Sari la conținut

Retete cu praz


46 răspunsuri la acest topic

#1 Guest_teofania_*

Guest_teofania_*
  • Guests

Postat 22 February 2005 - 03:36 AM

Buna-buna!

Urgent am nevoie de reteta de "praz a la creme".Cunoaste cineva? Multumesc. smile.gif

#2 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 22 February 2005 - 10:28 AM

Buna Teofania,

am tradus reteta urmatoare:

Poireau (praz) a la creme

Ingrediente:
500g praz;
o ceapa
300ml frisca lichida (smantana dulce…sau cum ii zice)
300ml apa
1/2 bouillon de ierburi (aromatice) sau de pui (bouillon aux herbes ou de poule) – cred ca se refera la cub.
10g unt
ulei (care sa suporte bine caldura)
plante aromatice (herbesde provence) – (cimbru, rozmarin, ?marjolaine?, oregano, busuioc, ?sariette?)
sare
piper macinat

Preparare
-se taie ceapa fin;
-se spala si se taie prazul in bucatele (partea alba)
-se prajeste prazul in putin ulei, sare si piper, pentru 3minute
-se adauga ceapa, se lasa putin pe foc apoi se adauga apa
-se adauga cubul si plantele aromatice si se lasa sa fiarba acopêrit 15 minute
-se reduce focul, se adauga frisca si untul
-se lasa sa fiarba la foc mic pana cand sosul e bine prins
-se adauga putin piper proaspat macinat

Evident ca nu e traducere exacta, si evident ca eu inca nu am incercat chestia asta, desi pare foarte interesanta (pana acu' 10 minute nici nu stiam de ea icon_smile.gif ). Pentru verificarea retetei si nu numai mai jos se afla link-ul la sursa.

http://www.cook-it.ch/poireau.htm

O zi frumoasa

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#3 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 22 February 2005 - 11:07 AM

Multzumesc Esme pentru site. Are multe feluri ce se pot face în familie.O zi buna Higeia icon_rolleyes.gif
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 February 2005 - 11:34 AM

Esme, nu-mi plac tipii aceia pentru cã fac carbonara cu smântânã! eusa_naughty.gif pupic.gif

#5 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 22 February 2005 - 11:45 AM

Esme, nu-mi plac tipii aceia pentru cã fac carbonara cu smântânã! eusa_naughty.gif pupic.gif



Ai tu perfecta dreptate floare.gif, da' io tot ii iubesc ca-s elvetieni tongue.gif

O zi frumoasa pupic.gif floare.gif

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#6 Guest_teofania_*

Guest_teofania_*
  • Guests

Postat 22 February 2005 - 11:03 PM

Multumesc Esme!

Am dat peste reteta asta deoarece prietenii mei cumparau produsul congelat. Acu, disparut de pe piata, ei se vaita atita incit mi-am spus ca trebuie sa gust si eu acest praz.
Revin cu raport.
Inca odata, multumesc pentru raspunsul promt. smile.gif

#7 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 23 March 2005 - 12:58 PM

[b] PRAZ CU MASLINE

Imagini atașate

  • 100296.jpg


#8 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 23 March 2005 - 07:15 PM

Se mai poate face si praz umplut. Este mai migalos, dar foarte prezentabil la fatza icon_lol.gif

#9 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 23 March 2005 - 07:22 PM

QUOTE(Dana_P)
Se mai poate face si praz umplut. Este mai migalos, dar foarte prezentabil la fatza  :lol:


Da, asa este, daca dai un "search" gasesti si reteta de praz umplut cu carne de pui, parca.
Eu in ultima vreme incerc sa gatesc fara carne,...fiul meu este quasi vegetarian.

#10 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 24 March 2005 - 12:32 AM

Austriaco, poti sa-l umpli si cu branza sau urda frecata cu marar (ca pe manicotti), apoi pus la cuptor.

#11 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 24 March 2005 - 12:51 AM

Austriaco, poti sa-l umpli si cu branza sau urda frecata cu marar (ca pe manicotti), apoi pus la cuptor.



Multam frumos, Dana, dar fiul meu mea manica brinza numai pe pizza iar mararul, tocmai am scris mai devreme, este faux pas pentru intreaga familie,... cu exceptia mea.

#12 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 24 March 2005 - 12:55 AM

... ca si la mine laugh.gif "Ascunde" branza in niste gris si bate un ou. Adauga in amestec niste boia dulce si poate il pacalesti !

#13 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 24 March 2005 - 01:09 AM

... ca si la mine laugh.gif "Ascunde" branza in niste gris si bate un ou. Adauga in amestec niste boia dulce si poate il pacalesti !



Ma duci in ispita si parca ma vad alergind kilometri in plus numai din cauza ca am mincat eu tot prazul umplut... laugh.gif
Inca odata, multumesc frumos...

#14 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 29 July 2005 - 07:17 AM

Reteta telegrafica si ochiometrica....

Opareste prazul
Taie rondele subtiri
Rumeneste in unt

Sosul Bechamel

Unt
Faina
Lapte

Apoi Smantana
Parmezan ras

Sosul se amesteca cu prazul si se pune intr-un vas Yena, Ceramica sau altceva , (de unde se serveste).
Se sparg oualele pe suprafata prazului lasand spatiu intre ele.
Se presara parmezan ras si se coace pana ce oualele sunt facute. icon_smile.gif

#15 Georgeta Violeta

Georgeta Violeta

    Big Chef

  • Membri
  • 838 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania
  • Interests:Lectura, calatoriile, bucataria.

Postat 09 February 2006 - 10:46 AM

Dar o mancare de praz cu masline gatita dietetic nu mananca nimeni eusa_doh.gif ? Prazul spalat se taie "rondele" late de cca 15 mm sau tubulete, se fierbe in apa cu putina sare. Dupa ce s-a inmuiat se adauga masline nesarate cu sau fara samburi si neaparat negre si se mai fierbe putin dupa care se adauga suc de rosii si bulion facur de mine din ardei capia. Se opreste focul, se adauga o lingurita de ulei de masline si se mananca cu placere. :blob7
"Nu exista o cale spre fericire. Fericirea este calea.!."
Proverb budist

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 February 2006 - 11:51 AM

Georgeta dar măslinelor ce le faci ca să nu fie nesărate?
De exemplu aici se găsesc în ulei, în saramură şi cele " de plastic" cum le zic eu adică cele care n-au nici un gust, scrie pe ele că sunt făcute în cuptor, mai sunt jdemii de altele aromatizate cu fel de fel de chestii dar pe astea nu le luăm în consideraţie acu.
Sau dacă n-avem posibilitatea că oricum n-aş şti cum să fac, de a avea măsline nesărate, se pot folosi cele sărate şi în acest caz elimini sarea din apă, nu?
Cum iese mâncarea asta, mai scăzută? Sau mai lichidă? Sau fiecare o poate lăsa după plac?



#17 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 09 February 2006 - 01:17 PM

Dacă sunt prea sărate, io las măslinele în apă rece, ca pe brânză.
Dacă mâncarea iese prea dulce, merge o lingură de oţet.


#18 Iubita

Iubita

    Big Chef

  • Membri
  • 819 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 February 2006 - 03:44 PM

Tocana de praz cu jambon

1,5 kg de praz
500 gr. jambon
smantana
cascaval
sare,piper
unt

Curatati prazul si taiati-l in bucati.
Topiti untul adaugati prazul la calit impreuna cu putina apa, sare si piper.
Acoperiti vasul si lasati sa fiarba la foc potrivit.. Intre timp se taie jambonul bucatele si se pune si el la fiert langa praz, impreuna cu smantana.
Se mai fierbe inca 10 min. Serviti tocana calda cu branza, cascaval ras deasupra.



#19 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 10 February 2006 - 04:49 PM

rolleyes.gif ma bag si yo p'aci.
mama le face asa maslinelor: le gaureste de cateva ori cu sobitoarea si apoi la pune la fiert in apa rece si le fierbe cam...10-15 min si apoi le scoate, le trece prin apare rece si le pune iar la fiert in apa rece, tot 10-15 min si apoi le scoate, le trce prin jet de apa rece si gata. isi mai pastreaza un pic sarea dar nu atat de mult. wink.gif

#20 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 11 February 2006 - 09:05 AM

eu fac un flan de praz. prazul taiat grosolan (preferabil partea alba si cea putin verzuie ,daca posibil nu cozile) se caleste cu putin ulei de masline si se lasa sa se inmoaie pe foc. apoi se mixeaza cu 3 oua intregi, putina smantana ( 25 % sau intreaga daca preferati) cca 100 ml ( eu pun la ochi ) mult patrunjel, sare ,piper.
aceasta compozitie se rastoarna intr-un vas care marge la bain-marie la cuptor.
se serveste cald sau rece.

acelasi flan il fac cu dovlecei ( in locul prazului ), in rest procedeul e identic. acesta noi il mancam rece servit cu sos de rosii.( rosii taiate in jumatate, scos samburii si zeama, se pun in tigaie cu 1-2 catei de usturoi strivrti, sare, eventual o ceapa taiata sau echalotte-scalonio, cand sunt moi se paseaza . se repune rezultatul obtinut la fiert 8-10 min cu putina vegeta,ulei masline ,un varf de zahar, si un varf de concentrat de tomate. daca nu aveti rosii proaspete, merg si cele din cutie-pelati ) de obicei il fac vara ,rece.

din praz taiat marunt, morcovi in rondele, putina telina si cartofi, fac o supa legera, in care pun mult patrunjel tocat la sfarsit. e buna dupa excesuri culinare. icon_frown.gif
Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi