Sari la conținut

Poză

Turte de Craciun


22 răspunsuri la acest topic

#1 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 24 December 2010 - 12:20 AM

Deci nu stiu daca a mai postat careva reteta de turte,(daca nu luam in calcul pe cea postata de mine anul trecut la alt topic ) dar m-am gindit sa o dezgrop si sa mut reteta aici ca e mai usor de gasit (eu am facut cunostinta cu turtele destul de tirziu -aveam deja 16-17 ani ,dar nu-i nimic acum recuperez tongue.gif )

DSC01034.JPG

Si acum la reteta de turte(dezgropata si... copy/paste !)
Eu cam le fac din ochi.Cind eram acasa la mama faceam foile dupa reteta din Cartea de bucade de Didi Balmez a mamei mele .Azi ,desi am si eu cartea aceasta de bucate (Multumesc mamei ca mi-a trimis-o !) prefer sa folosesc foile de placinta Filo din comert . Le coc pe fundul tavii in cuptor

DSC01026.JPG

(mie imi plac putin bronzate ! ) Nu m-am schimbat tot asa imi plac tongue.gif

DSC01027.JPG

Separat clocotesc cam 500ml apa in care adaug vanilie ,rom, coaja rasa de portocala si lamiie(organica/ecologica ) las la racit. Nu pun zahar in apa ca fac nuca mai dulce! Nuca rasa (Cam 500g) o amestec cu zahar stiu eu cam 300-400g (dupa gust ) . Daca doriti puteti adauga vreo 2-3 linguri de miere si puneti mai putin zahar la nuca.

Intr-o tava pun prima foaie o preasar cu nuca

DSC01028.JPG

pun a doua foaie si o stropesc cu apa/siropul de mai sus, presar iarasi nuca si tot asa pina se termina foile (sau nuca !)

DSC01029.JPG

Daca am suficient sirop in tava nu stropesc fiecare foaie ,ele fiind subtiri nu prea exista riscul sa ramina crocante!
Peste ultima foaie am pus o hirtie cerata

DSC01030.JPG

si peste ea un fund si o greutate (o sticla de ulei )
Dau la frigider pina a doua zi cind tai patrate


Acum daca vreti retata din carte, e mai jos

ALUAT PTR FOAIE SUBTIRE
500G FAINA
1 LINGURITA (10g) sare
1/2 pahar(125g) apa calduta
1 lingura (20g) ulei
Ptr UMPLUTURA

500g nuci macinate
150g zahar
1 litru sirop
1 lingura apa de flori

Se pune faina intr-un castron se amesteca cu apa calduta in care s-a dizolvat sarea si uleiul, se framinta bine ,lovind aluatul de citeva ori de planseta ,apoi iar se framinta si tot asa pina ce aluatul devine elastic si moale .
Pe o fata de masa curata presarata cu faina se aseaza aluatul si se acopera cu o oala fierbinte ptr 15 min. Apoi se intinde bine cu sucitorul . Se introduc miinile sub foie si cu dosul palmelor in sus se intinde foaia usor sa nu se rupa. Foaia trebuie sa fie atit de subtire sa se vada prin ea tesatura fetei de masa.
Marginile groase se indeparteaza. Foaia se taie forme rotunde( cu ajutorul unei farfurii) sau patrate si fiecare se coace pe fundul tavii in cuptor (fara sa se rumeneasca )
Dupa ce s-au copt toate foile se unge pe rind cite o foaie cu sirop si se presara cu nuci macinate amestecate cu zahar si se aseaza una peste alta pe un platou mare .Se toarna restul de sirop deasupra si se lasa sa 24 de ore sa se insiropeze bine .
Spor la treaba ! Si pofta buna!

Editat de droopina, 24 December 2010 - 10:01 AM.
aranjat pozele in mesaj

Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#2 Irenke

Irenke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 24 December 2010 - 12:42 AM

Foarte interesant ce ai facut tu aici draga Blue jay. Arata foarte bine si cred ca e super la gust. Doar ca eu am o problema, sunt alergica la nuci. Cu ce crezi ca as putea sa le inlocuiesc? Felicitari fata. Adu o tava si la bar sa le infulecam
atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#3 Kate

Kate

    *********

  • Membri
  • 1954 posturi

Postat 24 December 2010 - 01:10 AM

Cum e la gust fata de-o baclava?
Chiar ca-i interesanta reteta.
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?

#4 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 24 December 2010 - 05:55 AM

Multumesc Irenke , Daca n-ar fi bune chiar n-as face in fiecare an,dar copii asteapta cu sufletul la gura (si au mincat ei si baclava -nu vreau sa zic aici ca una e mai buna decit alta !)
Cit priveste alergia la nuci nu cred ca te pot ajuta . Sau pot? N-am mincat dar asta-i reteta
Se numeste Julfa.
Aceiasi reteta de foi , se usuca la fel in cuptor sau pe plita, dar in loc de nuci ai nevoie de 3 kg de seminte de ...de... cinepa sa vedem cit de bine te ai cu shefa D.gif ! (sau seminte de bostan cojite)
500 g zahar
citeva linguri miere de albine

Pregatesti foile la fel ca pentru turte
Semintele de cinepa se pun pe soba calda la uscat,cele de bostan se prajesc. Odata uscate/prajite se piseaza cu piulita de lemn, sau risnita de cafea ,se vintura in miini sa se indeparteze cojile si se cerne prin sita . Miezul alb obtinut se pune cu apa calde pe plita,la foc mic ,si se lasa pina se ridica de-asupra apei ca o pasta,care se ia cu lingura ,se scurge si se amesteca (intr-un vas evident) cu zahar sau miere,unii zic si coaja de lamiie si/sau portocala rasa fin,pina se face ca o pasta .Cu pasta se ung foile de prajite si se aseaza una peste alta. se insiropeaza si e taie felii.


Strugurel,ma tenteaza si pe mine sa numesc turtele Baclava( moldoveneasca) dar nu-s,si gustul e diferit,zic eu . Baclavaua,pentru ca foile sunt unse in ulei/unt, si nuca e prajita odata cu foile, va avea alt gust,aroma textura ce vrei tu. imi place baclavaua,dar nici in ruptul capului n-as renunta la turtele de Craciun in favoarea ei . Poate si ptr ca Turtele le fac doar odata in an,pe cind la baclava pot face tot anul, singura restrictie ar fi ....cintarul tongue.gif
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#5 mireloasa

mireloasa

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucovina

Postat 24 December 2010 - 07:19 AM


Asta e o reteta traditionala de Craciun, mai bine zis de ajunul Craciunului in Moldova. Li se mai spune si pelincute sau pelincutele lui Hristos, si se fac cu foi intinse de mana pana devin transparente, sa poti citi ziarul prin ele, apoi se lasa la uscat o zi sau doua, asta ca sa absoarba mai mult sirop, cred, si apoi se coc pe plita.

Sunt nemaipomenit de bune si nu seamana cu baclavaua aproape deloc, foile sunt mai consistente si insiropate. Nu ma pot gandi la vre-o asemanare, au un gust caracteristic! Si ,da, traditional se faceau cu seminte de canepa! wish.gif

Bravo de reteta!
Don't drink and drive, smoke and fly!

#6 droopina

droopina

    vudu? iudu! uidu! aidu!

  • Moderatori
  • 10095 posturi
  • Gender:Female
  • Location:somewhere over the rainbow...

Postat 24 December 2010 - 09:21 AM

Niiiice! Scutecele Domnului le zice la noi si abia astept sa intru si eu in posesia unei portii (la noi in familie femeile mai in varsta le fac si le impart la tineri); pfff deja mi-e pofta D.gif
Life sucks and then you die! Damn right!


#7 dark angel

dark angel

    Master of disaster

  • Membri
  • 4876 posturi

Postat 24 December 2010 - 12:30 PM

m-a mancat undeva la 35 de grade sa fac turte :)
sant la rece si fac poza maine cand le tai ca, desi vroiam sa fac poze, faceam salata beouf, turte si tuna mornay in acelasi timp....drak stie ce a fost in capul meu sa ma apuc de toate odata

#8 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 24 December 2010 - 01:52 PM

QUOTE(dark angel @ Dec 24 2010, 12:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
m-a mancat undeva la 35 de grade sa fac turte :)


dar si cand ai sa le savurezi sa vezi ce bine are sa fie!

Sarbatori fericite si sa aveti pofta. santa2.gif

#9 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 December 2010 - 02:43 PM

Iar la mine in zona Vrancea, cam asa se fac.

#10 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 26 December 2010 - 07:28 AM

Multumesc Droopi ca ai scos pozele ,am scris pe fuga si cind m-am intors era prea tirziu sa mai pot face ceva. Si la noi in familie tot batrinele fac turtele - adica eu hahahaha. Dar anul asta am last-o mai mult pe fica-mea
si asta-i ce-a iesit

DSC05852.JPG

DSC05845.JPG

Am auzit si de cealalta denumire Scutecele Domnului,dar eu intotdeauna le-am zis turte ca asa li se spune in zona in care am crescut.
Si acum sa ma laud creativitatea mea shades.gif in ceea ce priveste turtele.
Primul an aici, am vazut si eu niste chestii rotunde prin magazin, si-mi zic ca desi cam grosute am sa incerc sa le folosesc la turte si sa nu mai stau sa fac foaie. Zis si facut,Cumpar coc foile ,miroseau ele nitel cam ciudat dar eu merg inainte si le insiropez ,le umplu si ....de ce oare aveam sentimentul ca maninic mamaliga cu nuca? Pentru ca ( putin stiam eu la vremea aia ) tortillas-chestiile rotunde, erau facut ce faina de porumb alb. blink.gif Sotul incerca sa ma consoleze cica :pune si tu niste sos de ciocolata sa vezi ca nu se mai simte mamaliga prea tare!
Si gata nu mai povestesc nic ,ca-m i pica ochiii in gura .



Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#11 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 26 December 2010 - 07:30 AM

Moata n-am stiut de postul tau cind am postat reteta, dar dupa cite se pare gindim cam la fel. tongue.gif
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#12 phllory

phllory

    Bucataras

  • Membri
  • 199 posturi
  • Gender:Female
  • Location:everywhere...but romania
  • Interests:exploring life's extension....

Postat 26 December 2010 - 03:50 PM

turte cu julfăăăăă sau Pelincile Domnului.....ah..de vedeam şi eu topicul, le-aş fi pozat....am primit de la bunica mea (pe 21 dec.) tradiţionalele turte cu julfă făcute cu cânepă ... a trântit buni vreo 20 de turte subţirele subţirele cu diametru de 50-60 cm şi mi-a trimis şi mie o bucată monstru.....sunt delicioaaaaaseeeeeee......nu foarte dulci, dar zemoase şi arată criminal cu umplutura aia gri-ciment......ah...sunt the best ever....o rog pe buni să-mi facă în fiecare an....anul acesta mai mai sa ratez turtele pt că nu găsea seminţe de cânepă...începusem să caut şi io pe la plafarele din Buc. ... dar s-a descurcat, draga de ea.... cred că avea numai coşmaruri cu mine din cauza insistenţelor mele şi nu s-a lăsat până n-a luat tot satul la rost ...deci, DA ... sunt speciale, sunt delicioase şi se mănâncă an de an în zilele de dinaintea Crăciunului ... de amu', la anu' tongue.gif MUAH MUAH
Generally ... living life easy ;)

#13 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 26 December 2010 - 04:57 PM

CITAT(phllory @ Dec 26 2010, 03:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
turte cu julfăăăăă sau Pelincile Domnului.....ah..de vedeam şi eu topicul, le-aş fi pozat....am primit de la bunica mea (pe 21 dec.) tradiţionalele turte cu julfă făcute cu cânepă ... a trântit buni vreo 20 de turte subţirele subţirele cu diametru de 50-60 cm şi mi-a trimis şi mie o bucată monstru.....sunt delicioaaaaaseeeeeee......nu foarte dulci, dar zemoase şi arată criminal cu umplutura aia gri-ciment......ah...sunt the best ever....o rog pe buni să-mi facă în fiecare an....anul acesta mai mai sa ratez turtele pt că nu găsea seminţe de cânepă...începusem să caut şi io pe la plafarele din Buc. ... dar s-a descurcat, draga de ea.... cred că avea numai coşmaruri cu mine din cauza insistenţelor mele şi nu s-a lăsat până n-a luat tot satul la rost ...deci, DA ... sunt speciale, sunt delicioase şi se mănâncă an de an în zilele de dinaintea Crăciunului ... de amu', la anu' tongue.gif MUAH MUAH


Eu julfa nu am mincat,dar n-as refuza , am gasit doar reteta si am postat-o ptr doritori ,dar am o intrebare la cunoscatori,chiar trebuie 3 kg de seminte sau e vb de 300 g .
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#14 phllory

phllory

    Bucataras

  • Membri
  • 199 posturi
  • Gender:Female
  • Location:everywhere...but romania
  • Interests:exploring life's extension....

Postat 26 December 2010 - 05:57 PM

CITAT(blue jay @ Dec 26 2010, 04:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu julfa nu am mincat,dar n-as refuza , am gasit doar reteta si am postat-o ptr doritori ,dar am o intrebare la cunoscatori,chiar trebuie 3 kg de seminte sau e vb de 300 g .

nuuu...3 kg??? ar fi exagerat de mult...asta dacă nu aţi vrea să faceţi pt tot blocul...pt 11 - 12 turte maaari (diam. cam de 50 de cm) se foloseşte 1 kg de cânepă....turtele făcute simplu din apă, făină şi sare, iar seminţele de cânepă măcinate la râşniţă .... şi aici începe operaţiunea monstru ... se fierbe apă, se pune cânepa măcinată în apa caldă .... se strecoară...se repetă operaţiunea de vreo câteva ori până rămâne ceva negru (se scapă de 'laptele' de la cânepă) ... apoi turtele se trec prin zeamă de la cânepă .... se pun mirodenii, coajă de lămâie...no...pare a fi ceva muncă de chinez... asta din spusele bunicii mele....amu, io n-am văzut niciodata cum se fac şi de asta nici n-am să intru în amănunte.... so ca idee, nu e nevoie de 3 kg seminţe de cânepă pt câteva porţii D.gif rolleyes.gif


P.S.: ce-mi place semnătura dvs. em_new_03.gif em_new_59.gif

Editat de phllory, 26 December 2010 - 06:03 PM.

Generally ... living life easy ;)

#15 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 December 2010 - 07:30 PM

nu chiar seminte de canepa, doar miezul. iar 300gr miez costa la mine la plafar 18.5 lei. n-am facut niciodata, sunt specifice nordului Moldovei, prin Botosani stiu ca se fac.

#16 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 26 December 2010 - 08:31 PM

QUOTE(moatza @ Dec 26 2010, 08:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nu chiar seminte de canepa, doar miezul.

eu le stiu cu samanta de canepa zdrobita-n piua, apoi amestecata cu miere. Umplutura era gri, dar or fi destule variante....
QUOTE(moatza @ Dec 26 2010, 08:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
sunt specifice nordului Moldovei, prin Botosani stiu ca se fac.

yeap, de-acolo le stiu asa, sunt dementiale......si as fi jurat ca se numesc jufle chin.gif
Paula





#17 iulia nicoleta

iulia nicoleta

    Big Chef

  • Membri
  • 812 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 December 2010 - 10:13 PM

QUOTE(PaulaM @ Dec 26 2010, 08:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
..si as fi jurat ca se numesc jufle chin.gif

pai julfe se numesc sau scutecele Maicii Domnului,am mai auzit!
da unde se mai gaseste canepa?

#18 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 27 December 2010 - 07:03 PM

QUOTE(iulia nicoleta @ Dec 26 2010, 11:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
pai julfe se numesc sau scutecele Maicii Domnului,am mai auzit!

sau pelinci, sau....dar n-am incurcat literele, jufla ii spuneam.

QUOTE(iulia nicoleta @ Dec 26 2010, 11:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
da unde se mai gaseste canepa?

habar n-am, le mancam acum mai bine de 25 de ani.
Uite, la moata la plafar au miez. smile.gif
Paula





#19 Lizura

Lizura

    a dancing miracle...

  • Membri
  • 3318 posturi
  • Gender:Female
  • Location:CA

Postat 29 December 2010 - 10:52 PM

Le-am facut si eu din nou ca in fiecare an. Foile le-am intins si copt in timp record.
De data asta le-am taiat si eu f fancy ca pe o prajitura, dar parca tot mai gustoase sint mai zdrentuite.

Imagini atașate

  • Turta_de_Craciun_edited_4.jpg

Editat de Lizura, 29 December 2010 - 10:56 PM.

If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm

#20 dark angel

dark angel

    Master of disaster

  • Membri
  • 4876 posturi

Postat 30 December 2010 - 09:07 AM

pe mine nu m-au dat pe spate, chiar deloc as putea spune, stiu, va dezamagesc cu parerea mea, vad ca toata lumea le prefera
poate ies mai bune cu foi facute de mine decat cu cele de la magazin, ca si blue jay?....e prima oara cand mananc asa ceva.....m-am si copt cand le-am facut si ma asteptam sa fie mai bune ....

cum se fac foile insa? as incerca si asa. socrii vad ca le-au mancat fara probleme :D



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi