Sari la conținut

Poză

Tort de bezea cu crema de lamaie


151 răspunsuri la acest topic

#1 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:11 PM

Am scris reteta asta mai de mult la "Retete culinare/ Specific national / Suedia". Acum revin, cu poze.

Specific ca este un tort pe care il fac de vreo 15 ani. NU am voie sa fac altfel de tort la petreceri. Si cum astazi am fost in vizita, a trebuit sa fac tortul.

Tort de bezea cu crema de lamaie

Ingrediente:

Blatul:
4 albusuri,
176 gr. zahar (2 dl);

Crema:
4 galbenusuri,
66 gr. zahar (3 / 4 dl zahar),
zeama si coaja de la 1/2 lamaie,
50 gr. unt nesarat;

Ornare:
2 dl frisca,
1/2 lingura zahar vanilat,
felii de mandarine


Mod de preparare:
Blatul:
Se bat spuma albusurile cu zaharul.
Bezeaua se intinde pe hartie pergament sub forma de 2 discuri.
Se coace la foc foarte mic 125 ?C timp de 1 1/2 ora.

Crema:
Pe foc mic se amesteca galbenusurile cu zeama si coaja de lamaie pina se ingroasa.
Untul se taie in bucatele mici si se amesteca in crema.
Se lasa sa se raceasca.
Crema se pune intre blaturi.

Frisca se pune deasupra.
Se orneaza cu felii de mandarine. (Am uitat sa cumpar!)

P.S. ca sa iasa bezeaua trebuie sa se respecte urmatoarele:
- albusurile trebuie sa fie la temperatura camerii (adica nu scoase direct de la frigider)
- castronul si telul cu care se bat albusurile trebuie sa fie foarte curate, fara urma de grasime
- blaturile se coc la temperatura joasa: 120 grade C si timp indelungat, sa se usuce blaturile

Imagini atașate

  • citron1_1.jpg

Blogul meu aici

#2 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:12 PM

Pe hartie de copt am desenat doua cercuri pe care se va pune bezeaua:

[attachmentid=96919]

Miniaturi atașate

  • citron2_1_800pix.jpg


#3 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:15 PM

Se bat spuma albusurile cu zaharul.

[attachmentid=96920]

Miniaturi atașate

  • citron3_1_900pix.jpg


#4 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:17 PM

Bezeaua se intinde pe hartie pergament sub forma de 2 discuri.
Se coace la foc foarte mic 125 °C timp de 1 1/2 ora.

(Obs! Deci foc mic!)

[attachmentid=96917]

Miniaturi atașate

  • citron4_1_700pix.jpg


#5 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:18 PM

Pe foc mic se amesteca galbenusurile cu zeama si coaja de lamaie

[attachmentid=96921]

Miniaturi atașate

  • citron5_1_1000pix.jpg


#6 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:20 PM

...pina se ingroasa.
(pina se face ca o ciulama destul de groasa)

[attachmentid=96922]

Miniaturi atașate

  • citron6_1_1100pix.jpg


#7 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:21 PM

Untul se taie in bucatele mici si se amesteca in crema.

[attachmentid=96924]

Miniaturi atașate

  • citron7_1_1200pix.jpg


#8 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:25 PM

Am pus hartia de tort pe forma de tort (care este cu capac, sa o pot transporta). Deasupra am pus fasii de hartie sa protejez hartia dantelata, la pusul cremei.

[attachmentid=96925]

Miniaturi atașate

  • citron8_1_sammastorlek1400.jpg


#9 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:26 PM

Blaturile scoase din cuptor:

1:

[attachmentid=96927]

Miniaturi atașate

  • citron9_2.jpg


#10 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:27 PM

2: (din alt unghi):

[attachmentid=96928]

Miniaturi atașate

  • citron10_2.jpg


#11 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:29 PM

Toata crema se pune pe blatul de jos:

[attachmentid=96929]

Miniaturi atașate

  • citron11_2.jpg


#12 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:30 PM

Cel de-al doilea blat se pune deasupra:

[attachmentid=96930]

Miniaturi atașate

  • citron12_2.jpg


#13 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:34 PM

Se orneaza cu frisca batuta (in care s-a pus zaharul vanilat) si cu felii de mandarine. Cum n-am avut mandarine, am lipit niste albinite (cumparate de la un magazin de cadouri) pe niste scobitori din plastic (nefolosite!) cu scotch care lipeste pe ambela parti. Am infipt scobitorile in tort.

[attachmentid=96932]

Miniaturi atașate

  • citron13_2.jpg


#14 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:36 PM

Si poza obligatorie, in sectiune.
Asta-i portia fiica-mii, pe care am luat-o acasa (portia adica laugh.gif )

[attachmentid=96934]

Miniaturi atașate

  • citron15_2.jpg


#15 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 08:39 PM

Si cu asta...basta!

Am incercat eu sa pacalesc prietenii si rudele cu alte torturi dar n-a mers.
Am incercat cu tort de inghetata, tort de capsuni cu crema de vanilie... Nu si nu! Asta-i soarta mea! smile.gif
Blogul meu aici

#16 crista

crista

    micro Bucatar

  • Membri
  • 29 posturi

Postat 01 May 2005 - 10:16 PM

Super, cred ca e tare bun tortul asta. Saptamana viitoare am sa fac si eu. Acu' tocmai ai in cuptor tort cu mere.

De' vedeam mai repede....nu-i bai.

da' ce pofta imi face!!!!!!!

O seara placuta!

Crista

#17 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 01 May 2005 - 10:24 PM

Mersi, Crista!

Tortul e foarte ieftin, se face foarte usor. Important este ca focul la cuptor sa nu fie tare, la fel si cind se amesteca galbenusurile cu zeama da lamaie, etc - la foc mic, altfel devine omleta.

O seara placuta si tie!

#18 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 02 May 2005 - 10:44 AM

..si înca un tort blond,pentru mine smile.gif .Merci de reteta,trebuie probata!!! Schön smile.gif
Maya's World .

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 02 May 2005 - 11:28 AM

Minunat este Elena, am salvat ºi eu tot!

#20 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 02 May 2005 - 01:22 PM

Elena,in primul rind,multumesc pt. reteta si sa stii ca arata f. fain. smile.gif
Cum mie imi place tot ce este cu bezea,este bine venit in la retetele mele preferate.
Doar ca in loc de lamiie voi face crema de vanilie sau ori ce alta crema sint convinsa ca merge cu bezeaua.
Am mincat o data copil fiind ,mai mult de foame de cit de pofta o prajitura cu crema de unt-lamiie la o colega de scoala si mi-a fost asa de rau ca de atunci nu mai vreau gust de lamiie.Ce sa-i faci asta este,nuibai.
O saptamina de succes si inca o data mersi! smile.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi