Sari la conținut

Poză

O alternativa pentru drojdia de bere


82 răspunsuri la acest topic

#61 nicole c

nicole c

    Big Chef

  • Membri
  • 645 posturi
  • Gender:Female
  • Location:it

Postat 09 February 2007 - 01:24 PM

ce binee arata!!si gustul??e ca la pizzerie? daca da,inseamna ca vale la pena de cumparat unul de asta asa-i?am vazut si eu unul si sa vezi ce tampita primul meu gand:"ce sa fac eu cu asta doar nu tre sa tin pizza la cald,ca odata facuta se si mananca!" icon_redface.gif credeam ca sunt tip chestiile alea in care iti aduc aia pizza acasa sa nu se raceasca laugh.gif

#62 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 February 2007 - 01:47 PM

(nicole c @ Feb 9 2007, 12:24 PM) Vezi post

ce binee arata!!si gustul??e ca la pizzerie?

DA!
(nicole c @ Feb 9 2007, 12:24 PM) Vezi post

daca da,inseamna ca vale la pena de cumparat unul de asta asa-i?

DA!

Mai ales ca asa cum am zis, cheltuiala ti-o scoti imediat la cit costa acu sa meri in pizzerii.! sad.gif

#63 nicole c

nicole c

    Big Chef

  • Membri
  • 645 posturi
  • Gender:Female
  • Location:it

Postat 09 February 2007 - 02:03 PM

multumesc!!
asta ar fi un pretext de nu ma mai scoate in pizzerie,adica zice omul:ai cuptor acasa ce iti mai trebuie pizzerie?oricum mai bine sa il ai in casa si asa la pizzerie nu ma duce ca zice:da la cat costa o pizza nu mai bine o faci tu acasa? icon_rotf.gif icon_rotf.gif

#64 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 October 2007 - 01:20 PM

Misha, trag sus. smile.gif

#65 Misha.

Misha.

    Master of disaster

  • Membri
  • 2221 posturi
  • Gender:Female
  • Location:tasha's world
  • Interests:foto<br />pictura<br />desen liber<br />confectionare de bijuterii<br />

Postat 25 October 2007 - 01:27 PM

asa!!!!!!
problemele mele sunt urmatoarele:
1. am facut aluatul din 500 gr faina 500 ml apa si ce mai trebuia,dar acolo ai scris ca tre sa stea cel putin 4 ore,iar la mine intro ora era asa mare crescut ca iesea din castron,asa ca am pus si cealalta jumatate de kg de faina si restul ingredientelor.
intrebarea ar fi:e problema mare ca a stat doar o ora?
2. dupa ce am amestecat tot lam pus din nou la dospit si tot asa sa intamplat in loc sai ia 2 ore,intro ora a fost dospitsi .
nu are nik daca lam folosit dupa doar o ora?
3. miam luat partea de aluat,500 de grame,si am puso intro cutie in frigider.
pot sa fac oricand pizza sau painica sau orice altceva dupa instructiunile tale,dar sa o scot cu o seara innainte afara nu????????sau are un nr de zile in care tebuie sa stea in frigider??????
4. daca am lasat doar 500 de grame de aluat,si o sa vreau sa fac ceva din 2 kg de faina pot?sau doar din 1 kg din cauza proportiilor?????
Se pare ca am multe intrebari si multe probleme ,dar nu am mai facut niciodata cu aluat dinasta doar cu aluat simplu.
vreau sa spun ca painica si chiflele tale arata perfect sper ca si ale mele vor arata asa.
painica mea,nefiind unsa nici cu lapte nici cu ou era tare anemica...dar sper ca data viitoare sa semene cu ale tale
si oricum iti multumesc mult mult ca miai raspuns biggrin.gif


#66 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 October 2007 - 10:04 PM

CITAT(Misha. @ Oct 25 2007, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
problemele mele sunt urmatoarele:
1. am facut aluatul din 500 gr faina 500 ml apa si ce mai trebuia,dar acolo ai scris ca tre sa stea cel putin 4 ore,iar la mine intro ora era asa mare crescut ca iesea din castron,asa ca am pus si cealalta jumatate de kg de faina si restul ingredientelor. intrebarea ar fi:e problema mare ca a stat doar o ora?

Nu-i bai, dacă a crescut inseamnă că era gata.
Am și eu o intrebare, cum se pierdusera diactriticile odata cu trecerea la noul forum abia acum am vazut că se pierduse cantitatea de drojdie, erau 5 grame, tu atita ai pus sau mai mult?
CITAT(Misha. @ Oct 25 2007, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
2. dupa ce am amestecat tot lam pus din nou la dospit si tot asa sa intamplat in loc sai ia 2 ore,intro ora a fost dospitsi .
nu are nik daca lam folosit dupa doar o ora?

nu, important e ca a crescut
CITAT(Misha. @ Oct 25 2007, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
3. miam luat partea de aluat,500 de grame,si am puso intro cutie in frigider.
pot sa fac oricand pizza sau painica sau orice altceva dupa instructiunile tale,dar sa o scot cu o seara innainte afara nu????????sau are un nr de zile in care tebuie sa stea in frigider??????

nu trebuie sa stea un anumit numar de zile, poti oricind sa o scoti, important e sa o amesteci cu faina si apa ca sa se improspateze si sa nu se inacreasca, iti caut acul linkul unde am povestit despre drojdia naturala ca sa vezi care e principiul
CITAT(Misha. @ Oct 25 2007, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
4. daca am lasat doar 500 de grame de aluat,si o sa vreau sa fac ceva din 2 kg de faina pot?sau doar din 1 kg din cauza proportiilor?????
Se pare ca am multe intrebari si multe probleme ,dar nu am mai facut niciodata cu aluat dinasta doar cu aluat simplu.

daca tu faci cum am facut aici eu cu cele 470 de grame, vei avea un poolish de un chilogram si jumatate la care adaugind apoi unul de faina si restul vei obtine peste 2 kg de aluat, asta vrei sau mai mult?

#67 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 October 2007 - 10:15 PM

Uite linkul despre care ziceam unde povestesc despre drojdia naturala.
http://www.culinar.r...rojdie naturala


#68 Misha.

Misha.

    Master of disaster

  • Membri
  • 2221 posturi
  • Gender:Female
  • Location:tasha's world
  • Interests:foto<br />pictura<br />desen liber<br />confectionare de bijuterii<br />

Postat 25 October 2007 - 10:27 PM

adriana iti multumesc mult mult de tot ca miai raspuns la miile de intrebari si mai lamurit.
intradevar cand vor fi peste 2 kg fa iesi mai mult si sper sa si ajunga,pt ca ieri am gatit pt 4 pers si nu a prea ajuns dar am primit sarcina de a face mai multa painica ,iar eu...abea astept sa termin cura ca sa gust si eu.........si pana atunci ma multumesc cu mirosul.......iar mirosul e........yamy
ei...cumva asta e reteta de paine care se gaseste prin italia?ca am ajuns si noi pe acolo o data si am stat o saptamana si am fost innebunita dupa painea aia dulceaga care nu se compara deloc cu ce e aici...tot ce mancam,mancam cu paine...si seamana mirosul fff mult
in fine,multumesc de rasp biggrin.gif pupic.gif si acu nam decat sa ma apuc de treaba..

#69 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 October 2007 - 11:11 PM

Exista citeva paini aici care se fac obligatoriu cu drojdie naturala (il pane toscano care e fara sare si mi se pare si il cafone napoletano si poate si ciabatta, acu nu mai tin minte), dar marea majoritate nu, eu credeam ca multi brutari o folosesc ca sa faca paine, dar acum vreo 3 ani cind am inceput aventura asta si am luat toate brutariile la rind ca sa le cer o bucata de drojdie naturala am descoperit doar una care o folosea, mare deziluzie am avut, dar asta e acum, totul se face repede sa se vanda repede. Painea facuta cu drojdia de bere se usuca mai repede si deci lumea are nevoie sa o cumpere mai des, tot banu a schimbat si traditia asta.

#70 Misha.

Misha.

    Master of disaster

  • Membri
  • 2221 posturi
  • Gender:Female
  • Location:tasha's world
  • Interests:foto<br />pictura<br />desen liber<br />confectionare de bijuterii<br />

Postat 26 October 2007 - 11:48 AM

asta asa e dar nu avem ce sa facem.
si pe aici...la fel.nimeni nu mai respecta traditiile si se pierde tot.adevarul e ca intrun singur loc am mai gasit paine fara amelioratori si alte "E"-uri (la brutaria unchiului meu) si facuta cu maia si ma bucur dar eu stau in tm iar el la cluj si mai mult de 3 paini nu are rost sa iau cand vin de acolo iar in rest nu avem decat sa ne multumim cu ce este,sau sa facem noi
si cum imi place reteta asta ma apuc de treaba.
multumesc ca miai rasp
sa ai o zi buna biggrin.gif

#71 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 October 2007 - 11:56 AM

CITAT(Misha. @ Oct 26 2007, 11:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
sa ai o zi buna biggrin.gif

Mersi fain asemenea, aici ploua de 3 zile precum toamna mad.gif si ma asteapta o dupa-masa de umblat cu Marco prin diferite locuri sa facem comisioane, dupa care ne retragem acasa, aprindem semineul si stam la caldurica tongue.gif
Si ca sa fiu on topic pun si de o piine dar in masina de piine si cu drojdie de bere ca eu de asta naturala m-am plictisit laugh.gif m-am jucat destul.

#72 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 06 March 2008 - 05:50 PM

Am citit tot, litera cu litera. Maine am musafiri si am spus ca fac pizza. Acum vreau sa intreb: deocamdata am numai drojdia uscata in casa...as face maiaua cu ea, dar cam care ar fi echivalentul la 5 gr de drojdie proaspata?

Urmatoarele intrebari:

- Este in ordine daca las maiaua peste noapte, fiind mai mult decat 4 ore?
-Maine pizza o fac la cina, cand anume sa framant aluatul? Vreau sa imi iasa subtirel si crocant.
- Am faina 550 (adica pentru paine din asta mai de la tara ) si semolina. O amestec, sa iasa un pic mai crocanta si cam cata Semolina pun?
-Maiaua asta o data facuta, s-ar putea pastra si la congelator?
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#73 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 March 2008 - 07:54 PM

CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 04:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am citit tot, litera cu litera. Maine am musafiri si am spus ca fac pizza. Acum vreau sa intreb: deocamdata am numai drojdia uscata in casa...as face maiaua cu ea, dar cam care ar fi echivalentul la 5 gr de drojdie proaspata?

Nu stiu care e echivalentul dintre una si alta, dar pentru no knead brad cunoscuta pe culinar drept piine artizanala proportia e de o lingurita la 430 de gr de faina deci daca vrei sa o lasi peste noapte poti incerca la cantitatile mele sa pui o lingurita de uscata.
CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 04:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Urmatoarele intrebari:
- Este in ordine daca las maiaua peste noapte, fiind mai mult decat 4 ore?

teoretic cu cit se mareste timpul de dospit trebuie sa se diminueze cantitatea de drojdie dar poti incerca cum am zis mai sus
CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 04:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
-Maine pizza o fac la cina, cand anume sa framant aluatul? Vreau sa imi iasa subtirel si crocant.

Pai daca o faci la cina n-ai de ce o face cu o zi inainte ca e prea mult timp, ai nevoie de 4 ore pentru poolish, o juma de ora sa zicem de framintat si alte 2 ore ca sa lasi sa creasca bilele, dupa care le intinzi si o coci, asta daca ai folosi drojdie proaspata.
CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 04:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
- Am faina 550 (adica pentru paine din asta mai de la tara ) si semolina. O amestec, sa iasa un pic mai crocanta si cam cata Semolina pun?

poti pune o treime dar atentie ca daca pui drojdie care creste greu folosind 2 faini "grele" risti sa nu creasca deloc si deci sa nu fie pufos deloc aluatul
CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 04:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
-Maiaua asta o data facuta, s-ar putea pastra si la congelator?

Nu stiu cum se comporta scos de la congelator, dar se pastreaza bine o saptamina-10 zile restul de aluat, apoi trebuie "improspatat".

#74 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 06 March 2008 - 10:22 PM

M-am lamurit cu toate si ca sa nu iasa nimic aiurea, m-am dus sa imi iau si drojdia proaspata.
Si ai dreptate cu timpul, pana la urma cred ca maine e suficient timp sa creasca. Mersi mult de explicatii si sper sa apuc sa fac si o pozna smile.gif . Noapte buna!
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#75 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 March 2008 - 08:35 AM

CITAT(Lapona Enigel @ Mar 6 2008, 09:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
M-am lamurit cu toate si ca sa nu iasa nimic aiurea, m-am dus sa imi iau si drojdia proaspata.
Si ai dreptate cu timpul, pana la urma cred ca maine e suficient timp sa creasca. Mersi mult de explicatii si sper sa apuc sa fac si o pozna smile.gif . Noapte buna!

Spor la treaba, bine ca ai gasit drojdia proaspata, asa n-ar trebui sa ai probleme.

#76 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 09 March 2008 - 01:12 PM

Vin ca sa spui:
-am facut plamadeala, numai ca am pus 4 g drojdie la 300 g faina, de frica sa nu raman in pom...si sa ma fac de ras. A iesit foarte bine, a crescut cum trebuie si cand o sa fac numai pentru noi o sa pun fix 3 g drojdie. Imi place foarte mult treaba asta, mai ales ca mie aluatul cu drojdie imi face cam rau. Asa arata dupa 4 ore.

DSC00636.JPG

-boooon, am adaugat 250 g faina si 50 faina de grau dur, sare si ulei ca apa nu a mai fost deloc nevoie. Mi-a placut foarte mult aluatul, nu are aroma dominanta de drojdie,se intinde bine si chiar ma reusit sa ma folosesc de maini si degete la intins tongue.gif ...ceea ce nu-i de ici de colo.
Si astea is 'mnealor in cuptior:
DSC00638.JPG
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#77 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 09 March 2008 - 01:18 PM

Si mai pun una:
DSC00639.JPG


Iar aici un buchetel pentru tine, iti multumesc de reteta!
DSC00640.JPG


Lor le-a placut foaaaaaaaaaaaarte mult, eu insa-carcotasa cum sunt- inca mai caut salamul si branza perfecta pentru pizza. Ce branzeturi si salamuri sunt "de pizza"...eu nu sunt experta. De obicei pun gouda sau emmentaler...sau din aia gata rasa la punga, care scrie ca e pentru pizza cica....si care pentru mine nu are gust dar o prefera Thomas. Sosul il fac eu mereu acasa, ca si Maya-rosii,busuioc, oregano, un pic de melasa, sare piper, un pic de bulion si ulei de malsine date la piureiat si gata.

Mi-a placut mult si am mancat si rece. Aluatul asta va ramane, cu plamadeala, nu umfla in burta deloc...pana acum ma feream de pizza si aluaturi in general.
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#78 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 March 2008 - 03:44 PM

CITAT(Lapona Enigel @ Mar 9 2008, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Iar aici un buchetel pentru tine, iti multumesc de reteta!

Multumesc frumos pupic.gif
Daca ai probleme cu drojdia data viitoare, lasa-ti o bucata din aluatul final in frigider, peste o saptamina sau 10 zile il iei, il improspatezi, faci pizza si piine si iar mai lasi o bucata in frigider, cu aluatul asta daca ai intolerante cauzate de drojdia de bere esti linisitita.
Chestiile de pus pe pizza sunt relative, inafara Italiei lumea pune o multime de lucruri, aici se pun foarte putine.
Cu cit ingreunezi pizza cu ingredientele de deasupra cu atit aluatul se va chinui sa creasca si sa se coaca.
Mozzarella de pus deasupra, dupa ce o tai trebuie sa o lasi citeva ore sa se scurga intr-o strecuratoare, vorbesc de mozzarella cea normala, cea de la Lidl de exemplu se topeste bine si nu lasa apa dar nu e deloc mozzarella wink.gif
Mie imi place mult sa pun feliute de speck sau prosciutto crudo de exemplu dar le pun cind am scos-o din cuptor si de la caldura pe care o are ea grasimea feliutelor se topeste si e foarte bun, cind pun prosciutto cotto il pun un pic inainte de a fi gata.
Salamul eu nu-l pun in general pe pizza dar cind mergem afara sa o mincam Stefano comanda mereu pe cea cu salam picant.

#79 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 10 March 2008 - 02:13 PM

Adi, cum adica il improspatez, ii mai adaug ceva, sau il framant putin?
Eu de acum asa vreau sa fac tot ce e aluat la mine, pentru ca da...eu daca mananc un pic de paine/pizza/gogoasa etc imediat ma umflu si fermenteaza si incerc sa evit. Si mie imi place pizza, insa tocmai din motivele astea nu o prea mananc.

Cat despre pizza mea, eu incerc sa o fac mai pe gustul lor, le pun ce le place, dar eu mi.as punea numai branza, rosii si ciuperci. O sa incerc si cu prosciutto cotto.

Cand ai timp arata-mi si mie cum e speck-ul tau.



P.S. Spun aici, ca nu ma mai duc la topicul Laurei: vorbeam de cuvintele germane din reteta lui Oliver, ca o data se foloseste Hartweizenmehl- adica faina de grau dur si la procedeu tot in trage cu Grieß...adica gris. Dar, eu copchil dishtiept, m-am prins ca e faina. Cartea eu am primit-o cadou, aici normal ca e in voga Oliver...in voga e gatitul insusi ca in orice librarie is doua raioane numai cu asta si televiziunea geme de show-uri de gatit...ca nu mai stii...ce retete ce metode etc. Da' ei nu stiu ca eu am culi tongue.gif
Dar...daca tot am primit-o cadou, am zis sa si fac din ea, desi pana acum numai la asta am ajuns. Personal, imi place foarte mult cea din editia Beautiful Cookbook.


.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#80 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 March 2008 - 02:33 PM

Improspatarea se face luind bucata de aluat care e in frigider si care sa presupunem ca virgula cintareste 500 gr si adaugindu-i 500 de gr de faina si 250 ml de apa.
Sau doza de improspatare conform surorilor cu care am facut eu cursul de piine poate fi 2/3 din cantitatea initiala de faina si 1/3 de apa.
Speckul pe care il folosesc il vezi in multele poze pe care le-am pus de-a lungul anilor cu pizze-le mele, chiar acu e aici pe prima pagina cel numit "retete de pizza" unde le poti vedea.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi