Sari la conținut

Poză

Curcan intreg la cuptor


13 răspunsuri la acest topic

#1 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 31 December 2008 - 10:02 AM

Eu una nu am gasit reteta de curcan intreg, preparat la cuptor. Inca nu e gata de tot, dar pun reteta, poate se inspira cineva(desi e cam tarziu).

Ce folosim:

Saramura:

1 curcan de aproximativ 5kg
aqua chiorensis cat sa-l acopere
250g sare grunjoasa
patrunjel tocat(1/2 legatura)
piper boabe(un pumn mai mic)
cimbru uscat 2 linguri pline
salvie 2 linguri pline(reteta prevedea cateva fire de salvie proaspata)
cateva foi de dafin(au lipsit cu desavarsire de la magazinul din colt mad.gif )
200ml vin alb sec sau demisec(am adaugat de la mine citire)
ci 1/4 ceapa tot de la mine citire deoarece nu am pus dafin

IMG_8242.jpg

Aveti nevoie de o galeata de 20l recomanda chef-ul dar eu am folosit un lighenas de plastic. Ideea e sa fie scufundat cu totul in saramura, peste noapte. Eu l-am intors si pe fata si pe dos tongue.gif in baia de mirodenii ca sa fie ok. Cam 8 ore cu pieptul in jos si vreo 4 cu spatele in apa. Se toarna apa in recipient, se adauga restul de ingrediente si se amesteca cu un tel, pana se topeste sarea. Apoi se scufunda lighioana pana este acoperita de apa.

IMG_8247.jpg

Dis de dimineata se scoate din frigider recipientul si respectiv curcanul din saramura. Se lasa la temperatura camerei, sa-si revina dupa jacuzzi, timp de 30 minute.



#2 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 31 December 2008 - 11:15 AM

Umplutura:
1 ceapa mare taiata in sferturi
ardei gras rosu taiat cuburi(recomanda frunze de telina)
cateva fire de patrunjel
salvie(tot uscata) si o foaie de dafin

IMG_8253.jpg


Se indeasa toate cu sadism, in curcan si eu am pus si gatul blink.gif si o pipota.
Am adaptat si o idee de pe Culi si am aplicat-o la curcanul nostru. Am freacat 3/4 pachet de unt cu salvie uscata, cimbru, maghiran si piper. Am desfacut pielea de pe piept si partial pulpe(se desprinde mai greu decat la pui) si am pus dedesubt untul frecat cu verdeturi.

IMG_8254.jpg

Intre timp se preincalzeste cuptorul la 220 grade, timp de 15 minute. Am intors mastodontul pe burta, cu pieptul in jos. Cheful zice ca asa se pastreaza "juice-urile" inauntru. Eu il cred pe cuvant wink.gif
Am mai pus putin unt sub pielea de pe spate si am uns cu ulei; am presarat maghiran, salvie si cimbru. Asa arata inainte de cuptor:

IMG_8258.jpg

Se coace 30-40 minute in functie de marimea curcanului, cu pieptul in jos...

#3 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 31 December 2008 - 12:42 PM

Asa arata dupa cele 40 de minute.

IMG_8260.jpg

Se intoarce cu pieptul in sus si se coboara temperatura la 165 grade. Se stropeste cu sos din tava din 15 in 15 minute si se mai lasa minim o ora. Este facut cand temperatura interioara ajunge la 75 grade(daca aveti termometru pt carnuri) sau cand intepat cu o tepusa de frigarui, in inima laughing6.gif iese un "juice" transparent, nu roze. In general se lasa cam 2-2,5 ore, in total, la cuptor.

IMG_8261.jpg

Dupa 20 de minute dupa ce a fost scos din cuptor, se poate taia si servi.

Editat de Guguluff, 31 December 2008 - 04:42 PM.


#4 Kengu

Kengu

    micro Bucatar

  • Membri
  • 12 posturi

Postat 31 December 2008 - 04:58 PM

Arata grozav curcanul tau. Interesanta reteta de saramura. Si eu l-am marinat anul acesta (un amestec de cimbru, usturoi, sare, piper, boia iute si ulei de masline- frecat curcanu bine si bagat pe sub piele, lasat 1 zi in frigider asa). In schimb de gatit, il pun intr-o punga care e f usor de folosit si nici nu trebuie sa il mai ung. Iese f moale si aromat (cred ca miroasea a usturoi pana la vecini smile.gif).


#5 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 31 December 2008 - 05:01 PM

CITAT(Guguluff @ Dec 31 2008, 11:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am adaptat si o idee de pe Culi si am aplicat-o la curcanul nostru. Am freacat 3/4 pachet de unt cu salvie uscata, cimbru, maghiran si piper. Am desfacut pielea de pe piept si partial pulpe(se desprinde mai greu decat la pui) si am pus dedesubt untul frecat cu verdeturi.

Cine sa fii fost clasicul eusa_think.gif (mai e in viata? icon_rotf.gif )

icon_idea.gif Mai e o idee, vazuta la televizor si draga sufletului meu. Marinarea in punga de nylon de marime cat mai apropiata cu urâtania wink.gif . (sac menajer rezistent in cazul tau icon_rotf.gif ) Marinata, "tine aproape", pe toate partile si nu trebuie intors animalul.
Cu o cana-doua de marinata si sigiland/legand punga cat mai aproape de carne, poti marina un ditamai struţu'

Ai facut o friptura epopeica! icon_cheers.gif

Asteptam si sectiuni icon_bounce.gif icon_bounce.gif icon_bounce.gif
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#6 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 01 January 2009 - 11:30 AM

Kengu, m-ai facut curioasa. Ce fel de punga, ca nu cred ca incape in Punga magica? Chiar ca a mirosit in casa, toata ziua, dar nu am pus usturoi wink.gif Deci am avut mila de vecini... Reteta cred ca e de curcan american, de Thanksgiving, nu avea usturoi.
Domnul Sef, clasicul care a postat impanarea curcanului cu unt/margarina si mirodenii, e de fapt, o clasica a zilelor noastre. E o idee buna, rau, inmiresmeaza carnea pana la os... Si poate ne pui reteta de marinata pe undeva, daca merge si la gaini de tara, meriti multe occasion14.gif
Sectiune din bust:

IMG_8266.jpg

Copan intreg cu acritura:

IMG_8270.jpg

Bun si plin de arome, fraged de la piept pana-n copane. Azi continuam odiseea inaripatei nezburatoare, ca nu l-am putut birui la o masa.
scz. ca nu am facut poze artistice, dar am jucat in deplasare si am facut pozele pe furis

#7 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 01 January 2009 - 12:32 PM

CITAT(Guguluff @ Jan 1 2009, 11:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Domnul Sef, clasicul care a postat impanarea curcanului cu unt/margarina si mirodenii, e de fapt, o clasica a zilelor noastre. E o idee buna, rau, inmiresmeaza carnea pana la os... Si poate ne pui reteta de marinata pe undeva, daca merge si la gaini de tara, meriti multe


Gaina e si ea ... om icon_rotf.gif deci se marineaza si ea.

Uite, si aici s-a discutat/disputat marinata si la mesajul #10 s-au dat linkuri de vrednice de tinut minte pentru diverse marinate.

Eu le adaptez liber in functie de ierburile avute in casa, de afinitatea mea cu diverse condimente si in functie de cate neuroleptice am apucat sa iau in ziua respectiva dontknow.gif

Intr-o emisune culinara televizata am auzit si de injectarea muschilor voluminosi cu marinata, folosind seringa - injectii intramusculare.

Place la mine despre sectiuniile tale, mânca-le-aş!
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#8 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 January 2009 - 04:23 PM

CITAT(Kengu @ Dec 31 2008, 05:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata grozav curcanul tau. Interesanta reteta de saramura. Si eu l-am marinat anul acesta (un amestec de cimbru, usturoi, sare, piper, boia iute si ulei de masline- frecat curcanu bine si bagat pe sub piele, lasat 1 zi in frigider asa). In schimb de gatit, il pun intr-o punga care e f usor de folosit si nici nu trebuie sa il mai ung. Iese f moale si aromat (cred ca miroasea a usturoi pana la vecini smile.gif).

....sau merge impachetat in hartie pergament, asta tot la capitolul munca putina - piele super croki.
Asa fac si puiul:
c.JPG
c1.JPG
c2.JPG c4.JPG
c8.JPG
c7.JPG
Arata taaare apetisant curcanul tau mincacios.gif Gugulina, felicitari! smile.gif

Editat de Mudjahista, 02 January 2009 - 04:26 PM.

MUDJ@HISTA

#9 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 January 2009 - 04:26 PM

CITAT(Shef de gara @ Jan 1 2009, 01:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Gaina e si ea ... om icon_rotf.gif deci se marineaza si ea.

Uite, si aici s-a discutat/disputat marinata si la mesajul #10 s-au dat linkuri de vrednice de tinut minte pentru diverse marinate.

Eu le adaptez liber in functie de ierburile avute in casa, de afinitatea mea cu diverse condimente si in functie de cate neuroleptice am apucat sa iau in ziua respectiva dontknow.gif

Intr-o emisune culinara televizata am auzit si de injectarea muschilor voluminosi cu marinata, folosind seringa - injectii intramusculare.

Place la mine despre sectiuniile tale, mânca-le-aş!


Da, da, asta si io am vazut.

MUDJ@HISTA

#10 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 04 January 2009 - 08:27 PM

Shef de gara, pe aia cu injectia in crupa nu o stiam. Stiam ca se injecteaza puii si carnea macra, inainte de congelare ca sa traga la cantar si sa fie afante eusa_shhh.gif dar pt fragezire, am aflat-o de la tine. Merci.
Mudja, ce rumen e "micutul"... Stiu ca am mai facut si eu in hartie diverse carnuri, dar nu am incercat pasarea intreaga. O sa mumific si eu diverse animale, ca prea arata bine.
Adevarul e ca a iesit curcanul asta atat de fraged si aromat... pacat ca nu l-am putut poza mai artistic in noapte de Revelion dry.gif Oricum, s-a mancat tot, sub forma de friptura(uneori ajungea salata de beuf... ma rog de curcan).

#11 anavlis

anavlis

    Vazatoare in ceaunul de cristal

  • Membri
  • 2311 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:pai sa zicem asa....carti, muzica, film, 3D puzzles, craft, aeroporturi....sunt multe...depinde de &quot;mood&quot;-ul pe care il am

Postat 06 January 2009 - 07:45 PM

O sa-mi permit sa adaug si eu ceva la reteta de mai sus cu scuzele de rigoare

E o reteta care face curcanul sa fie fraged, sa nu se usuce si care iti face un curcan in maxim 2.5 jumatate, nici nu-i ia asa de mult. Acum depinde un pic si de curcan, ca daca e de 10 kg o sa-i ia mai mult.

Acum....o smecherie ca sa nu iasa uscat.

Se scoate curcanul din zeama (resepctiv saramura, asta pt cei ce vor sa-l marineze), se clateste bine si se aseaza intr-o tava nu foarte inalta. Daca aveti un gratar pe care sa-l puneti in tava sa nu stea chiar lipit de tava ar fi ideal, daca nu e bine si asa. Noi avem tava fara gratar. Inainte de al pune in tava trebuie umplut.

Umplutura e numai de miros, 1 mar taiat in jumate, o ceapa taiata in patru, 1 ramurica de rozmarin, 1 ramurica de salvie, si un betigas de scortisoara. Toate se pun intr-un castronel cu apa si se tin in cuptorul cu microunde 5 minute. Daca nu aveti microunde merge si pe foc pana dau in clocot. Se iau apoi si toate minunatiile astea....mar, ceapa, scortisoara, salvie si rozmarin se indeasa in curcanel.

Curcanelul se pune cu pieptul in sus pe tava si cu aripile cumva bagate sub el la spate....adica il puneti sa stea cu mainile la spate ca nu a fost cuminte......hihihihihihi
Smecheria este ca inainte de a-l da cu ulei, taiati un triunghi din folie de aluminiu si potriviti-l peste pieptul curcanului. Nu uitati sa faceti asta inainte de al pune la cuptor ca dupa incepe sa friga rau. Dupa ce ati facut platosa din folia de aluminiu, dati-o la o parte si pastrati-o pentru mai tarziu in forma in care e. Ungeti curcanul cu ulei si setati cumptorul pe temperatura cea mai ridicata, daca aveti din cel care indica temperatura pe 260 grade Celsius, daca nu sa fie temperatura cea mai ridicata. Tineti curcanul in cuptor pt 1 jumatate de ora (30 minute) nu mai mult, in astea 30 minute ar trebui sa se rumeneasca bine pieptul. Dupa 30 minute scadeti temperatura la 176 de grade celsius, sau un pic mai mult de jumatatea unui cuptor fara indici de temperatura. Curcanelul scoteti-l deasupra cuptorului, puneti-i platosa din folie de aluminiu, infigeti un termomentru de gatit in el si bagati-l in cuptor pentru inca 2 ore sau pana cand termometrul indica 71 grade celsius. Exista o problema, curcanul va fi fierbinte imediat si temperatura termomentrului va urca imediat la mai mult de 71 de grade. Termometrul trebuie infipt in partea cea mai groasa a pieptului. Daca nu vreti sa va incurcati cu termomentrul, puteti merge pe calea clasica.....2 ore pentru un curcan de 6-7 kg, cu cat e mai mare cu atata timpul creste.

Dupa 2 ore il scoateti si-l acoperiti cu folie de aluminiu si il lasati sa se coaca in propria caldura pentru inca 1 jumatate de ora, sau pana il serviti.
Sper sa o incercati si sa va placa.
Ce nu se mananca in ziua respectiva se poate da la frigider. Pieptul, fiind mare se poate felia si folosi rece la sandwichuri. Sunt delicioase.

eu am si niste poze pe acasa pe undeva, insa trebuie sa le caut.

#12 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 08 January 2009 - 02:59 PM

Anavlis, suna interesanta reteta. Si lasa scuzele la o parte, suntem aici sa invatam unii de la altii. Multa lume se cam fereste de gatit cu folie de aluminiu, insa. Cica nu ar fi prea sanatos, desi e mult mai rapid.
Sari cu poze, ca sunt curioasa biggrin.gif

#13 anavlis

anavlis

    Vazatoare in ceaunul de cristal

  • Membri
  • 2311 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:pai sa zicem asa....carti, muzica, film, 3D puzzles, craft, aeroporturi....sunt multe...depinde de &quot;mood&quot;-ul pe care il am

Postat 08 January 2009 - 04:45 PM

no...promit ca pun ceva poze cand ajung azi acasa.....is la munca acusica

pai cu folia -pe el sta numai 30 de minute....de fapt pe piept, ca apoi se scoate si se lasa fara folie restul de 2 ore. Ioi.....lasa ca pun poze un pic mai tarziu. Eu nu am facut asa cu tot procesul ca nu am stiut de siteul atsa atunci, am facut pentru niste prieteni de ai mei doar cateva....o sa le pun. Sa nu te superi ca o sa dureze cateva ore.

#14 anavlis

anavlis

    Vazatoare in ceaunul de cristal

  • Membri
  • 2311 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:pai sa zicem asa....carti, muzica, film, 3D puzzles, craft, aeroporturi....sunt multe...depinde de &quot;mood&quot;-ul pe care il am

Postat 09 January 2009 - 12:50 AM

am promis niste poze.....dar nu am multe, nu am facut atunci (curcanelul ala l-am gatit de Thanksgiving)



asta e poza unde i se potriveste platosa pe piept inainte sa fie uns cu ulei si bagat la cuptor. Ca se baga la cuptor cum am zis......30 minute la temp maxima a cuptorului cat sa se rumeneasca pieptul. Apoi se scoate si i se pune platosa si se baga la loc pentru restul de 2 ore. Acum platosa nu il acopera....dar pentru cei ce nu gatesc cu folie de aluminiu conteaza.



si aici la sfarsit pe masa inainte sa fie infulecat



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi