Sari la conținut

Poză

Cum se face mamaliga?


55 răspunsuri la acest topic

#1 HUGIANU CIPRIAN 26383

HUGIANU CIPRIAN 26383

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi
  • Location:Sfantu Gheorghe (Covasna)

Postat 09 January 2006 - 04:26 PM

Sper sa nu radeti de mine ca pun o asemenea intrebare!
Malaiul pe care il folosesc este grisat dar nu reusesc sa o fac in asa fel incat malaiul sa fiarba cum se cade. Imi puteti explica si mie cum trebuie facuta mamaliga ca sa iasa buna (dar asa, pe indelete si cu amanunte, ca la un incepator.
Cu multumiri, Ciprian

#2 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 09 January 2006 - 05:17 PM

Nu e nimic de ras....Omu' cat traieste invata...!!!
Eu o fac din "ochi" dar retea ar fi cam asta.
1 litru apa
1 ligurita unt ( sau o lingura ulei )
3-400 gr. malai depinde de cat de vartoasa vrei mamaliga
1 lingurita sare

Se pune apa la fiert intr-o oala mai mare im preuna cu sarea si untul. Cand apa fierbe se toarna in ploaie, malaiul cam 1/3 si se amesteca continuu. Cand incepe se se ingoase ( dupa cca. 1-2 min.) se toarna si restul malaiului si nu se mai amesteca. Se lasa cam 10 minute si apoi se amesteca voios si cu spor... laugh.gif se mai lasa 2-3 min. dar cu atentie sa nu se arda pe fund. daca chiar se arde ( se simte la miros ) nu se mai insista cu amestacatul si se ia repede de pe foc se toarna in alt vas rezistent la foc si se ma da la cuptor pana se ingroasa (daca mai este nevoie)...

Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#3 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 09 January 2006 - 05:25 PM

Reteta de mai sus o folosesc la malaiul grisat. La cel simplu procurat de la tara e mai lung timpul de firbere, peste 30 de min. iar oala in care fierb este inlocuita obligatoriu cu ceaunul traditional... icon_razz.gif
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#4 HUGIANU CIPRIAN 26383

HUGIANU CIPRIAN 26383

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi
  • Location:Sfantu Gheorghe (Covasna)

Postat 10 January 2006 - 09:10 AM

Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Ciprian


#5 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 10 January 2006 - 11:38 AM

daca vrei sa servesti mamaliga cu branzi si/sau smantana poti sa o fierbi in lapte, dupa instructiunie de mai sus. e foarte gustoasa.

#6 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 11:43 AM

mi se pare foarte complicata reteta de mai sus, eu o fac foarte simpla, numai ca nu stiu sa zic cantitati, oricum, daca vrei o reteta simpla...pui apa la fiert, cata mamaliga vrei sa ai in final, pui sare, apoi cand apa clocoteste poti pune un pumn de faina, odata, asta cam la 500-700ml de apa, ii faci cruce (asa face bunica mea) adica strapungi malaiul pana la fund in cruce, apoi il lasi sa fiarba, dupa vreo 5-10min il amesteci bine bine ca sa se omogenizeze, daca mai e nevoie de faina, mai poti pune putina, in ploaie, si dai focul mai mare, o lasi sa rasufle, o rastorni, si, gata wink.gif
Asa, si?



#7 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 10 January 2006 - 12:31 PM

Nu vad diferenta.... cool.gif
Poate untul..?! e oricum, facultativ dar e mai buna cu decat fara mai ales la malaiul grisat care e mai fad
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#8 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 12:44 PM

la faza cu cuptorul ma refeream, mi se pare cam multa bataie de cap pt o biata mamaliga wink.gif
Asa, si?



#9 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 10 January 2006 - 12:51 PM

hmm, mda....din "secretele bunicii.." ....era vorba daca se prinde mamaliga si o arzi...si inca nu e fiert malaiul...o rastorni in alta oala si o dai la cuptor...

Editat de marcel marcel, 10 January 2006 - 12:52 PM.

Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#10 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 12:53 PM

nu mai simplu faci alta? icon_rotf.gif

nu vreau sa te necajesc, nu te irita wink.gif
Asa, si?



#11 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 10 January 2006 - 12:57 PM

...hahaha....ba da....ai dreptate wink.gif
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#12 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 10 January 2006 - 01:06 PM

Diferenţa, exceptând untul şi cuptorul mi se pare că este asta:
- Marcel face o mămăligă ţărănească clasică, adică întâi păsatul, adaugă mălai (care absoarbe abur) şi mestecă la sfârşit.
- Bogdana face o mămăliga fără păsat.

Pentru mălai grişat aş propune o mămăligă pripită, adică mălaiul adăugat în ploaie în apa care fierbe şi lăsat la foc mic 20 min, după care se mestecă. Iese mai moale decât aia ţărănească.
Ca să nu se prindă, pun vasul nu direct pe flacără, ci pe un disc de tablă (de-ăla special pentru aragaz).

Oricum, cred că cel mai important lucru e sarea, că mămăliga afumată mai merge, dar aia nesărată nu, ştiu io ce ştiu laugh.gif

#13 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 01:08 PM

daca e pestele sarat sau branza, merge si mamaliga nesarata icon_razz.gif
Asa, si?



#14 Cris_Tina

Cris_Tina

    Captain Cook

  • Membri
  • 473 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 02:02 PM

Mamaliga nesarata e otrava curata!!!!!! blink.gif
Wrong or right...Black or white...If I close my eyes...It's all the same

#15 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 02:49 PM

eee, hai sa nu exageram, asta ar insemna ca cei ce sunt la regim mananca numai otravuri
Asa, si?



#16 Gabitza

Gabitza

    Musafir :)

  • Membri
  • 952 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 January 2006 - 03:29 PM

Eu am dat multe rateuri cu mamaliga pina cind am reusit sa ajung la o formula. Folosesc malai din acela unguresc ca fierbe mai repede mamaliga. Si pun o masura malai si 3 de apa. In cazul meu, o cana de malai si trei de apa. Pun apa sa fiarba cu sare si putin ulei. Cind fierbe pun tot malaiul si amestec. Stau linga ea si amestec din cind in cind. N-as putea sa dau un timp anume, dar cred ca in 10-15 minute iese si mamaliga mea. Nu o fi ca la carte dar doar asa mi-a reusit o mamaliga cit de cit aproape de cea de la mama de acasa.
A, si mamaliga la microunde imi iese binisor icon_biggrin.gif
"Live well, laugh often, love much"

#17 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 10 January 2006 - 04:11 PM

QUOTE(Gabitza @ Jan 10 2006, 04:29 PM) Vezi post

A, si mamaliga la microunde imi iese binisor icon_biggrin.gif


Eu de cind am aflat(de la Maya icon_smile.gif ) ca se poate face si la microunde, numai asa o fac.
Mari

#18 Kiva

Kiva

    aurora borealis

  • Membri
  • 712 posturi
  • Location:Suomi

Postat 10 January 2006 - 04:18 PM

QUOTE(Mari-Ana @ Jan 10 2006, 04:11 PM) Vezi post

Eu de cind am aflat(de la Maya icon_smile.gif ) ca se poate face si la microunde, numai asa o fac.


Si eu la fel! icon_razz.gif E si mai rapida si nu stai cu gandul ca se lipeste sau afuma oala.

Merci Maya dry.gif
Kiva
-------------------------------------------------------
Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa!

#19 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 12 January 2006 - 03:27 PM

... eu fiind mai tzaran si mai patriot.... icon_razz.gif ....n-as indrazni sa nici in ruptul capului sa fac mamaliguta in cuptorul cu microunde...parerea mea... wink.gif
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#20 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 12 January 2006 - 03:45 PM

marcel marcel, subscriu subscriu icon_smile.gif
Asa, si?





Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi