Sari la conținut

Poză

tocanita de pui


47 răspunsuri la acest topic

#1 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 15 October 2006 - 08:43 PM

Buna ziua,
fiind una din retetele mele preferate (care imi aminteste mereu de bunica ), m-am gandit sa o pozez si sa o postez.
1 pui ( 1kg)
2 cepe, 1 morcov
2-3 catei de usturoi
200 ml smantana
faina
patrunjel verde
Se toaca ceapa marunt, se caleste impreuna cu morcovul taiat bucatele ( eu am calit doar ceapa), se adauga puiul portionat ( spatele l-am oprit pentru supa) se condimenteaza, se lasa pana carnea se albeste si scade zeama lasata.
[attachmentid=63314]
Se adauga apa si se lasa sa fiarba cu capac la foc mic.
[attachmentid=63315]
Cand carnea este fiarta , separat se amesteca 2 linguri de faina cu smantana si se adauga la tocanita. (Ca sa fiu sigura ca nu se fac cocoloase, opresc focul, pun smantana amestec bine, apoi dau drumul la foc si las cateva minute sa fiarba). Usturoiul se zdrobeste si se adauga, la fel si patrunjelul tocat marunt. Se serveste cu mamaliga, branza si muraturi .
[attachmentid=63316]
[attachmentid=63317]
[attachmentid=63318]

Miniaturi atașate

  • IMG_0474.JPG
  • IMG_0475.JPG
  • IMG_0478.jpg
  • IMG_0479.jpg
  • IMG_0482.JPG


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 October 2006 - 11:32 AM

Splendid, Amalia! icon_smile.gif
Trebuie neaparat sa fac si eu cit de curind!

#3 Mercury

Mercury

    Big Chef

  • Membri
  • 522 posturi
  • Location:Romania

Postat 18 October 2006 - 03:21 PM

oau ce pofta mi-ai facut! trebuie musai sa fac si eu tocanita zilele astea!
OanaAlina

#4 bambina

bambina

    Big Chef

  • Membri
  • 751 posturi
  • Location:Minneapolis, USA

Postat 18 October 2006 - 04:50 PM

Serios e tocanita?
Eu as fi zis ca asta e ciulama!
La mine tocanita se face fara faina, doar ceapa calita cu morcovi, aoi carne si sting cu bulion de rosii, patrunjel si gata.
Si ciulamaua se face asa, cu sos alb de faina.
Oricum, arata super bine si mi s-a facut foame... icon_smile.gif

Bambina

#5 Chipotle

Chipotle

    Big Chef

  • Membri
  • 963 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA

Postat 18 October 2006 - 06:22 PM

Si eu tot clujeanca... noi ii spunem tocanita. este preferata mea. cat a fost mama la mine numai din asta a facut in fiecare duminica cu mamaliguta... mie nu-mi iese asa buna ca ei... dar tr sa fac din nou cat de curand.

#6 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 18 October 2006 - 08:58 PM

(Chipotle @ Oct 18 2006, 07:22 PM) Vezi post

Si eu tot clujeanca... noi ii spunem tocanita. este preferata mea. cat a fost mama la mine numai din asta a facut in fiecare duminica cu mamaliguta... mie nu-mi iese asa buna ca ei... dar tr sa fac din nou cat de curand.


da, in Ardeal este tocanita. Imi era dor de ea , reteta e asa cum o face bunica, nici mie nu-mi iasa asa cum o facea ea, eu zic ca din cauza ca nu-i cu pui de casa ... dar asta e icon_smile.gif

#7 ange

ange

    Captain Cook

  • Membri
  • 205 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 20 October 2006 - 06:43 PM

si eu tot ciulama i-as spune icon_biggrin.gif
super idee mi-ai dat.o pun chiar astazi in ptactica.merci

#8 tata bucatarul 39013

tata bucatarul 39013

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi

Postat 23 October 2006 - 11:38 PM

ciulama gustoasa da se pune si boia?Si iute cumva?Ma faci sa ma dea ai mei afara!

#9 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 24 October 2006 - 12:08 PM

pai in Ardeal nu e "papricas"?

#10 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 24 October 2006 - 12:34 PM

La sfârşit de săptămână am făcut şi eu tocăniţă de pui cu găluşte de făină ( papricaş) cum i se mai spune,

5 pulpe inferioare, 5 pulpe superioare ,o ceapa mare tocată mărunt ,un gogoşar tăiat pătrăţele , 1 morcov mare taiat felii ,1 legătură pătrunjel verde tocat mărunt ,1 linguriţă boia dulce ,sare şi piper după gust.


- pulpele se călesc în ulei până când devin albe ,în altă tigae călim legumele puţin (până se înmoaie),
se pun pulpele peste,boia sarea şi piperul şi 2 căni de apă,se acoperă şi se lasă să fiarbă,la foc mic,

- separat se fac găluşte de făină ,ouă , apă şi puţină sare, pe care le punem la fiert în apă + sare+
1lingură de ulei când a dat în clocot ,când sau ridicat la suprfaţă le luăm cu spumiera şi le punem peste
carne ,le mai lăsăm 5 min.

- cu pui de casă tocăniţa este mult mai delicioasă.

#11 Chipotle

Chipotle

    Big Chef

  • Membri
  • 963 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA

Postat 24 October 2006 - 03:54 PM

eu dupa cate stiu tocanita este cea alba si papricasul este cel cu boia, dar mai stii - poate retin eu prost. In fine ceea ce conteaza e ca este delicioasa.

#12 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 24 October 2006 - 06:33 PM

de la etnologii mei citire tocanele si tocanitzele sunt un amestec de legume (aci depinde de zona da musai ceapa) si carne in cazul in care nu se fac de post (de cartofi, dovlecei, etc). daca au rosii sunt rosii, daca nu, nu icon_smile.gif

etimologic vorbind, denumirea (tocana sau tocanitza dupa dezmierdari carpato-danubiano-pontice) vine de la taierea in imbucaturi a celor puse in mancare (tocat - tocana - tocanitza).

ar fi dragalash daca am face acum o istorie a tocanitzei dar ar fi de scris multe fiindca in doua case nu-i tocana la fel, e alba, e rosie, e cu porc, pui, vaca ori numai cu legume, cred ca s-ar putea scrie o carte numai despre tocanitze.

de ce ma extaziez asa? ca am gasit o tocanitza de vacutza in cartea lui jamie care suna al naibi de bine si pe care nu o pot face decat cu musafiri caci cei mai in varsta din casa nu sunt adeptzii mancarurilor neclasice (asta din carte are niste arome de final super interesante).

papricasul, in afara de faptul ca beneficiaza de boiaua de rigoare (paprica), nu inseamna ca in tocanitze nu putem pune paprika, mai au pe langa asta si galustile, vorba mancaului, puneti galuste gulashului, ca nu poti manca atata carne pe inima goala si papricash o sa ii zicetzi icon_smile.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#13 tzushuca

tzushuca

    Captain Cook

  • Membri
  • 222 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj napoca

Postat 30 November 2006 - 07:45 PM

bunica facea reteta asta si tare-i mai iesea da in loc de smantana punea ''lapte prins''==sana de casa
si ea ii zicea tocanita (era romanca)iar bunicu ii zicea paprikas(era maghiar)si asta nu i-a impiedicat sa se iubeasca pana la sfarsitul vietii lor

mie nu-mi iese asa buna si mama zice ca mancarea gatita pe plita la foc cu lemne e mai gustoasa decat la aragaz
asa o fii oare ?
sau buna avea o vorba:''o fost lemnele strambe ''de aia nu mi-o reusit

#14 Simona E.

Simona E.

    Academic Chef

  • Membri
  • 1102 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 30 November 2006 - 09:54 PM

Si la noi ii zicea tot tocanita de pui, stiu ca facea mama, numai ca ea nu punea usturoi in tocanita si in loc de morcov punea ardei gras rosu, in rest toate celelalte ingrediente erau la fel cu cele scrise de tine Amalia.
Trebuie sa fac si eu in curand fiindca mi-ai facut pofta, numai ca eu o sa fac dupa reteta mamei mele.





#15 Asmera

Asmera

    Captain Cook

  • Membri
  • 357 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 December 2006 - 01:22 PM

Eu la asta ii zic paprikas de pui si cand fac ingrosala de faina cu smatana, injumatatesc smantana cu lapte. Si nu mai pun usturoi. Se mananca obligatoriu cu mamaliguta. Absolut delicioasa

#16 Amanda77

Amanda77

    Bucataras

  • Membri
  • 92 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 06 December 2006 - 04:48 PM

Azi am facut si eu "ciulamita" (ciulama+tocanita). Vb sotului meu cand a gustat-o "minunata" kermit.gif Am papat-o cu gogosar si evident cu mamaliguta. Uf, 2 portii am bagat la "ghiozdan"....si eu care ma laudam ca pana la craciun o sa mai dau jos din kg.
In concluzie: sarut mana pt reteta. eusa_dance.gif pupic.gif

#17 london

london

    micro Bucatar

  • Membri
  • 6 posturi
  • Interests:builder

Postat 28 February 2008 - 12:19 AM

cat timp dureaza?

CITAT(amalia aa @ Oct 15 2006, 08:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Buna ziua,
fiind una din retetele mele preferate (care imi aminteste mereu de bunica ), m-am gandit sa o pozez si sa o postez.
1 pui ( 1kg)
2 cepe, 1 morcov
2-3 catei de usturoi
200 ml smantana
faina
patrunjel verde
Se toaca ceapa marunt, se caleste impreuna cu morcovul taiat bucatele ( eu am calit doar ceapa), se adauga puiul portionat ( spatele l-am oprit pentru supa) se condimenteaza, se lasa pana carnea se albeste si scade zeama lasata.
[attachmentid=63314]
Se adauga apa si se lasa sa fiarba cu capac la foc mic.
[attachmentid=63315]
Cand carnea este fiarta , separat se amesteca 2 linguri de faina cu smantana si se adauga la tocanita. (Ca sa fiu sigura ca nu se fac cocoloase, opresc focul, pun smantana amestec bine, apoi dau drumul la foc si las cateva minute sa fiarba). Usturoiul se zdrobeste si se adauga, la fel si patrunjelul tocat marunt. Se serveste cu mamaliga, branza si muraturi .
[attachmentid=63316]
[attachmentid=63317]
[attachmentid=63318]



#18 london

london

    micro Bucatar

  • Membri
  • 6 posturi
  • Interests:builder

Postat 28 February 2008 - 12:22 AM

nu sunt sigur ca se pune morcov,insa stiu ca se face rantas pt a ingrosa sosul

#19 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 28 February 2008 - 04:32 AM

QUOTE(london @ Feb 27 2008, 05:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cat timp dureaza?


London , depinde de carnea de pui/gaina ....Daca este pui se fierbe carnea mai repede in ~25-30 min , apoi adaugi smantana+faina.
Daca este gaina , timpul de fierbere e mai mare ....... rolleyes.gif



#20 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 29 February 2008 - 03:05 PM

Multumesc Elena pentru raspuns, nu am vazut ca a scris cineva. floare.gif




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi