Sari la conținut

Poză

TORT INSIROPAT


14 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 January 2009 - 01:25 PM

In continuare, reteta cu care a participat georgi30 la concursul exotic de pe culinar, decembrie 2008- ianuarie 2009


La multi ani tuturor!

Este o onoare pentru mine sa particip la un concurs pe teme culinare. Nu sunt un talent in domeniu, gatitul pentru mine a fost mai mereu o corvoada, poate si pentru ca am inceput-o cu muult prea devreme ( pe la 12 ani). Ei bine cu toate astea de putina vreme v-am descoperit si am incercat citeva retete noi care mi-au iesit o minunatie... Sotul si mai ales musafirii au fost deosebit de incintati, ma intrebau mereu " hmmm... ce buna-i asta, e facuta de soacra ta nu-i asa???" biggrin.gif .
Am incercat de Sarbatori rulada de cascaval a Mayei, piftia de curcan si un chec picant de pui - o minune...

Eiiii... pentru concurs am o reteta de tort care este favorita sotului meu si este un preparat de refertinta in familia lui caci bunica il prepara la ocazii festive. Dinsa este sotie de cofetar. deci practic reteta este de la Bunicul... Am o fotografie cu tortul bunicii la aniversarea acesteia de 80 de ani ( acum 4 ani). Anul asta sotul a implinit 40 de ani si i-am promis lui Buni ca e ultima oara cind il prepara dinsa, de Revelion voi incerca eu sa-l fac prima data. .



TORT INSIROPAT

Pentru blat :
8 oua, 1 cana faina ( 250 g aprox), 1 cana faina, 2 linguri cacao.

Se separa galbenusurile de albus, albususrile se bat spuma, galbenusurile se freaca cu zaharul pine se topeste. Cacaoa se cerne in faina. Se incorporeaza galbenusurile cu zaharul in albusuri amestecind usor, se adauga faina in ploaie. Se toarna in cratita tapetata cu hirtie si se coace in cuptorul incins.Blatul de poate pregati si mai devreme cu citeva zile si pastra in punga de hirtie

Pentru sirop:
75 ml votca ( se gusta),coaja de la 2 lamii, vanilie, esenta rom, 250 g zahar , 200g apa
Se amesteca toate ingredientele si se lasa la frigider citeva ore.


Pentru crema:

3 pachete unt (85% grasime !!),250g zahar,150g cacao ,2 oua, 1 cana lapte, vanilie, esenta rom

Ouale + laptele si zaharul se amesteca pe foc pina se ingroasa ca o smintina groasa. Se da la o parte si se lasa la racit. Dupa racire se pune o parte din cacaco si se amesteca bine.

Untul se taie cuburi si se amesteca bine cu lingura de lemn pentru a scoate eventual zerul din el. Chestia asta e ff importanta, altminteri se taie crema !!!!. De asemeni, untul NU se lasa la temperatura camerei, caci nu mai iese apa din el. . Eu am lasat untul la temperatura camerei si crema s-a taiat !!. Asa se face ca pe 31 decembrie la ora 18 sotul alerga prin Bucuresti cu crema dupa el la Buni s-o dreaga... !! biggrin.gif ohmy.gif
Dupa scoaterea zerului din unt si dupa racirea laptelui cu ouale se amesteca cu mixerul si se adauga restul de cacao+ aromele. Desigur dupa gustul fiecaruia... Se pune la rece apoi macar o jumate de ora.

Nuca glasata
Miezul de la 30 de nuci ( sau alune - e mai simplu se gasesc la supermarket), 250g zahar.

Zaharul se pune intr-o cratita pe foc si se topeste pina devine sticlos, se dauga nucile mestecind continuu pina se acopera integral cu zaharul topit. Se rastoarna pe fundul unei tavi unsa in prealabil cu unt. Cind se incheaga putin, cit e CALD sa se poata modela, se desprinde cu lingura de lemn de pe fundul tavii. Dupa racire de tot - devine casanta- se zdrobeste cu sucitorul in bucatele mici.

Blatul se taie in 3 , ( Buni pune partea de jos la mijloc - pe care o cresteaza ca sa se insiropeze bine) se inziropeaza cu pensula bine, ( Buni m-a invatat sa incerc cu degetul, se simte la pipait blatul daca e uscat sau nu) apoi se umple cu crema. Deasupra se topeste ciocolata ( Buni cresteaza ciocolata cu cutitul , o face "fulgi" si o pune pe calorifer sa se inmoaie. Pina pregateste restul e tocmai gata). Asa am facut si eu. Nu se arde si nu e nici prea subtire.
Pont de la Buni - in ciocolata se pune putin ulei ca sa fie elastica si atunci cind tai cu cutitul tortul ciocolata de deasupra sa nu se crape.


Se baroteaza pe margini cu nuca glasata si se decoreaza cu crema dupa talent si gust.

Pofta Buna!



#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 January 2009 - 01:31 PM

Georgi, acum ai subiect separat cu tortul bunicii si poti adauga toate amanuntele, detaliile si pozele pe care le doresti smile.gif

#3 nico m

nico m

    Bucataras

  • Membri
  • 114 posturi

Postat 05 February 2009 - 04:57 PM

presupun ca a doua cana e de zahar, sau prima cum vreti voi. sper sa nu supar pe nimeni cu observatia asta. vreau sa incerc si eu tortul asta ca suna a fi pe placul nostru.
multumim de retetele si munca atator bucatarese.
Nicoleta

#4 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 12 February 2009 - 05:44 PM

CITAT(nico m @ Feb 5 2009, 04:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
presupun ca a doua cana e de zahar, sau prima cum vreti voi. sper sa nu supar pe nimeni cu observatia asta. vreau sa incerc si eu tortul asta ca suna a fi pe placul nostru.
multumim de retetele si munca atator bucatarese.




EEEi... ce bucurie si onoare pe capul meu, multumesc , multumesc... Din nu stiu ce motive nu primesc mereu notificarile la subiectele la care sunt abonata...acum am intrat intimplator din alt link...

Peste 1 luna este ziua mea si cred ca voi incerca sa-l fac din nou... Si atunic voi pune poze mai multe...pe platou si in sectiune...Pina atunic sper sa mai gasesc retete grozave pentru masa pe care trebuie s-o pregatesc cu ocazia respectiva. M-am indragistit de rulada de cascaval , o voi pregati cu siguranta, dar as mai vrea si alte retete de aperitive "mai deosebite...:
Va multumesc...Buni a fost foarte incintata sa afle ca reteta dinsei este intr-un loc public de unde pot invata si alte gospodine sa-l faca... Asta este rasplata ei..

Da, nico, ai drepate, a doua cana sigur e de zahar laugh.gif de emotie am gresit...

#5 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 28 March 2009 - 02:38 PM

Revin cu imagini suplimentare, asa cum am promis, de la ziua mea... a doua oara in viata mea cind am facut un tort. Va rog sa observati si primii trandafiri ever facuti din ciocolata, asa cum am invatat tot aici pe site. Multumiri, Doamnelor!










Aici am facut pentru copii citeva firgurine cu formele de biscutit.




#6 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 28 March 2009 - 07:07 PM

georgi, frumos tort, n-am ce zice... biggrin.gif

mie imi plac oualele rosii de pe fundal...biggrin.gif

#7 lollypop98

lollypop98

    Bucataras

  • Membri
  • 161 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2009 - 08:33 PM

CITAT(georgi30 @ Mar 28 2009, 02:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Revin cu imagini suplimentare, asa cum am promis, de la ziua mea... a doua oara in viata mea cind am facut un tort. Va rog sa observati si primii trandafiri ever facuti din ciocolata, asa cum am invatat tot aici pe site. Multumiri, Doamnelor!

Draga mea.super tort.Totusi am o mica intrebare>cata ciocolata ai folosit pt ornat?Nu ai imbracat tortul tot in crema?Unde ai pus ciocolata?Merci anticipat

#8 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 29 March 2009 - 06:11 PM

Multumesc foarte mult... am facut progrese uluitoare cu sfaturile pe care le-am gasit aici.

Diamond... ouale rosii din fundal sunt... simple tomate. Pina la Pasti mai e putin... laugh.gif

Lolly, tortul este imbracat TOT in crema , apoi doar deasupra am topit o ciocolta a obisnuita neagra , nu am avut ciocolata menaj.

#9 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 30 March 2009 - 12:31 AM

hai, c-am fost tare! icon_rotf.gif

#10 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 30 March 2009 - 07:26 AM

QUOTE(diamond @ Mar 30 2009, 12:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hai, c-am fost tare! icon_rotf.gif

Georgi intai LA MULTI ANI occasion18.gif occasion14.gif occasion13.gif
Apoi felicitari pentru "primii" tai trandafiri de ciocolata... ca mie nici la a opta tura nu mi-au iesit asa fain! Daca tie ti-au iesit asa prima data apoi ai sanse sa ajungi la dibacia Dorei - care e pentru mine etalon de artist smile.gif

You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#11 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 30 March 2009 - 08:26 AM

Psyche,

Sigur esti modesta cind spui ca nu ti-au iesit trandafirii....Am vazut la fete trandafiri fenomenali din prima incercare , nici vorba sa se compare cu ai mei...insa eu sunt foaarte fericita ca am reusit sa fac asa ceva. Sper sa gasesc timp sa postez si meniul de ziua mea la sectiunea potrivita. da-mi un link te rog cu creatiile Dorei... nu le stiu...

Decorul este cam ciufulit, sigur Adriana Nicoleta m-ar certa pentru aspectul pe care il are ciocolata topita deasupra... insa nici nu am ustensile care sa ma ajute, m-am chinuit grozav cu niste prostii pe care le-am luat de la Quelle, cica de ornat, mare porcarie...si aveam mai multe figurine de ciocolata pe care voiam sa le pun pe tort, dar si cu trandafirii nu prea mergeau asa ca am renuntat...plus sotul care pusese trandafirii altfel, a trebuit sa-i scot ..sa-i asez in nijloc, crema nu prea mai aveam sa repar... asta e...

AAAA.. si nu v-am spus ca am avut din nou peripetii cu crema, care s-a taiat din nou, e clar ceva gresesc , dar spre norocul meu Buni care este o femeie foooarte inteleapta, atunci de Revelion cind am facut tortul prima oara si s-a taiat crema s-a dus sotul la dinsa sa ne-o repare ca deh, prin telefon mergea cam greu... smile.gif . Si dinsa a avut inspiratia sa-l puna pe sot sa dreaga crema sub supraveghere atenta ca " ...daca mai patiti asa sa stii mama ce sa faci .. !!" Si bine a facut ca a stiut omul s-o repare !!


Editat de georgi30, 30 March 2009 - 08:34 AM.


#12 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 31 March 2009 - 09:02 PM

Georgi noroc si cu buni da' si cu sotul... ca s-a dus la buni si a si tinut minte daca in caz de... smile.gif
Prostie de-aia - scuze, "set pentru ornat torturi" - de la Quelle am luat si eu, nu-i bun de nimic. De fapt la banii aia nici n-ai ce sa ceri... Am de fapt vreo 3 seringi pentru ornat si niciodata nu gasesc compunentele care trebuie de la una sau alta...
Uite o creatie a Dorei aici si alta aici si inca una asta si gata ca tre' sa-mi pun oxigen, de cate ori ma uit la torturile ei mi se taie respiratia. Da' si sta cate 3 zile la un tort...
Adriana nu cred ca te cearta... te bate direct violent1.gif Umbla vorba pe aici ca ar avea un facalet cu care nu iarta nimic!
Acuma serios, nush ce ma faceam de multe ori daca nu era Adriana. Ca sa nu mai zic ca familia mea ii multumeste de cate ori fac pannacotta si panbrioche...

You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#13 parang

parang

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi

Postat 12 May 2009 - 08:11 PM





Am cumparat zilele trecute cateva felii de tort cu nuca de la o cofetarie de pe Mihai Bravu.
Semana cu tortul tau. Mi-a placut foarte mult.

#14 parang

parang

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi

Postat 12 May 2009 - 08:18 PM

Am sa fac tortul sigur. Are parfumul prajiturilor din copilarie.
Tin foarte mult la prajiturile de genul asta.
Multumesc, ca ai publicat pe site aceasta reteta.

#15 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 13 May 2009 - 07:11 PM

De fapt dupa cum am spus mai sus, reteta apartine Bunicului sotului care a fost cofetar....Si daca nu ma insel, in cofetarii acest tort se numeste "Tort Krantz", la noi in familie a ramas tort insiropat, caci Buni mai are o reteta minune care se cheama Conga... Daca voi invata reteta aceea sigur o voi imparti cu voi.
Succes



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi