Sari la conținut

Poză

Placinta cu branza dulce


5 răspunsuri la acest topic

#1 dorina69

dorina69

    Captain Cook

  • Membri
  • 374 posturi

Postat 06 January 2014 - 02:59 PM

Este o placinta extrem de lejera si placuta,la gust. Sunt cateva mici trucuri pentru a obtine foile coapte si voi incerca sa le descriu in totalitate.

1 pachet foi extrafine, nu recomand Linco pentru ca nu absorb lichidul si raman necoapte. In plus, mai au si gust specific de margarina. Eu am folosit foi cumparate de la Carrefour. Mai sunt bune marca Morarita.

3 oua, 30g unt topit, 100g lapte caldut pentru glazura

500g branza dulce grasa Lacteea, 4 oua, 2 plicuri zahar vanilat, 100g stafide, 120g zahar fin, 2 linguri gris, 150g smantana grasa 20%, 100g lapte, coaja lamaie.
Se amesteca cu telul.
ingrediente.jpg

Compozitia arata ca o ciulama.
amestec.jpg

Avem nevoie de o consistenta apoasa pentru ca foile sa fie patrunse si coapte. Nu trebuie sa ramana crude si uscate. Deci, toata aceasta “apa” din compozitie va fi preluata de catre foi.
Se unge tava cu ulei. Se desface pachetul de foi, pastrand folia de plastic sub ele. Se toarna ulei deasupra primei foi si cu mainile se unge in totalitate. Excesul de ulei se indeparteaza pe folie. Daca mai este nevoie, se mai adauga putin ulei. Se asaza in tava foaia unsa si cea de sub ea. Se continua operatiunea, asezand in tava jumatate din pachetul de foi.
tava_cu_foi.jpg

La aceasta operatiune am folosit ulei de floarea soarelui. Ideala este o grasime fara miros specific, ca atare, nu recomand uleiul de masline. Nu vreau sa discut prea mult despre ulei, dar vrem sa obtinem un gust dulce de prajitura.
De asemenea, nu recomand nici untul, pentru uns foile. Uleiul le inmoaie si patrunde mult mai bine. Uleiul se intinde cel mai bine cu mainile, credeti-ma. In acest fel puteti intinde cantitatea ideala pe foi. Controlul este mult mai bun decat daca folosim pensula.
Am folosit o tava de 35/25 cm, cu dimensiuni mai mici decat foile. Avem nevoie de ea pentru a forma o margine din foile de aluat.

Asazam in tava compozitia de branza si inchidem marginile foilor.
jumatate.jpg
Se continua asezarea foilor in tava, unse doua cate doua. Se inchid marginile.
inchidere_foi.jpg

Se incalzesc usor 100g lapte si adaugam in el 30g unt topit. Se adauga 3 oua si batem bine cu un tel. Aceasta compozitie se asaza peste foile din tava.
glazura.jpg

Compozitia trebuie sa ajunga inclusiv intre marginile foilor si tava. Cu un cutit sau o paleta de silicon indepartam putin marginile foilor si inclinam tava pentru a patrunde cu usurinta.
Se da placinta la copt, la foc mic. Sub tava se asaza o tava mai mica cu putina apa. Cand incepe sa se intareasca glazura de deasupra, daca nu s-a distribuit uniform, scoateti tava din cuptor si, cu ajutorul unei pensule de silicon sau unei linguri, uniformizati compozitia de deasupra. Exista posibilitatea sa se formeze gropite cu compozitie, pana cand placinta se ridica.

Este gata cand s-a rumenit deasupra si s-a evaporat toata glazura.
coapta.jpg
Se uda, complet, un prosop curat de bucatarie si se stoarce. Se asaza peste tava si se lasa placinta la racit in tava. Este foarte importanta aceasta operatiune. Rolul prosopului umed este acela de a nu lasa sa se usuce foile deasupra.
sectiune.jpg


#2 paprikas

paprikas

    micro Bucatar

  • Membri
  • 2 posturi

Postat 10 January 2014 - 10:23 AM

Si daca nu gasesc barnza dulce grasa Lacteea, ce ma sfatuiesti sa pun in locul ei? Mersi.

#3 dorina69

dorina69

    Captain Cook

  • Membri
  • 374 posturi

Postat 11 January 2014 - 12:28 AM

Orice alta branza grasa fina. Nu trebuie sa fie grunjoasa.
Bineinteles ca merge foarte bine si branza 0,2 grasime. Ideea este sa fie foarte fina.
Prin absurd, daca nu gasesti decat una grunjoasa, o bagi la robot cu cutitul de metal.

#4 alice07

alice07

    Bucataras

  • Membri
  • 54 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pitesti

Postat 23 July 2014 - 07:32 AM

Buna Dorina, poti sa specifici gramajul pachetului cu foi de placinta? Multumesc anticipat!

#5 dorina69

dorina69

    Captain Cook

  • Membri
  • 374 posturi

Postat 23 July 2014 - 01:16 PM

Cred ca un pachet, indiferent de marca, are 400g. De obicei, sunt cam 16 foi.
Jumatate le asezi in tava goala, apoi umplutura si restul de foi.
Nu am vazut cantitate mai mare sau mai mica. Poate sa difere grosimea foilor, dar nu foarte mult.

#6 alice07

alice07

    Bucataras

  • Membri
  • 54 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pitesti

Postat 24 July 2014 - 10:59 PM

CITAT(dorina69 @ Jul 23 2014, 01:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cred ca un pachet, indiferent de marca, are 400g. De obicei, sunt cam 16 foi.
Jumatate le asezi in tava goala, apoi umplutura si restul de foi.
Nu am vazut cantitate mai mare sau mai mica. Poate sa difere grosimea foilor, dar nu foarte mult.

Multumesc, Dorina. Am crezut ca sunt si pachete mari, ca cele de foietaj de 800 g tongue.gif.
Cu prima ocazie cand iau foi, vreau sa incerc placinta ta.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi