Sari la conținut

Poză

"Saviecuta" cu mac si nuca


71 răspunsuri la acest topic

#1 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 06:33 PM

Dragele mele, imi face o deosebita placere sa va prezint prima reteta facuta de mama mea, pas cu pas...
Nu imi vine nici acum sa cred ca am convins-o sa se lase fotografiata tongue.gif ...adica, mai mult mainile ei dragi si muncite...

A facut o reteta traditionala banateana: Saviecuta, pe care obisnuiam s-o savuram, inca de mici, la fiecare Craciun...
De mult timp am vrut sa v-o arat dar nu mi-a iesit nicicum...
Asta ca sa va arat ca nu v-am uitat, ba din contra imi sinteti la fel de dragi ca in prima zi in care m-ati primit alaturi de voi! floare.gif

O poza cu ele gata, prima data...si apoi continuam cu reteta...

DSCF4613.jpg


#2 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 06:40 PM

ingrediente pentru 4 cozonacei "ca-n Banat" tongue.gif

Aluat:
- 500 g. faina
- 250 g. margarina Rama la cub sau Unirea
- 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
- 100 g. untura de porc (optional)
- 2 galbenusuri
- un praf de sare si unul de zahar

Maia:
- 25 g. drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:
- 250 g. mac/nuca
- 200 g. zahar
- 100 ml. lapte

Pentru uns foile: - 3 galbenusuri


Poza ingrediente pentru doua portii (atat am facut noi de Craciun)

DSCF4221.jpg


Mod de preparare:

Prima data se face maiaua:
Se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine.
Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie.
In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca.

DSCF4222.jpg

Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua:

DSCF4231.jpg

Se adauga smantana, un praf de sare si zahar:

DSCF4241.jpg

...si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia)

DSCF4243.jpg

Se amesteca bine toate ingredientele.
Mama ne sugereaza ca aceasta operatiune sa se faca cu ajutorul mainilor (ea doar asa stie! tongue.gif ) ...eu insa sint convinsa ca merge "invartita" si la robotul de bucatarie wink.gif

DSCF4247.jpg



Editat de sava laura, 16 March 2009 - 11:54 AM.


#3 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 06:47 PM

Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) ...si se framanta bine, bine:

DSCF4259.jpg

...pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini:

DSCF4289.jpg

Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura:

DSCF4292.jpg

In acest timp, pregatim umpluturile, la plural smile.gif) ...caci la noi "saviecuta" inseamna: si cu mac si cu nuca!!!
Deci, se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul.
Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate.
Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar (cate 2 albusuri de fiecare, pentru o portie dubla cum am facut noi)
Rezulta o compozitie super-dulce, exact pe gustul nostru!!! (ce surpriza, asa-i?! biggrin.gif )
Prima e compozitia cu mac:

<div align="center">DSCF4334.jpg

DSCF4336.jpg

Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

</div>

Editat de sava laura, 16 March 2009 - 11:55 AM.


#4 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 06:56 PM

Si acum portia cu nuca:

DSCF4353.jpg

Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel)
Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:

DSCF4429a.jpg

Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea.
Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil.
Aici cu umplutura de mac, preferata mea tongue.gif

DSCF4419.jpg

...si cu umplutura de nuca:

DSCF4440.jpg

Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou:

DSCF4438a.jpg



#5 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 07:08 PM

Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C.
Faceti testul cu scobitoarea neaparat!!!

Asa arata "Saviecutele" gata coapte!!! smile.gif

DSCF4513.jpg

Pe masa, la racit: si cu nuca si cu mac! smile.gif

DSCF4619.jpg

Prim-planuri apetisante! (Sper tongue.gif )

DSCF4639a.jpg

DSCF4641.jpg

Pe masa, servite alaturi de saratelele familiei biggrin.gif ...care si-au castigat acest statut datorita gustului desavarsit pe care il au!
Reteta saratelelor cu cascaval o gasiti aici: Meniu de Craciun
...si alaturi de faimoasa prajitura Greta Garbo pe care mami a realizat-o rapid din acelasi aluat pe care l-a folosit si la prepararea "saviecutelor" smile.gif

DSCF4648a.jpg

Va pun o poza separata cu Greta Garbo, care a iesit nemaipomenit de gustoasa:



Sper sa va placa si sa incercati macar una dintre retetele prezentate! smile.gif






Editat de sava laura, 13 March 2009 - 07:12 PM.


#6 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 07:13 PM

...a ajuns si poza biggrin.gif

DSCF4601a.jpg

...si daca tot am intrat si editat, am sa va scriu si modul de preparare:

ingrediente:

Aluat:
- 600 g. faina
- 300 g. unt
- 2 galbenusuri + 1 ou intreg
- 2 linguri mari smantana (acra nu frisca lichida)
- un praf de sare si zahar
- 400-450 g. gem de caise sau prune


Maia:
- 25 g. drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut


Umplutura:
- 250 g. nuca
- 250 g. zahar pudra
- coaja de lamaie optional


Glazura:
- 6 linguri zahar
- 3 linguri apa
- 1 lingura mare cacao
- unt cat o nuca


Mod de preparare:

Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la Saviecuta cu mac si nuca, dupa cum v-am mai spus...
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale.
Se intinde prima foaie de marimea tavii in care doriti s-o coaceti, tapetata bineinteles cu hartie de copt.
Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.
Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava.
Se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.
Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit wink.gif
Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava.
Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.
Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C.
Dupa aproximativ o jumatate de ora se face testul "scobitoarea" tongue.gif
Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!
Pofta mare!!! smile.gif

Editat de sava laura, 13 March 2009 - 07:16 PM.


#7 mon@

mon@

    Academic Chef

  • Membri
  • 1145 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Spania

Postat 13 March 2009 - 09:42 PM

Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !


#8 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 13 March 2009 - 10:00 PM

QUOTE(mon@ @ Mar 13 2009, 11:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !




Pupici de-ntampinare!!! floare.gif
Saviecutele astea sint extraordinare, ma bucur mult ca vrei sa le incerci!!! ...si chiar mai mult mami a mea! tongue.gif
In mod normal, fiecare sucitura beneficiaza de o umplutura mult mai generoasa dar cum noi le-am facut de Craciun...si in nr. maaaare biggrin.gif ...au fost mai "saracacioase"...
Iti stau la dispozitie cu orice intrebare, nelamurire...si astept cu mare interes "portia" ta delicioasa! pupic.gif

#9 piscotel

piscotel

    Hexe online !

  • Membri
  • 2543 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Din NORD
  • Interests:muzica,filmele,ciinii,pisicile,florile,si...cartile.

Postat 13 March 2009 - 10:33 PM

Laura,

De mult imi doream o reteta de Baigli.
Noua ne place foarte mult.Pina acuma il cumparam.De acum o sa-l fac acasa.
S-a notat.Am s-o fac de Pasti.
Multumesc.


#10 Gabi Cara

Gabi Cara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2538 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 14 March 2009 - 01:09 AM

Ce mult ma bucur sa te revad, Laura draga!
Umplutura cu mac este si preferata mea. Eu baigli nu am mancat niciodata, am vazut in magazin, dar nu am cumparat. Banuiesc doar ca este tot un cozonac cu mai putina coca. O sa-l fac ca prea tare m-ai facut sa poftesc la ai tai. Sectiunile sunt mortale!
Multumesc si sarutari de maini mamei tale! floare.gif Te fericesc ca ai alaturi o asa maicuta. Sa-ti traiasca si sa fie sanatoasa! Te pup! pupic.gif

#11 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 14 March 2009 - 02:04 AM

Laura, draga, cate bunatati ai postat azi! rolleyes.gif nici eu nu am mancat baigli pana acum! as incerca imi place nuca mult!

multumim si mamei pt munca depusa! biggrin.gif

#12 Andra_me

Andra_me

    Bucataras

  • Membri
  • 54 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...

Postat 14 March 2009 - 02:46 AM

arata super.Os ale fac si eu cu siguranta biggrin.gif

#13 miki1

miki1

    Captain Cook

  • Membri
  • 268 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Barlad-USA

Postat 14 March 2009 - 06:45 AM

Buna,Laura si bine ai revenit!Multumesc din suflet mamei tale pentru reteta iar tie pentru pozat.Cu lacrimi in ochi si durere in suflet am urmarit toata reteta caci din pacate eu nu sint atat de norocoasa sa o mai am pe mama mea linga mine,a plecat de linga mine cind aveam mai multa nevoie de ea!Am sa fac aceasta rulada de dragul mainilor mamei tale,foarte multe amintiri mi-a rascolit,caci si mama mea la fel statea si ne facea de toate.Eu cumpar aceasta rulada cu mac de la magazinul rusesc pentru ca sotului meu ai place foarte mult.Dar acum ca am reteta am sa o fac eu acasa.Mii de pupici mamei tale si tie de asemeni,multa ,multa sanatate! floare.gif

#14 adeluta26

adeluta26

    Bucataras

  • Membri
  • 150 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Baia Mare

Postat 14 March 2009 - 11:37 AM

CITAT(sava laura @ Mar 13 2009, 06:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dragele mele, imi face o deosebita placere sa va prezint prima reteta facuta de mama mea, pas cu pas...
Nu imi vine nici acum sa cred ca am convins-o sa se lase fotografiata tongue.gif ...adica, mai mult mainile ei dragi si muncite...

A facut o reteta traditionala banateana: Saviecuta, pe care obisnuiam s-o savuram, inca de mici, la fiecare Craciun...
De mult timp am vrut sa v-o arat dar nu mi-a iesit nicicum...
Asta ca sa va arat ca nu v-am uitat, ba din contra imi sinteti la fel de dragi ca in prima zi in care m-ati primit alaturi de voi! floare.gif

O poza cu ele gata, prima data...si apoi continuam cu reteta...

DSCF4613.jpg

arata super bine... sunt l fel ca si cozonacii pe care ii mai cumpar de la magazin de langa mine, cand nu sunt dispusa sa fac in cuptor tongue.gif
laura ..... o sa te rog sa ne spui in ce moment adaugi untura de porc. ai pomenit la ingrediente de 100g untura de porc
nu am vazut scriind in ce moment se adauga
se va face cu siguranta!
multumesc frumos floare.gif
ADELA

#15 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2949 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 14 March 2009 - 06:26 PM

Cu reteta asta si cu umplutura de mac m-ai omorat definitiv Laura draga!!!! floare.gif biggrin.gif

#16 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 14 March 2009 - 11:28 PM

Treceam si eu cu privirea pe cuprinsul forumului cand mi-au picat ochii pe tortul tau cu zmeura si de acolo citii ca ai pus mai multe retete. Intai am batut din palme "Mama, a revenit Laura!" Dupa aia...m-a mancat in palme sa tastez sa iti vad si celelalte retete si le-am vazut. Mi-am facut cruce, am inghitit in sec si am dat mai departea. Bai da la asta...la asta am ramas cu gloabele pe monotor nene....fantasmagorica!!!!! Is lesinata dupa din astea. Asa ceva in genul asta face si mamaia mea si mi-ai facut un dor nebun: de prajitura, de ea, de tara, de aerul romanesc, de mirosul de la ea.
Te pup Morena si vino mai des pe aici!
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#17 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 14 March 2009 - 11:29 PM

Spune-i mamei tale ca e un talent, dar ca cel mai de pret "produs" tongue.gif al ei esti tu frumoaso! smile.gif
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#18 piscotel

piscotel

    Hexe online !

  • Membri
  • 2543 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Din NORD
  • Interests:muzica,filmele,ciinii,pisicile,florile,si...cartile.

Postat 15 March 2009 - 09:32 PM

Laura,

Am facut Baigli astazi dupa reteta ta.
Eu am mai pus in umplutura,coaja de lamiie,de portocala si 100 ml rom.
Mi-au iesit f buni.

P1030611.JPG

Am facut numai cu mac,ca asa a fost comanda,dar de Pasti,am sa fac si cu nuca.
Multumeste-i mamei tale pentru reteta.
Greta Garbo mi-a adus aminte de prajiturile copilariei.
-Non plus Ultra,Cehoslovaca,Rigo Ianczi,biscuiti spritati.................. biggrin.gif Simple si bune.
Te pup.


#19 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 16 March 2009 - 11:08 AM

QUOTE(mon@ @ Mar 13 2009, 11:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !



Te pup, draga Mona, pentru frumoasa intampinare! pupic.gif
Ma bucur ca vrei sa-i incerci, caci desi cei de la Metro sint gustosi (am mai luat si eu)...nu se compara cu cei facuti acasa, cum bine-ai zis...
Te-astept cu pozele! rolleyes.gif

Edit: de-abia acum am vazut ca ti-am mai raspuns o data! biggrin.gif
Pupici!!!

Editat de sava laura, 16 March 2009 - 11:10 AM.


#20 sava laura

sava laura

    Master of disaster

  • Membri
  • 4200 posturi
  • Gender:Female
  • Location:acasa

Postat 16 March 2009 - 11:18 AM

QUOTE(piscotel @ Mar 15 2009, 11:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Laura,

Am facut Baigli astazi dupa reteta ta.
Eu am mai pus in umplutura,coaja de lamiie,de portocala si 100 ml rom.
Mi-au iesit f buni.


Am facut numai cu mac,ca asa a fost comanda,dar de Pasti,am sa fac si cu nuca.
Multumeste-i mamei tale pentru reteta.
Greta Garbo mi-a adus aminte de prajiturile copilariei.
-Non plus Ultra,Cehoslovaca,Rigo Ianczi,biscuiti spritati.................. biggrin.gif Simple si bune.
Te pup.




Piscotel drag, stau cu mami langa mine si ne miram...si salivam biggrin.gif ...la portia ta de saviecute cu mac!!!
Te pupam amandoua pentru ca le-ai incercat!!!
Frumoase...si aromate...sectiuni! tongue.gif
Noi, de obicei, nu adaugam nimic la umpluturi, caci ne-am obisnuit cu ele simple dar cui ii face placere, poate sa adauge, asa cum ai facut tu: coaja de lamaie sau portocala, etc...
Deci, multumiri pentru idee!!! smile.gif
Spor in continuare la bucatarit...mai ales de Paste! biggrin.gif



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi