Sari la conținut

Poză

Tort "Padurea Neagra"


78 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 13 May 2009 - 10:01 PM

Bine v-am regasit! Am lipsit o vreme, deh...mi-am facut de cap prin tara rolleyes.gif , dar vin si ma revansez cu reteta unui tort absolut minunat pe care l-am facut acum vreo 2 saptamani, pentru ziua sotului meu, reteta despre care si am promis cuiva sa o postez tongue.gif.
DSC05913.JPG
DSC05958.JPG
Nu-i o reteta tocmai usoara si e destul de costisitoare, dar va asigur ca e dementiala si merita facuta pentru ocazii cu adevarat speciale...prietenii nostri si familia au fost de-a dreptul inebuniti dupa el si multi dintre ei l-au declarat cel mai bun tort pe care l-au mancat vreodata in viata lor...si credeti-ma, de-a lungul timpului au degustat cam toate torturile ce care le-am facut pana acum biggrin.gif .

E a doua oara cand l-am facut, prima data l-am facut doar partial, fara una dintre creme, acum cateva luni. Fata de reteta originala din serialul In search of perfection al lui Blumenthal, am modificat cantitatile la unele creme, si in loc sa fac un strat de ciocolata aerata care implica folosirea unui aspirator si a unei pungi vaccum (nu glumesc! tongue.gif ) am facut un jeleu de visine, si de asemenea in loc sa stropesc tortul cu ciocolata folosind un pistol de vopsit, l-am decorat cu frisca...aceste metode folosite de Heston mi-au depasit puterile laugh.gif. Din pacate, eu nu am gasit pe youtube acest episod, "Black Forest gateau", dar merita vizionat daca puteti sa-l scoateti de pe net.

In reteta se foloseste kirsch, un fel de "tuica" obtinuta din visine, ce-si are originea in Austria, insa la noi n-am gasit in niciun magazin acesta bautura, asa ca n-am avut de ales si am inlocuit-o cu visinata, dar daca aveti acces la kirsch, acesta trebuie folosit... Dar m-am lungit mult cu vorba si ar fi cazul sa incep cu reteta...

Din ingredientele urmatoare Heston a pregatit 3 mini-torturi, eu am facut un tort mare, folosind o tava de 26 cm diametru. Asa cum recomanda si Heston, e bine ca acest tort sa se faca pe etape si nu tot deodata, de exemplu blaturile sa le faceti cu o zi inainte de creme, ca sa economisiti timp.


Pentru blatul tip "madeleine":
50g unt (nesarat)
1 ou mare
30g miere
60g faina "000"
30g zahar pudra
1 lingurita (5g) praf copt
1 varf de cutit sare
15ml lapte (1-2 linguri)


Pentru blatul de cacao, fara faina:
65g ciocolata neagra
7 galbenuse(140g)
5 albuse (150g)
130g zahar tos
1 lingura (5g) cacao


Pentru jeleul de visine:
200 gr visine proaspete sau congelate
1 lingura zahar
4 gr gelatina


Pentru umplutura de visine:
300 gr visine proaspete sau congelate
1 lingura rasa amidon
2-3 linguri zahar (dupa gust)


Pentru ganache:
150 ml frisca
150 g ciocolata amaruie
1 varf de cutit sare
30g unt (nesarat)


Pentru crema kirsch (sau de nevoie visinata tongue.gif )
8 gr gelatina
5 galbenusuri (100g)
90g zahar tos
250ml lapte
220ml frisca
20ml kirsch (visinata)


Pentru spuma de ciocolata:
4 galbenusuri (80g)
180g zahar tos
100ml lapte
200g ciocolata amaruie
un varf de cutit sare
200ml frisca

Editat de KikenHana, 19 May 2009 - 12:41 PM.


#2 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 13 May 2009 - 10:16 PM

Pentru blatul "madeleine" se topeste untul si se lasa sa se racesca. Oul se bate bine cu mierea pana se albeste, apoi se adauga zaharul, faina amestecata cu praful de copt, sarea, iar la sfarsit untul si laptele.
DSC00052.JPG
DSC00054.JPG
Compozitia se toarna in tava tapetata cu harie de copt si se coace la 180 gr. timp de 20 minute sau pana se aureste deasupra.
DSC00070.JPG

Pentru blatul de ciocolata galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar timp de 5 minute, pana se albesc, apoi se incorporeaza cacaua si ciocolata topita in prealabil si se lasa deoparte.
DSC00055.JPG
DSC00058.JPG
Albusurile se bat cu restul de zahar, apoi se incorporeaza usor, cu o paleta, la compozitia de ciocolata.
DSC00061.JPG
Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr 20-25 minute, se probeaza cu testul scobitoarei. Cand e gata, blatul se scoate pe un gratar sa se raceasca
DSC00072.JPG
si cand e rece se taie suprafata zgrunturoasa de deasupra.


#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 13 May 2009 - 10:35 PM

Pentru jeleul de visine, se macina visinele pasta fina care apoi se strecoara printr-o sita si se pastreaza doar sucul rezultat, care se amesteca cu zaharul si se da pe foc pana fierbe, apoi se lasa sa se racoreasca putin.
DSC00073.JPG
DSC00074.JPG
Intre timp se inmoaie gelatina in putina apa si se incorporeaza la sucul de visine cand acesta s-a racorit putin.
DSC00079.JPG
Cand jeleul se raceste si incepe sa se inchege se toarna peste blatul "madeleine" si se da la frigider mana se intareste complet.

Se prepara crema ganache, turnandu-se frisca fierbinte in care s-a topit si untul peste ciocolata rupta bucati, iar cand acesta se topeste se amesteca cu telul pana se obtine o compozitie omogena, care apoi se da la frigider pentru a se intari putin (20 min).
DSC00086.JPG
DSC00087.JPG

Pentru umplutura de visine punem visinele cu zaharul pe foc pana sucul da in clocot apoi incorporam amidonul dizolvat in prealabil cu putina zeama de la visine. Compozitia se lasa sa se raceasca.
DSC00096.JPG
DSC00097.JPG

Peste blatul cu jeleu se pun trei cercuri concentrice de crema ganache, iar intre acestea doua cercuri de umplutura de visine, rece.
DSC05869.JPG
DSC05871.JPG
Deasupra de aseaza blatul de ciocolata, care se insiropeaza cu putina zeama de la visine amestecata cu kirsch sau cu visinata.
DSC05883.JPG

Editat de KikenHana, 05 June 2009 - 08:58 PM.


#4 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 13 May 2009 - 10:53 PM

Pentru crema-kirsch se pune gelatina la inmuiat. Galbenusurile se bat cu zaharul 5 minute, pana se albesc, apoi se toarna peste ele laptele fierbinte, in fir continuu, avand grija sa amestecam repede ca sa nu se branzeasca compozitia, care apoi se pune pe foc mic inca aprox.5 minute, amestecand continuu.
DSC05888.JPG
Crema e gata atunci cand acopera cu un strat spatele unei linguri de lemn,si data trecem un deget pe lingura ramane in crema o dunga clara, care nu se uneste. Aveti grija sa nu fierbeti crema prea mult, altfel se va branzi.
DSC05890.JPG
Se lasa sa se racoreasca putin apoi se incorporeaza gelatina inmuiata si se amesteca pana la dizolvarea acesteia. Se bate frisca se adauga lichiorul de visine, si se adauga crema racita.
DSC05895.JPG
Compozitia se toarna peste blatul de ciocolata si se da la frigider pana se intareste.
DSC05897.JPG

Spuma de ciocolata se prepara intr-un fel asemanator. Galbenusurile se bat cu zaharul si putin lapte pana se albesc, se adauga restul de lapte fierbinte si se da pe fac, amestecand, pana se incheaga. Apoi se ia se pe foc si se adauga sarea si ciocolata maruntita, amestecand pana aceasta se topeste in totalitate.
DSC05899.JPG
Compozitia se lasa sa se raceasca. Cand e rece se bate frisca si se incorporeaza.
DSC05901.JPG
Mousse-ul se toarna peste stratul de crema-kirsch inchegat si tortul se da la frigider pana se intareste si acest ultm strat.
DSC05909.JPG
Apoi se decoreaza dupa bunul plac biggrin.gif
DSC05938.JPG

Editat de KikenHana, 13 May 2009 - 10:54 PM.


#5 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 13 May 2009 - 10:56 PM

Si daca nu v-am ametit de tot pana acum cu reteta asta, va mai ametesc cu o sectiune tongue.gif

DSC05946.JPG
.
DSC05950.JPG



#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 May 2009 - 10:58 PM

Waw, ce padure neagra ciudata smile.gif

#7 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 13 May 2009 - 11:12 PM

kiken, e superb, macar sa poata face toata lumea ce-ai facut tu. Cate straturi are , cata munca, felicitari smile.gif
p.s. primul post l-am editat eu ca sa-ti rearanjez cele 2 poze care latisera pagina

#8 diamond

diamond

    abcd...urs!

  • Membri
  • 4041 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...pana la...

Postat 13 May 2009 - 11:38 PM

Kiken, fata, esti meseriasha tare! arata superb... si sectiunea e de zile mari! La multi ani sotului tau! esti o super sotie!

#9 lauralaurentiu

lauralaurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 14 May 2009 - 12:17 AM

Sfinte Sisoie! icon_eek.gif Asta-i tort, sau materializarea unor visuri nebunesti de gurmand impatimit? E su-perb! Si are calitatea de a-i crea bietului privitor la aste poze maiestre felurite visuri legat de modul in care se imbina toate blaturile, cremele, jeleurile...

Felicitari pentru executie si la multi ani fericitului care detine o asemenea comoara de sotie! floare.gif

#10 any_annette

any_annette

    Master of disaster

  • Membri
  • 2641 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Europa

Postat 14 May 2009 - 12:20 AM

Bravo Kiken, foarte frumos tortul, intr-adevar multa munca, iar rezultatul e pe masura smile.gif !

#11 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 14 May 2009 - 07:15 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ May 13 2009, 10:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Waw, ce padure neagra ciudata smile.gif


Asa-i Adriana...si eu inca l-am simplificat laugh.gif , ca altfel trebuia sa fac si ciocolata aerata cu aspiratorul rolleyes.gif

QUOTE(Pocahontas @ May 13 2009, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kiken, e superb, macar sa poata face toata lumea ce-ai facut tu. Cate straturi are , cata munca, felicitari smile.gif
p.s. primul post l-am editat eu ca sa-ti rearanjez cele 2 poze care latisera pagina


Multam Poca...si pentru felicitari si pentru interventie smile.gif

QUOTE(diamond @ May 13 2009, 11:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kiken, fata, esti meseriasha tare! arata superb... si sectiunea e de zile mari! La multi ani sotului tau! esti o super sotie!


Mersi diamanto, te pup floare.gif

#12 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 14 May 2009 - 07:19 AM

QUOTE(lauralaurentiu @ May 14 2009, 12:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sfinte Sisoie! icon_eek.gif Asta-i tort, sau materializarea unor visuri nebunesti de gurmand impatimit? E su-perb! Si are calitatea de a-i crea bietului privitor la aste poze maiestre felurite visuri legat de modul in care se imbina toate blaturile, cremele, jeleurile...

Felicitari pentru executie si la multi ani fericitului care detine o asemenea comoara de sotie! floare.gif


Asa e Laura, o nebunie pentru simturile gustative si intr-adevart si blaturile si cremele pot fi folosite si in alte combinatii, sau chiar singure, vi le recomand pentru orice combinatie, sunt dementiale biggrin.gif

QUOTE(any_annette @ May 14 2009, 12:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bravo Kiken, foarte frumos tortul, intr-adevar multa munca, iar rezultatul e pe masura smile.gif !



Multumesc Any floare.gif

#13 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 14 May 2009 - 08:42 AM

Wowwww...arata de vis! La multi ani sarbatoritului si sa fie sanatos!

#14 kismoni

kismoni

    Master of disaster

  • Membri
  • 6198 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea-Brescia

Postat 14 May 2009 - 08:51 AM

Kiken chiar urma momentul sa ne dai din nou in cap smile.gif rolleyes.gif
i'm speeeechlesssssss....
felicitari !

#15 Alis

Alis

    Master of disaster

  • Membri
  • 2677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Israel

Postat 14 May 2009 - 09:50 AM

Mai Kiken,tu chiar vrei sa ne omori? biggrin.gif
se apropie ziua mea si m-ai bulversat,pana acum eram sigura ca o sa fac tortul tau cu multa ciococata-al sultanului mi se pare-dar acum ,dupa ce am vazut minunatia asta,ma mai gandesc.


#16 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2949 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 14 May 2009 - 10:13 AM

Chiar ma intrebam pe unde esti draga Andrada...dar uite cu ce minunatie de minunatie ne incanti privirile la revenire...ESTI MAGNIFICA fata draga! floare.gif ...ai toata admiratia mea pt munca depusa in realizarea acestui minunat tort...LA MULTI ANI PLINI SI FERICITI sotului tau...ferice de el cu o asemenea comoara de sotie! smile.gif

#17 nico-vya

nico-vya

    Academic Chef

  • Membri
  • 1292 posturi
  • Gender:Female
  • Location:piatra-neamt-uk

Postat 14 May 2009 - 12:25 PM

e un tort complet si complex , dar asa un eveniment merita toata osteneala. cred ca si f delicios, adevarat toata gaselnita la- padurea neagra- e kirsch-ul, smile.gif acest renumit bucatar a facut personal f multe drumuri in franta, pt a-i deslusi exact secretele. cand il vezi la treaba, spui ca e la N A S A , nu la bucatarie laugh.gif
LA MULTI ANI FERICITI SOTULUI! SI TIE FELICITARI! floare.gif

Editat de nico-vya, 14 May 2009 - 12:27 PM.


#18 Ursuleatza

Ursuleatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 2720 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti &amp; Timisoara

Postat 14 May 2009 - 01:58 PM

Mama nene, ce misto! ohmy.gif Superb e! Bravo, Kiken! wink.gif

#19 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 14 May 2009 - 02:55 PM

Superb Kiken !Felicitari esti o bucatareasa desavarsita ! Imi plac mult retetele tale, sa stii ca le-am urmarit pe toate si sper sa le si incerc . Te pup !

#20 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 15 May 2009 - 04:49 AM

Kiken,superb !!! Exact pe gustul meu, cu multe blaturi, creme...Cu ocazie sau fara, ma incumet mai ales c-am si visine.
La Multi Ani fericiti si sanatate! sotului alaturi de o sotie asa de iscusita. floare.gif

PS. Tre sa-l execut si pe ala cu Sultanul, caci si ala arata demential...
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi