Sari la conținut

Poză

pandispan rapid in 5 min, diferite variante


7 răspunsuri la acest topic

#1 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 04 April 2007 - 03:35 AM


...asta mi se pare cea mai simpla reteta, pe care am executat-o des mai ales la inceputul casatoriei, dat fiind ca sotul meu o apreciaza f mult (pandispanul asta merge la cafea).
Mie imi place fiindca dureaza doar 5 minute (e nevoie insa de mixer), si recurgeam la ea atunci cind nu aveam timp de lucruri prea complicate. Reteta e din cartea semnata din Sanda Marin.


Pandispan- ingrediente: 6 oua, 6 plicuri de zahar vanilat, 6 linguri de faina plus unt sau ulei ptr uns tava, ce va fi tapetata apoi cu faina (ca la blatul de tort).
O transcriu exact cum i-am trimis-o unei prietene, anul trecut, prin e-mail, tocmai fiindca i-am explicat acolo nu lux de amanunte, ca unei incepatoare.
NU ARE CUM SA NU IASA, daca sint respectate toate spuse aici..... si poate fi un dulce potrivit pentru cele care nu se incumeta (inca) sa se apuce de facut cozonac.

Deschizi cuptorul intii sa se incinga (eu il pun la 170 de grade) si pui in vasul ptr mixer cele 6 ouaintregi, cu un praf de sare si cu zaharul vanilat. Se bat pina isi dubleaza sau tripleaza volumul (eu le
bat bine cu viteza cea mai mare, se fac spuma), adica vreo 2-3 min. Apoi se pun cele 6 linguri de faina si
se amesteca usor (sa nu iasa aerul) dar bine
si ZDUP! la cuptor. ASTA AR FI VARIANTA PANDISPAN GALBEN, simplu.

DACA VRETI CU CACAO- Se lasa o parte din amestec ca sa punem in ea cacao si se toarna pe deasupra in tava, peste compozitia galbena, zice autoarea cartii.

ALTA VARIANTA- am adaugat de citeva ori si bucatele mici de fructe confiate (dar mici-mici, cind le-am pus cum erau in pachet s-au lasat la fund....ei, nu m-a deranjat nici asa). Sau am pus si citeva stafide
si mai multe bucati de fructe confiate in spuma, odata cu faina....s-au lasat la baza feliei dar a iesit deosebit si f bun.

DEci poate fi facut cu cacao si fructe confiate sau simplu cu fructe confiate, ideal variante, pandispane diferite coapte odata si puse pe acelasi platou smile.gif

Se tine cam o ora la cuptor si cu asta basta. Dar la 170 de grade trebuie cam 40 de minute (sau mai putin,
se incearca cu scobitoarea, si cind iese curata e gata).


Trucuri si completari din experienta:
- nu se deschide usa cuptorului primele 20 de minute, sa nu se lase;
- e mai bine sa faci mai multe odata daca ai 3 tavi (timpul e acelasi ptr mixarea compozitiei, si poti sa adaugi ceva la fiecare cind pui in tava)

- cind e gata se pune zahar pudra, se scoate din cuptor dar nu la frig ca se lasa- asta am observat-o cind, incepatoare fiind, l-am pus in dreptul geamului crapat .
Acum, cind e gata, eu deschid usa cuptorului si-l mai las acolo putin..... cind e rece se scoate din tava si se taie.

F IMPORTANRT:
Ca sa iasa frumos, marmorat si sa nu se lasa cacao la baza feliei, eu dupa ce e gata spuma, inainte sa
pun faina, iau intr-o cana compozitie din ou batut cu vanilie si pun cacao. Abia apoi pun faina si rastorn
in tava, apoi pe deasupra partea cu cacao si o indes cu lingura in chec. Iese aspectuos.
(cu alte cuvinte, partea colorata cu cacao sa aiba mai putina faina, sa fie mai usoara)


Cam asta e, e simplu si f f rapid.

....l-am facut de atitea ori, dar din pacate n-am poze cu cele mai reusite variante.

....uite o poza cu pandispanul care avea prin el si bucatele de fructe confiate:

[attachmentid=93735]

...si altul marmorat (cu cacao), facut anul trecut, de Pastele nemtilor (erau Floriile la noi, daca nu ma insel)


[attachmentid=93736]

Miniaturi atașate

  • checsimplu1.JPG
  • LPIC1456.JPG


#2 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 04 April 2007 - 08:41 AM

Am si fugit pana la Sanda Marin.....
6 linguri de zahar vanilat , nu 6 plicuri...... biggrin.gif
IPB Image

#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 April 2007 - 09:00 AM

Gabriela, pentru ca fructele confiate sau stafidele sa nu coboare la baza pandispanului le pui intr-o punguta, pui o lingura sau 2 de faina, stringi punguta si agiti tare tare (cu atentie insa sa n-o spargi si sa faci faina peste tot laugh.gif ) si apoi le amesteci incetisor de tot in compozitia de pandispan exact in momentul dinaintea punerii in tava de copt. smile.gif

#4 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 04 April 2007 - 01:40 PM

In afara de metoda Adrianei , am o metoda mai " hoatza"( cand e cazul) .Prajitura cu aluat de pandispan in care pun tot felul de chestii, nuci , rahat, fructe uscate etc.,coapta in tava cu suprafata mare , o tai in patrate si bucatile le pun cu fundul in sus , pudrez cu zahar si asa fructele , rahatul, etc ajung sus.... biggrin.gif
IPB Image

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 April 2007 - 02:09 PM

super idee Neta pupic.gif icon_cheers.gif

#6 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 05 April 2007 - 10:11 AM



Multumesc, Adriana Nicoleta, nu stiam. Gata, de acum o aplic! smile.gif


...smile.gif Da, Neta, 6 linguri.... eu insa am pus intotdeauna 6 plicutele smile.gif)
Simpatica metoda 'hoata' smile.gif) Merge la fix la prajituri, multumesc de idee. smile.gif

#7 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 07 April 2007 - 05:01 AM


....in fine, am gasit si o poza in care arata cam cum trebuie (v-am zis ca l-am facut de multe ori, in diverse variante! pina si negru tot, cu cacao smile.gif) ):

[attachmentid=94127]

aici se invecineaza cu ..altele smile.gif)

[attachmentid=94128]

Miniaturi atașate

  • pandispan.JPG
  • pandisp2.JPG


#8 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 29 May 2007 - 01:46 AM



....o alta varianta, mai 'eleganta' laugh.gif , cu cirese (din rahat) in sectiune, am postat-o aici:

http://www.culinar.r...w...=15367&st=0

...numai ca acolo se bat albusurile sepaqrat, iar galbenusurile se freaca cu ulei....

...important insa pentru toate variantele: ingredientele sa fie tinute in bucatarie (ouale mai ales, nu scoase din frigider inainte de a ne apuca de lucru!)



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi