Sari la conținut

Poză

Carnati si cremvusti de casa


61 răspunsuri la acest topic

#1 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 14 November 2008 - 12:10 AM

Cum din comert nu prea mai am incredere sa cumpar mare lucru din gama mezelurilor si cum am mijloacele tehnice de a reproduce cat de cat cate ceva dintre ele, am purces la treaba. Am facut cremvusti (sper) si carnati de casa, pe care i-am afumat ulterior. Pentru ca unul dintre beneficiari este si cel mic (nu dati cu pietre, stiu ca nu e bine, dar e unul dintre putinele lucruri pe care le mananca cu placere, asa ca nu abuzez si prefer sa stiu ce ii dau), le-am facut mai dietetic un pic - exceptand partea cu afumatul.


Pentru reteta de cremvusti am plecat de la reteta din carne de vita de prin anii '60, numai ca eu am facut-o cu piept de pui. Carnatii au fost facuti la marea inspiratie.

Boon...

Cremvustii:

Ingredientele pentru cremvusti: mate de oaie, 1,2 kg piept de pui dezosat, 400 gr fleica de porc (in reteta era cu slanina, da' n-am avut), 1 lingura de boia dulce, 1 lingura de cimbru, 2 catei de usturoi, 1-2 linguri de sare (a mea sareaza rau de tot, am pus 1 lingura, verificati la gust) si o lingurita de nucsoara. Mai aveti nevoie de 20 de cuburi de gheata sparte si 500 ml apa rece pentru framantat.

1. Se dau prin robot carnea de pui (verificata de pielite, osisoare si cartilagii), impreuna cu mirodeniile

DSC_0407.JPG

2. Se macina bine, se adauga fulgii de gheata si se incorporeaza si ei, macinand din nou

DSC_0411.JPG

3. Se scoate carnea din vasul robotului, se macina si fleica pasta

DSC_0413.JPG

4. In timpul asta, mama deslusea matele pe care le spalase in n ape cu Otet si le frecase cu sare

DSC_0415.JPG

5. Am amestecat bine cele doua paste, de pui si de fleica, incorporand apa astfel incat pasta rezultata sa fie una moale


6. Pentru ca era greu sa se lucreze cu pasta asa, am dat-o la congelator pana am facut carnatii -cam 1 ora

7. Am trecut pasta prin masina de tocat cu 'tulumba' -cum ii zice mama- foarte ingusta:

DSC_0416.JPG

8. I-am dat la zvantat pana a doua zi, cand tata i-a bagat in afumatoare:

DSC_0442.JPG

9. I-am spalat in apa calduta, si i-am pus la aburit - tehnica de fabricatie a cremvustilor zice ceva de celule cu abur 70 de grade, cum eu nu am, am pus o oala mare la fiert cu o sita deasupra in care i-am pus si acoperit un capac. Dupa 20 de minute aratau asa:

DSC_0448.JPG

10. Poza cu ei afumati si fierti nu am, dar consistenta se apropie bine de cea din comert, insa gustul e incomparabil. Plus ca am certitudinea ca i-am facut cu carnita buna. In prima seara i-am fiert piticului si a mancat cu pofta:

DSC_0429.JPG

I-am pus in pungute la congelator de unde o sa ma servesc ori de cate ori o sa am chef... Si uite-asa am terminat de spus povestea cremvustilor...

#2 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 14 November 2008 - 12:23 AM

Si acum carnatii: am rugat-o pe mama sa imi ia din piata carne de vitel tocata si slanina. Cum are sursa ei de incredere la piata, nu am nicio teama in suflet, caci intotdeauna i-a dat carnita buna, plus ca o toaca in fata ei.

Ingredientele au fost: 2 kg carne macra de vitel, 1 kg de slanina de porc, 2 linguri sare, 1 capatana jumate de usturoi, 2 linguri de boia dulce, 1 lingura de piper, 200 ml apa

1. A framantat mama carnea voiniceste impreuna cu mirodeniile si apa

DSC_0421.JPG

2. Am format carnatii:

DSC_0423.JPG

3. Intre timp, eu muream de pofta, asa ca am aruncat cativa in tigaie si am papat cu bere tongue.gif

DSC_0425.JPG

DSC_0427.JPG

4. I-am dat la zvantat peste noapte si a doua zi tata i-a afumat:

DSC_0443.JPG

Sunt buni si proaspeti, dar afumati si prajiti in tigaie, cu un piure dulce de cartofi alaturi si o muraturica sunt incontestabil mai buni tongue.gif

Asta a fost, am profitat din plin de faptul ca sotiorul nu a fost acasa ca sa se ia cu mainile de cap 'Iar faci carnati???' - placerea mea tongue.gif

#3 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 14 November 2008 - 12:55 AM

vai, vai ce-i aici! ultima poza e de-a dreptu... 'criminala'

nu mai pot de pohta! rolleyes.gif

#4 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 14 November 2008 - 12:57 AM

CITAT(diamond_girl @ Nov 14 2008, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
vai, vai ce-i aici! ultima poza e de-a dreptu... 'criminala'

nu mai pot de pohta! rolleyes.gif


Fata de diamant, e cumva 'criminala' si la propriu, da' ma fac ca nu stiu wink.gif

#5 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 14 November 2008 - 01:02 AM

Sa dau în balanganeala!
Arata bun tare!!!!!Leckeeeeeeeeeeeer!!! smile.gif
Maya's World .

#6 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 14 November 2008 - 01:14 AM

CITAT(MAYA @ Nov 14 2008, 01:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sa dau în balanganeala!
Arata bun tare!!!!!Leckeeeeeeeeeeeer!!! smile.gif


Maya, sunt buni tare, dar nu vreau sa te necajesc smile.gif Asta a fost tura 'de incalzire', caci vine porcusorul de Craciun si atunci sa te tii afumaturi icon_rotf.gif

Dar chiar si neafumati au fost tare buni pupic.gif

PS1. Cand ziceai ca vii prin Bucuresti tongue.gif ?

PS2. Nu stiu daca ai remarcat, dar legumele lui fiu-meu (porumbul galben si 'porumbul verde' - caci nu vrea decat 'porumb' icon_rotf.gif ) sunt aburite si apoi date cu unt, am ajuns sa folosesc aparatul aproape in fiecare zi floare.gif

#7 Anna Foster

Anna Foster

    Academic Chef

  • Membri
  • 1277 posturi
  • Gender:Female
  • Location:United Kingdom

Postat 14 November 2008 - 01:49 AM

CITAT(Bunny @ Nov 14 2008, 01:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sunt buni si proaspeti, dar afumati si prajiti in tigaie, cu un piure dulce de cartofi alaturi si o muraturica sunt incontestabil mai buni tongue.gif


Doamneeee, ce-i aici? eusa_drool.gif Ma faci sa iau primu' avion spre Romanica biggrin.gif Tu stii cat de penibili sunt carnatii aici,inclusiv in macelarii? Mi-e doooor de afumaturile romanesti,mi-ai starnit amintiri cu iz de sarbatoare floare.gif




Gastric Sleeve, 7 Octombrie 2009, Dr Rubin Munteanu, CMU Arcul de Triumf

#8 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 14 November 2008 - 03:53 AM

CITAT(Anna Foster @ Nov 14 2008, 01:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Doamneeee, ce-i aici? eusa_drool.gif Ma faci sa iau primu' avion spre Romanica biggrin.gif Tu stii cat de penibili sunt carnatii aici,inclusiv in macelarii? Mi-e doooor de afumaturile romanesti,mi-ai starnit amintiri cu iz de sarbatoare floare.gif


Anna, pai vezi ca nu-s asa greu de facut o data ce ai matele si carnita tocata... Cat despre mancarea de pe acolo de unde esti...te inteleg perfect biggrin.gif La ultima mea tentativa de a manca ceva de pe la ei m-am ales cu o indigestie pe cinste, asa ca de cate ori ajung in UK bunghesc un restaurant italienesc mai acatarii si acolo imi fac veacul. Altfel risc sa imi omor papila gustativa, de miros nu mai vorbesc icon_rotf.gif

#9 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 14 November 2008 - 04:56 AM

QUOTE(Bunny @ Nov 14 2008, 12:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
4. In timpul asta, mama deslusea matele pe care le spalase in n ape cu Otet si le frecase cu sare
...

Ambele retete-s salvate, multumesc. floare.gif. Afumatoare am vazut pe aici, chiar dichisita, dar deocamdata chiar dac-o achizitionez, n-am unde s-o tin. Spune-mi, te rog, cum trebuie frecate matele cu sare - nu se rup ? (n-am facut niciodata carnati pana acum rolleyes.gif)
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#10 Anna Foster

Anna Foster

    Academic Chef

  • Membri
  • 1277 posturi
  • Gender:Female
  • Location:United Kingdom

Postat 14 November 2008 - 11:11 AM

CITAT(Bunny @ Nov 14 2008, 04:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Anna, pai vezi ca nu-s asa greu de facut o data ce ai matele si carnita tocata... Cat despre mancarea de pe acolo de unde esti...te inteleg perfect biggrin.gif La ultima mea tentativa de a manca ceva de pe la ei m-am ales cu o indigestie pe cinste, asa ca de cate ori ajung in UK bunghesc un restaurant italienesc mai acatarii si acolo imi fac veacul. Altfel risc sa imi omor papila gustativa, de miros nu mai vorbesc icon_rotf.gif

Matze de unde scot oare? si ozeneu din ala care face carnati biggrin.gif Dar am o idee muult mai buna: pun mana pe telefon si ii spun mamei sa intre pe culi la topicul "carnati si cremwursti de casa" ,sa execute lucrarea conform retetei si apoi sa tipleze perfect cu normele ctc, si sa faca un roman(si-un englez) fericiti! laugh.gif
Da' unde te-ai dus fata sa mananci de ti-au dat indigestie? biggrin.gif Ca peste tot,sunt si restaurante naspa si bune,tre' sa intri putin pe net inainte sa mergi ,sa cauti reviews de al alti clienti si asa mergi linistita wink.gif




Gastric Sleeve, 7 Octombrie 2009, Dr Rubin Munteanu, CMU Arcul de Triumf

#11 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 14 November 2008 - 11:19 AM

m-ai omorat cu retetele astea dar eu nu am rabdare, spatiu, fum, etc....sad.gif cu cat dai kilu? laugh.gif
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#12 shumaila

shumaila

    Big Chef

  • Membri
  • 768 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suedia
  • Interests:gatitul, gradinaritul

Postat 14 November 2008 - 11:20 AM

Fataaaaaaa, desteapta esti!!! S-a marcat, salvat.
Maria-Elena

#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 November 2008 - 11:21 AM

Superb subiect.
Am o nelamurire rolleyes.gif dupa ce o sa-l pun pe macelar sa se dea de ceasul mortii ca sa-mi procure mate, neavind afumatoare cum s-ar putea face cu cremvurstii? odata facuti ii bagi in congelator si cind ai nevoie ii scoti si ii fierbi?

#14 tic_tac

tic_tac

    Captain Cook

  • Membri
  • 461 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Dunare

Postat 14 November 2008 - 12:19 PM

foarte bune retetele, mai ales ca respecta proportia corecta de grasime, 30% din compozitie.
dupa cremvursti nu ma omor, dar cirnatii abia astept sa-i fac, taman dupa reteta asta

multumim

la noi deja au aparut matele, de porc, de oaie, si de-alea mai mari pentru caltabosi, tobe

#15 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 14 November 2008 - 12:28 PM

Bunny, esti fantastica - cu cita acuratete ai explicat retetele in imagini ! wub.gif Felicitari si tot respectul, tie si parintilor care te-au ajutat la prepararea cirnatilor ! eusa_clap.gif eusa_clap.gif eusa_clap.gif
Gindeste-te si la mine, cind ii papi ! tongue.gif

P.S. Mi-am luat notite si incerc cit de curind sa-ti urmez exemplul. Am facut deja o comanda speciala (la bursa neagra de matze laugh.gif), ca in comert - la liber, pe-aici nu-s de gasit. sad.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#16 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 14 November 2008 - 12:31 PM

Jos palaria bunny eusa_clap.gif

Clar carnatii sunt foarte buni, dar eu vreau sa fac cremvusti mai ales pentru
cel mic, el ii papa foarte des.
Merg si neafumati ce gust au daca nu-i dai la fum?
Eu nu am unde si nici cu ce sa-i afum.

Anomiss, subscriu, deci bunny cu cat dai kilu?
IPB Image

#17 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 14 November 2008 - 12:40 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Nov 14 2008, 11:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Superb subiect.
Am o nelamurire rolleyes.gif dupa ce o sa-l pun pe macelar sa se dea de ceasul mortii ca sa-mi procure mate, neavind afumatoare cum s-ar putea face cu cremvurstii? odata facuti ii bagi in congelator si cind ai nevoie ii scoti si ii fierbi?


Adriana, din experienta proprie, pot sa-ti spun ca pot fi congelati crenvurstii/cirnatii atit proaspeti, cit si fierti. Cei fierti isi vor schimba culoare (devenind usor gri), dar dupa ce-i dezgheti poti sa-i prajesti sau sa-i incalzesti citeva minute intr-o "supica" (1l apa fiarta + 1 cub de concentrat de vita) si sa-i servesti cu o garnitura de legume. smile.gif

excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#18 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 14 November 2008 - 01:10 PM

Brava, Bunny!
O tura de carnati ne pregatim sa facem si noi (din carne de vanat). Acum ma gandesc ca trebuie sa incerc si crenvurstii smile.gif
Stelutza

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 November 2008 - 01:17 PM

CITAT(Dan@ @ Nov 14 2008, 11:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Adriana, din experienta proprie, pot sa-ti spun ca pot fi congelati crenvurstii/cirnatii atit proaspeti, cit si fierti. Cei fierti isi vor schimba culoare (devenind usor gri), dar dupa ce-i dezgheti poti sa-i prajesti sau sa-i incalzesti citeva minute intr-o "supica" (1l apa fiarta + 1 cub de concentrat de vita) si sa-i servesti cu o garnitura de legume. smile.gif

perfect mersi frumos


#20 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 14 November 2008 - 03:05 PM

uau bunny, super!

mai ales cremvustii pentru cei mici sunt o idee grozava! eu pentru a mea pitica as face fara porc, dintr-o gaina grasa de la tara. numai cu afumatul e mai greu, se poate sari pasul ala?



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


    Google (1)