Sari la conținut

Poză

Cartofi dulci sau americani


19 răspunsuri la acest topic

#1 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 13 October 2004 - 05:37 PM

Pt. ca am avut geniala idee de a cumpara acesti cartofi va rog pe voi sa ma ajutati cu ceva retete ca eu la acest capitol sant :varza,multumesc anticipat
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#2 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 13 October 2004 - 05:54 PM

Cel mai banal sfat: prajiti sau purée (dupa tehnica normala), numai ca cei dulci se apropie de gustul morcovilor. La noi se mai servesc natur (fierti), cu unt pe deasupra, facuti crema (pe post de supa) sau un gen de budinca, adica la cuptor, cu oua si branza. Nu se preteaza la salate acre, unde se folosesc numai cartofii normali.

#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 October 2004 - 09:57 AM

Dupã zi ºi mie dacã se meritã ca eu pânã acu încã n-am avut curajul sã-i cumpãr.

#4 oanaC

oanaC

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 14 October 2004 - 11:34 AM

Poate ne ajuta cineva cu o reteta traditionala americana; intotdeauna mi se face pofta cand vad in filme curcanul si cartofii dulci alaturi...se gasesc si la noi la Carrefour.

#5 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 14 October 2004 - 06:20 PM

Iti trimit in seara asta, promis, o reteta americana, canadiana, de care vrei tu, dar ... gustul de morcovi tot ala e :0) De incercat o data, merge, ... ca sa poti conversa dupa aia pe subiectul lor !!! (sau mai stii, poate chiar o sa-ti placa !)

#6 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 15 October 2004 - 07:22 AM

Am facut pireu dar nu mi-a placut,nici mie nici copiilor (ca sotul nu a mai apucat )asa ca gata cu cartofi americani,au o consistenta ciudata iar ca si gust mie mi s-a parut ca mananc sfecla fiarta ,nu mai cumpar,Adriana,las-o balta ca e mai bine,
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#7 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 15 October 2004 - 08:20 AM

Uite cum ii fac eu :



Se curata de coaja "sweet potatoes" sau "yams" (cartofii dulci) si se fierb cu putina sare pina intra furculita in ei.

Fierti, se piseaza ca pentru piure, se adauga brown sugar (zahar brun), nutmeg (nucsoara), putina scortisoara, putina frisca lichida neindulcita, 1 sau 2 oua si se bate bine cu mixerul sa iasa o compozitie fara "cocoloase".

Se adauga 1 conserva de ananas "crushed" (e "marunt"- asa ca ras, dar daca ai numai bucati mai mari, merge si asa, poti sa-l tai totusi mai marunt ) scurs bine de zeama !!! si se goleste compozitia intr-un castron care merge la cuptor, uns bine .

Se da la cuptor compozitia la 350* F cam 35-40 de minute (eu il scot din frigider, pentru ca il fac cu o zi inainte, pina la faza aceasta, si-l pun la frigider peste noapte ), (daca e atunci preparat -cald- il tii cam 20 de minute). Dupa aceea (dupa 20-40 minute) pui niste nuci tocate deasupra si mai lasi 5 minute, si la sfirsit pui marshmallows (un fel de "gogoloaie" moi, din albus si zahar, dupa care se dau copiii in vint !, se vind la punga, sint albe sau colorate pastel ) si mai lasi in cuptor cam 5-10 minute sa se "umfle" si aureasca marshmallows-urile.



Se serveste fierbinte ca "garnitura" la Curcan sau la alte feluri de carne !

Eu asa ii pregatesc de Thanksgiving !



Uite asa arata marshmallows :



user posted image
Nihil Sine Deo
user posted image

#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 October 2004 - 10:36 AM

Monika, deci toatã compoziþia asta dulce însoþeºte friptura ca garniturã, corect?



Tocmai ieri am vãzut într-o revistã o reþetã cu tortelli în a cãror umpluturã era dovleac ºi aceºti cartofi dulci.



Odatã ºi odata îi iau ºi eu sã îi gust.

#9 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 15 October 2004 - 06:21 PM

Da, chiar daca e dulce merge cu friptura .

Cel putin noua ne place, in special la copii smile.gif .
Nihil Sine Deo
user posted image

#10 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 16 October 2004 - 11:14 PM

CARTOFI DULCI (desert polinezian)



Se spala si se fierb cu coaja in apa usor indulcita 800 g de patate (cartofi dulci), timp de 30-40 de minute. Patatele trebuie sa fie bine fierte, iar coaja sa se desfaca usor. Se scurg de apa si se decojesc. Se freaca patatele (ca un piuré) impreuna cu 150 g zahar, boabele dintr-o pastaie de vanilie (sau 1-2 lingurite de esenta de vanilie) si suficient lapte caldut (cca 250 g) pentru a obtine o crema. Se varsa in forme individuale si se lasa la frigider. Se servesc reci, ornate cu frisca.



CARTOFI DULCI CU MAR (reteta din Virginia, USA)



Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se unge cu o lingurita de margarina o forma de tarta (25 cm in diametru). Se pun in forma felii de cca 5 mm grosime de la 3 patate dulci, alternand cu felii de mar, de aceeasi grosime. Separat se amesteca 1 lingura de zahar brun (cassonade) cu un varf de lingurita de muscade (nu stiu in romaneste). Se pudreaza stratul de patate. Se pune 1 lingurita de margarina pe deasupra, repartizand-o uniform, pe cat posibil. Se acopera tarta si se tine la cuptor 30 de minute. Se descopera si se mai lasa in cuptor 10-15 minute, pana cand patatele devin moi.



CARTOFI DULCI (reteta din Québec)



Se fierb 900 g de patate, se curata de coaja si se face un piuré. Cand este doar caldut, se adauga 2 galbenusuri de ou, sare si piper. Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se ung cu unt 6 forme individuale. Separat se fierb 300 g de spanac. Se captusesc tavitele cu spanac, apoi se umplu cu crema de patate si se acopera, petrecand frunzele de spanac unele peste altele. Se pun formele intr-o tava mare, in care se pune apa (cam 1 cm inaltime). Se pune totul la cuptor. Se servesc scotandu-le din forma pe farfuria fiecarui mancacios.



CARTOF DULCI YASSA (reteta din Senegal)



Se taie 3 cepe rosii si 2 patate dulci. Se pun intr-un vas cu otet de vin si 5 ardei iuti maruntiti. Se taie in cuburi cca 500 g carne de pui (piept de preferinta) si se prajeste. Intr-un tuci, se pune la incins cam 200 g de ulei de arahide (sigur ca puteti folosi si alt ulei, insa asa e reteta originala), sare, 50 g de pasta de rosii diluata cu apa, legumele macerate in ptet si carnea prajita. Se fierbe la foc mediu pana ce patatele si ceapa sunt facute. Se serveste cu orez.



PORC CU PATATE SI SIROP DE ARTAR (reteta din Québec)



Se incalzeste cuptorul la 160 C. Se amesteca 2 linguri de unt cu 2 linguri de frunze de rozmarin, 2 linguri de sirop de artar (deh, voi ati cerut retete … nord-americane :0) si piper. Nu stiu cu ce si daca se poate inlocui siropul asta, dar puteti incerca. Se ung cu acest amestec 1 kg de cotlete de porc (fara grasime). Se pun intr-o cratita cu capac, inconjurate de legume (8 cartofi obisnuiti dar mici, 2 patate taiate cuburi, 2 pastarnaci taiati cuburi), se varsa 400 ml de supa de pui (sau apa cu Vegeta) si se tine la cuptor 40-60 de minute. Se scot carnea si legumele, apoi se ingroasa sosul ramas cu fecula de porumb sau faina, adaugandu-se inca 100 ml de sirop de artar. Sosul se toarna peste carnea si legumele asezate estetic in farfurie.



DESERTUL SENATORULUI CARPER (Dellaware, USA)



Se fierb in apa 1 kg de patate si se curata de coaja, facandu-se un piuré. Se amesteca cu continutul unei conserve (350 g) de sos de canneberges (cranberry, atocas) si scortisoara. Astea sunt niste fructe care cresc pe aici, sunt mici, rosii (mai nou pot fi si albe), si seamana la forma cu macesele. Se varsa intr-o tava inalta, unsa cu unt. Separat se amesteca 200 g de faina, putina drojdie uscata (o jumatate de lingurita), 200 g de zahar brun (cassonade), 200 g fulgi de ovaz si 75 g de unt sau margarina. Amestecul trebuie sa fie foarte sfaramicios. Se pune cu lingura peste crema de patate. Se coace la 200 C cam 20 de minute.



PATATE CU GLAZURA DULCE (reteta americana)



Se curata de coaja si se fierb in apa (1 cm inaltime) 500 g de patate, taiate felii. Separat se face sosul, din 200 g suc de portocala, o jumatate de lingurita de coaja rasa de protocala, 1 lingura de melasa (sau zahar brun), scotisoara si condimente amestecate (cum sunt cele pentru friptura). Se toarna sosul peste patatele fierte si se mai lasa 5 minute



COSULETE IN DOUA CULORI (reteta americana)



Se fac piuré separat cca 500 g de cartifi obisnuiti si 500 g de patate dulci (alegeti din cei portocalii). Se pune cate o lingura de margarina in fiecare. Se separa albusul de galbenusul unui ou. Albusul de bate spuma impreuna cu condiment pe baza de ceapa (ideal ar fi pudra de ceapa) si se pune in piuréul alb. Galbenusul se amesteca cu coaja de portocala rasa si se pune in piuréul portocaliu. Pe o tava se pune hartie cerata, apoi si fac cu aparatul de decorat cercuri de cca 8-9 cm diametru din pasta portocalie. Ies cam 8. Se umple mijlocul fiecareia cu pasta alba. Se acopera cu folie de plasic si se tin la rece intre 2 si 24 de ore. Inainte de a se servi se pune o lingurita de margarina pe fiecare si se pun la cuptor la foc mare, cam 10 minute.

#11 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 17 October 2004 - 02:21 PM

Chiar daca mi-ati dat atatea retete de cartofi eu nu am sa-i maifac niciodata ,nu imi plac de nici o culoare,ma asteptam sa fie mai dulci (ca de-aia sa numesc cartofi dulci)dar sant cam fazi dupa parerea mea,sant cartofi normali care sant mai dulci decat astia dulci icon_rolleyes.gif (na ca am ametit cu atata dulci)
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#12 Cristina

Cristina

    Master of disaster

  • Membri
  • 3128 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 October 2004 - 10:05 PM

angelique daca imi permiti sa iti spun ca te inseli un picut, incearca sa ii faci chips, ii tai foarte subtiri si ii prajesti in fripteuse, sint deliciosi, imi aduce aminte de dovleacul la cuptor, sper sa ii gasesti mai gustosi asa smile.gif

#13 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 18 October 2004 - 10:22 PM

Draga Angelique, nici nu ti-am spus vreodata ca ar fi buni :0) Noi am fost cinstite cu tine ! Dar serios vorbind, pentru o prezentare mai deosebita, fa reteta aia cu doua feluri de piuré (alb si portocaliu), arata superb in farfurie, fine cuisine, ce mai !

#14 iimro2003

iimro2003

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 05 December 2007 - 08:36 PM

Eu am gasit o reteta care mi-a placut mult, mai ales ca sintem in post si e si foarte rapida. Am adaptat-o ca sa fie mai romaneasca.
Radacinoase rumenite
4-5 cartofi rosii mari, 2-3 cartofi dulci mari, 2 morcovi mari se taie cuburi potrivit de mari. (sic! totul e mare pe aici!) 1 ceapa cit mai mare si jumatate de capatina de usturoi se toaca marunt. (Usturoiul se poate zdrobi, caz in care se adauga mai la sirsitul coacerii).
Se incinge cuptorul la foc mare.
Se pun toate legumele intr-o tava neunsa, se Adauga sare si piper macinat dupa gust (noi mincam mai picant si am pus cam 1 lingurita) si 2 linguri ulei de masline. Se amesteca bine toate ingredientele, se toarna si o cana de apa fierbinte si se da la cuptor. Dupa 20-30 de minute se mai reduce focul si se amesteca din cind in cind ca sa nu se lipeasca. E gata cind a absorbit toata apa si s-au rumenit putin legumele.
Se serveste fierbinte, ca atare sau eventual cu ketchup sau alte condimente (marar, patrunjel..)
Daca nu e post, e o garnitura foarte buna la friptura.
Sfat: morcovii trebuie taiati mai putin marunt decit celelalte legume pentru ca se patrund mai greu.

Noua ni s-a parut foarte gustoasa si chiar am apreciat cel mai mult cuburile de cartofi dulci.

Editat de iimro2003, 05 December 2007 - 08:38 PM.


#15 koral

koral

    Big Chef

  • Membri
  • 807 posturi
  • Location:Baia Mare

Postat 05 December 2007 - 08:59 PM

Angelique , si eu zic ca ai dreptate doar partial , nu sunt neaparat fazi , dar nu au gust de cartofi , asa cum , probabil , te-ai asteptat , si , da , sunt de acord cu Cristina , se apropie mai degraba , la gust , cu dovleacul placintar decat de morcovi.
Eu chiar am postat cateva poze , cu piure de cartof dulce si cartof alb - copiilor mei le place , si mie si sotului la fel , poate suntem noi asa , mai originali si mai avizi de aventuri-sporturi extreme biggrin.gif
Prajiti in ulei sunt FFF. buni-chipsuri , adica - , si copti in cuptor , cu sos de mozzarella si " iutici "( ghici de la cine m-am molipsit cu limbajul prescurtat!!! wink.gif )- reteta Jamie Oliver - iti garantez io ca o sa-ti placa.
Daca nu , platesc eu traumele!
Poza cu ultima sugestie:

Miniaturi atașate

  • IMG_2463__Small_.jpg


#16 Kengu

Kengu

    micro Bucatar

  • Membri
  • 12 posturi

Postat 08 December 2007 - 12:13 AM

Angelique,

eu cred ca cei pe care i-ai luat tu nu erau de calitate - catofii dulci de aici nu sunt deloc fazi la gust - seamana cu morcovii dar au alta aroma. Eu ii coc si fac piure din ei, fara sa mai pun absolut nimik si ies f gustosi simpli. Stii cum e, chestiile italiene care le iau eu pe aici nu sunt ca la voi, asa ca probabil si reciproca e valabila.

Crenguta

#17 anja

anja

    Big Chef

  • Membri
  • 585 posturi
  • Location:la marea nordului

Postat 11 December 2007 - 04:48 PM

eu il fac cum imi vine, idee de moment, ultima oara l-am facut asa- cu orez

am calit ceapa si am adaugat apa, am pus in apa fasole verde si sare si am asteptat sa fiarba. Apoi am pus orezul in apa clocotind si cartoful dulce taiat bucatele, cand e aproape gata am potrivit de sare si piper, si a fost un deliciu, o sa il mai fac cu siguranta.

am inceput schimbarea stilului de alimentatie marti 13.04.2010 (108 kg)
prima luna (-8.4 kg) 99.6 kg
a doua luna (-400g) 99.2 kg
7 august 2010 - 98.3 kg

#18 anja

anja

    Big Chef

  • Membri
  • 585 posturi
  • Location:la marea nordului

Postat 11 December 2007 - 04:49 PM

koral cum faci sosul de mozzarela?

am inceput schimbarea stilului de alimentatie marti 13.04.2010 (108 kg)
prima luna (-8.4 kg) 99.6 kg
a doua luna (-400g) 99.2 kg
7 august 2010 - 98.3 kg

#19 gymnopedie

gymnopedie

    Bucataras

  • Membri
  • 143 posturi
  • Gender:Female
  • Location:France

Postat 15 October 2009 - 04:50 PM

Pai bine dar care-i reteta lui Jamie ca tot n-am priceput? Mozzarella mea e tare bat cum faceti sosul?

#20 Wierzba Camelia 17179

Wierzba Camelia 17179

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi
  • Gender:Female
  • Location:WestTex

Postat 24 May 2012 - 08:54 AM

QUOTE(angelique @ Oct 13 2004, 05:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pt. ca am avut geniala idee de a cumpara acesti cartofi va rog pe voi sa ma ajutati cu ceva retete ca eu la acest capitol sant :varza,multumesc anticipat


Cartofii dulci si yams sint folositi in State in general in retete care le accentueaza dulcimea, amestecati cu zahar brun, siropuri, etc. si de multe ori presarati cu marshmallows. Eu una nu m-am obisnuit cu nici una din "produsele" astea. Mi se pare ca merg pe aceeasi linie cu majoritatea dulciurilor americane, unde se pare ca exista intentia sa se foloseasca toata productia de zahar de pe anul respectiv.
Mie si sotului meu ne plac foarte mult cartofii dulci, insa noi ii facem la cuptor, taiati felii lungi, amestecati cu rozmarin uscat (cel proaspat se arde), stropiti cu ulei, sare si pepperoncino si la jumatatea timpului de coacere, adaugati catei de usturoi (ca sa nu se arda). servit de regula linga cotlet de porc, miel, pui la cuptor, etc. Dulce-sarat si picant e o combinatie foarte buna - aceeasi directie cu, de ex., sfecla marinata in otet cu hrean (facind o paralela lejera...).
Uneori ii coacem in coaja si in servim despicati, cu niste smintina sau iaurt (dulce-acrisor), un presarat de ardei iute, poate paprika afumata/ chipotle/ancho chille, etc. si o iarba proaspata, fie ea marar, patrunjel, cilantro (frunza de coriandru), etc.
Pentru "double baked", se coace cartoful taiat in doua (in folie sau nu), se scoate usor cu lingura, se amesteca cu smintina/iaurt, brinza, mirodenii dupa gust, se repune in coaja de cartof si se mai da la cuptor sa faca crusta (parmezan / cascaval deasupra). Sweet-savory si foarte bun!
Sper ca am fost de ceva folos!
Enjoy!



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi