITAT(Getut @ Oct 25 2008, 02:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Gabi, ma bucur sa te revad pe culi floare.gif
Prajitura asta era preferata mea in copilarie ..... ce descriere i-ai facut! si ce poze parca ii simt mirosul rolleyes.gif
Ce mai imi placeau bobitele acelea laugh.gif si ce frageda era...miam, miam.
M-ai dat gata cu ultima poza, ma duc sa visez prajitura.

PS Reteta mamei se chema "Anisoara"

Bine v-am regasit.
Sper ca ai dormit bine pe un pat de aluat, cu o perna umpluta cu mar ras si invelita intr-o pilota fina de bezea. tongue.gif
Reteta mea e fara nume, asa ca o sa-i zic...o sa-i zic...Da' unde-i? unsure.gif S-o gatat deja?

CITAT(stella @ Oct 25 2008, 08:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ahhh, prajitura cu mere. Mayaaaaaaaaaaaaaaaaa , vino repede.
Arata wow...si poate ma incumet s-o fac si eu. rolleyes.gif

Cara, nu mai editez, ca vine adriana cu facaletul...nu-i prea mult zahar?cred ca pun doar 150 gr, ca si merele sunt destul de dulci.
si in albusuri se pune sare la bezea?, ca io pun mereu un pic de sare la orice prajitura. in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />

Da, de sare am uitat sa mentionez.eusa_doh.gif Asa este, un praf mic.
Cat despre zaharul din aluat, cantitatea poate diferii, dar sub 200g eu nu scad.

CITAT(SANDI @ Oct 25 2008, 09:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Uelcom Gabi!! Arata prajitura asta de milioane!!! Trebuie facuta!!Am pus ochii si cea facuta de Stella ..Traiasca prajiturile cu mere iarna..

Multumesc de primire. rolleyes.gif Azi dimineata mirosea afara a iarna atat de tare, ca parca deja era la usa. Asa ca i-a sosit anotimpul pajiturii asteia si am sa o mai fac.

#16 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 04:19 PM

CITAT(lauralaurentiu @ Oct 25 2008, 10:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Frumoasa prajitura, multumesc de reteta!

Sa iti fie de bun augur! De frumoasa e putina, dar de gustoasa, nu-i destula. in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />

CITAT(rym @ Oct 25 2008, 12:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Gabi,nu cred ca ti-am spus vreodata cat de mult te admir si cat de mult imi place ce faci. smile.gif dar cu fraza; ''prajitura ''transpira''prin bezea siropul din mar'' am ramas ...cucerita... floare.gif

Poetul e Zamzuu. Eu sunt cu dulceturile, el e cu metaforele. Si vad ca le are. laugh.gif

CITAT(shumaila @ Oct 25 2008, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Gabitza, draga, minunat. Tocmai am cules marul dimineata, deci pajitura cu mere si bezea. Revin mai pe seara.

Vin si eu mai pe sera pe la tine sa pap o portie, ca gasca mea o dadu gata pe a noastra. Ce zici? Stai departe? tongue.gif

#17 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 25 October 2008 - 04:24 PM

Deci, cu cat se raceste cu atat e mai buna,dar scade si nivelul patratelor dontknow.gif
Voiam sa te intreb, cara gabi, daca dupa ce pui albusurile batz, tot la 180°C e cuptorul, sau mai scazi..
asta doar ca o chestie cromatica.
si tot ca detaliu tehnic, voiam sa stiu cu ce ai *pieptanat* bezeaua aia de sta asa de ordonat si frumos? in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />
Fan n_puiu for ever



#18 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 04:34 PM

CITAT(Carmen L @ Oct 25 2008, 01:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata minunat prajitura Gabi. Eu nu o cunosc deci pentru mine e o reteta noua.
Vin cu dovada.

Pozata sau pe farfurie la mine la usa? Imi cam surade varianta a doua. in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" /> Faci destula, ca ursu' meu papa singur o juma de tava. Iti aduci aminte ce vid face cand deschide gura! laugh.gif

CITAT(stella @ Oct 25 2008, 02:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Deci, sa recapitulam...am pus doar 150 gr zahar...extrem de putin in mere, ca erau dulci...si 5 linguri ca la reteta in albusuri ( plus piic de sare)
in plus *bezeaua* s-a bronzat mai tare decat auriul dorit mad.gif , dar nu-i bai, mere si asa.

Muntii tai de bezea rumeniti pe creste imi fac o atata pofta ca tre' sa recidivez si am sa construiesc si eu un lant muntos. tongue.gif

CITAT(bratiluca @ Oct 25 2008, 03:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Superba prajitura...si imi plac tare prajiturile cu mere, dar nu stiu cu ce as putea sa inlocuiesc bezeaua. Nu-mi prea place. Oricum multumesc pentru reteta, am salvat-o si sa intru eu la bucatarie ca am si facut-o.

Asta e spilu' la reteta asta. Fara bezea, este doar o prajitura cu mere. Prin bezeaua calda, merele "transpira" lacrimile acelea de sirop. Nu-i bezea, nu-s perle. O poti inlocui totusi cu frisca, dar nu o mai bagi in cuptor, iar frisca o pui doar pe blatul rece, taiat si servit. Pacat ca nu te intelegi cu bezeaua. Poate reteta mea te va face sa o iubesti.
Pupici icon_love.gif

#19 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 October 2008 - 04:49 PM

CITAT(stella @ Oct 25 2008, 05:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Deci, cu cat se raceste cu atat e mai buna,dar scade si nivelul patratelor dontknow.gif
Voiam sa te intreb, cara gabi, daca dupa ce pui albusurile batz, tot la 180°C e cuptorul, sau mai scazi..
asta doar ca o chestie cromatica.
si tot ca detaliu tehnic, voiam sa stiu cu ce ai *pieptanat* bezeaua aia de sta asa de ordonat si frumos? in.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":D" border="0" alt="biggrin.gif" />

La asta tre' sa mai lucrez si eu. Sindromul "Triunghiul Bermudelor" se manifesta foarte des in bucataria mea, mai ales acum.
Temperatura ramane aceeasi, 180°C, pana-i gata.
Machiajul l-am facut cu dansul:
DSCF4453.jpg



#20 bimbilica

bimbilica

    zen

  • Membri
  • 3307 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca din Reghin,acum in capitala

Postat 25 October 2008 - 05:05 PM

gabiiiii,acum am fugiat la o vecina care vinde mere de la valcea,si ma pregatesc sa prestez bunaciunea,dar te rogggggggg sa imi zici ce dimensiuni are tava in care ai copt-o.Pupici

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...




Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi