Sari la conținut

Poză

TABEL CU MASURI APROXIMATIVE ALE UNOR OBIECTE DE BUCATARIE U


33 răspunsuri la acest topic

#1 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 06 April 2004 - 07:19 PM

pentru reusita bucatelor se recomanda tuturor gospodinelor sa-si cunoasca prin masuri precise ustensilele de lucru din gospodarie. este un prim "secret" in arta culinara de familie care trebuie insusit





alimentul- o lingurita(in grame)-o lingura(in grame) -o ceasca de cafea(in grame)-un pahar sao o cana de ceai (in grame)



lapte 5 20 100 250



lapte praf 5 20 50-80 120



smintina 7-10 15-20 100-125 200-250



vin,Otet

sau apa 5 15 125 250



untdelemn 4 20 115 230



bulion

de rosii - 10-15 125 250



zahar tos 7 25 125 250



orez 6 25 100 220



gris 6 25 100 200



sare 8-10 25-30 210 240



piper 5 - - -



gelatina 5 15 - -



nuci

macinate 7 20 60 120



faina

de griu 7 15-20 70-80 150-200



malai 5 15-20 125 200-250

unt,

margarina 10 20 - -








"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#2 pisi2004

pisi2004

    Captain Cook

  • Membri
  • 353 posturi

Postat 06 April 2004 - 08:55 PM

mai am si eu cateva.

un cartof cat un ou= 50-60 g.

un polonic mare de supa=400 ml.

un cub de zahar=6 g.

o farfurie adanca de supa=300 g.

#3 Guest_mona_usa_*

Guest_mona_usa_*
  • Guests

Postat 06 April 2004 - 10:20 PM

ce bine imi prinde .

multumim mult de tot!
[addsig]

#4 update

update

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 April 2004 - 12:58 PM

si pentru cele care vor sa gateasca din culinar:



1 pahar de vin=1 1/2 dl

1 ceasca obisnuita de cafea cu lapte=2 dl

1 ceasca mare de cafea cu lapte=2 1/2 dl

1 lingura cu varf de faina=25 gr.

1 lingura rasa de faina=15 gr.

1 ceasca de faina=1/4 kg

1 lingura de zahar=25-30 gr

1 ceasca de zahar= 200 gr

1 lingura de grasime sau unt=25 gr.
[addsig]

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 April 2004 - 01:09 PM

hai sa ne batem in linguri, eu tocmai am masurat alaltaieri ca o lingura de zahar are 10 grame

acum cine imi garanteaza mie ca lingurile si canile si cestile sunt egale in romania si in italia si in america si in israel?



drept sa va spun m-am plictisit de moarte sa vad cum copiati prostii de peste tot din internet fara sa le verificati
[addsig]

#6 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 07 April 2004 - 03:13 PM

ai perfecta dreptate adriana,



eu propun sa calculam volumul lingurii, sa cautam densitatea produsului si sa aflam greutatea si eu am masurat anumite cantitati...si nu "pusca" cu ce apare in tabele, fara sa mai zicem ca niciodata nu o sa reusiti sa umpleti de doua ori exact la fel lingura cu....faina sau zahar...si pana unde sunt atatea grame...si...eu am trei feluri de linguri (nu ma refer la lingurite si alte cele) la acelasi set...care e cea folosita pentru masura...ei gata, stiti ce , oricum functioneaza masura "din ochi" cred ca se pot trece si acestea la acel tip de masura...hai sa fim fericite si vesele si sa muncim cu spooor



spor la lucru si o zi placuta

esme
[addsig]
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#7 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 07 April 2004 - 04:49 PM

este adevarat ce spui tu adriana, dar este vorba de obiecte stas, adica lingura normala(1/50dintr-un kg) lingurita(1/200 dintr-un kg)ceasca de cafea regulara(1/10dintr-un litru) si cana(1/4 dintr-un litru0.

tabelul l-am luat dintr-o carte de bucate a lui nicolae olexiuc, care a fost(si inca mai este) un ghid extraordinar pentru foarte multe gospodine.este vorba de editia din 1979.

voi incerca sa mai introduc o data tabelul mai estetic.

as vrea sa citez ce spune autorul:"gospodina, pe linga cintar, cilindri gradati de sticla, vase de tabla emailate sau din plastic gradate, foloseste si alte obiecte precum pahare, lingurite, cani, a caror masuri sint cunoscute". in concluzie, pentru a fi mai siguri, este bine sa masuram cantitatea cuprinsa in astfel de obiecte, pentru ca, atunci cind vom avea nevoie sa le folosim ca mijloace de referinta.

Imagini atașate

  • 41134.gif

"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#8 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 07 April 2004 - 07:52 PM

adriana, prostiile acestea nu sint copiate la voia intimplarii, iar de data asta am si muncit mai mult pot spune, ca sa aranjej informatiile intr-un tabel si sa obtin o marime potrivita care se permite aici sa se introduca. am fost si eu mai tinara si incepatoare fiind, cautam si intrebam peste tot ca sa aflu cite un raspuns dorit la intrebarile mele. ma gindesc acuma, cit de bine mi-ar fi prins si mie internetul si informatiiile pe care le cautam, daca ar fi venit in momentul potrivit.

multumesc.

si aici daca intrati, veti gasi maimulte calculatoare electronice de transformat diferite unitati de volum, temperatura,distanta, suprafata, foarte simplu de folosit: http://gourmetsleuth...neral_calcs.htm



un tabel cu conversia unitatilor de volum in sistemele americane si europene:

Imagini atașate

  • 41147.gif

"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 April 2004 - 09:56 PM

mc, nu vroiam in nici un caz sa te supar sau sa te jignesc, pur si simplu mi se umpluse paharul in acel moment.

hai sa o mai luam si pe alta parte, daca eu aici m-as lua dupa acele tabele si as lua o ceasca de cafea asa cum se gasesc in italia rezultatul e ca ceasca mea contine 25 de grame adica exact cit o lingura tot de-a mea plina cu virf, in ce priveste lingurile am 2 masuri, iar linguritele 3, pe care sa le folosesc?

nu sunt adepta cintarului electronic indispensabil pentru ca inainte de a-l avea am facut o multime de dulciuri care au iesit la fel de mine, sa nu crezi asta

lucrul pentru care eu ma lupt este veridicitatea si exactitatea unei retete, in special in ceea ce priveste dulciurile si de aceea nu fac ceea ce imi sugereaza mereu si pe toate caile inginerul, adica postarea retetelor in retete unde fiecare poate sa scrie ce vrea si copia de unde vrea si prefer forumul unde daca cineva n-a inteles ceva ma poate intreba sau eu la rindul meu pot intreba si se poate cauta impreuna solutia nereusitei eventuale

e plina lumea de reviste si internetul de retete care nu vor reusi niciodata, eu insami am incercat de 4 ori o reteta si dupa aceea am renuntat pentru ca mi-am dat seama ca nu va iesi niciodata

apreciez ca ti-ai ocupat timpul ca sa faci tabelele astea si sper sa fie de folos cuiva, eu cred insa ca acest lucru este subiectiv

nici nu sint sigura ca am explicat ceea ce vroiam sa spun, poate ca toate masurile astea sunt perfecte si cintarul meu e nebun

nu te supara pe mine!
[addsig]

#10 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 07 April 2004 - 11:41 PM

nici vorba de suparare, adriana, se poate? doar tu esti(de ce sa nu recunosc)favorita mea de pe acest forum si am apreciat totdeauna sfaturile tale practice, cit si a inca citorva membri(alexandru, higeia, dl. iuga si ar mai fi ).

cit despre tabele si masuratori...si eu sint de parere ca mai mult pentru dulciuri e bine sa le ai pregatite. mie, una, nu pot spune ca mi-a iesit o prajitura cum trebuie din prima.dupa mai multe incercari, chiar daca n-am mai fost asa stricta cu masuratoarea, pot spune ca am obtinut rezultatul cel mai bun, de ... experienta capatata anterior isi spune cuvintul.

multumesc
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#11 adriana marcela

adriana marcela

    Big Chef

  • Membri
  • 511 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 21 April 2005 - 11:14 AM

va rog imi spuneti si mie cat cantaresc in grame:

1 oz si 1 cup? am o reteta de trufe din martipan si nu stiu cum sa folosesc gramajele.si poate stiti cumva ce inseamna HEAVY CREAM. este cumva lapte condensat? mutumiri.

#12 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 21 April 2005 - 01:13 PM

Dintre alea multe pe care le-a gasit google asta mi se pare cea mai completa...cand e vorba doar de bucatarie, e clar ca ma pot insela.

Gasesti deci la urmatorul link tot felul de conversii (aoleu si vorbitorii astia de negleza ce grea viata ne-au facut laugh.gif )





http://www.french-at...conversions.htm



Poate ar trebui sa le copiem, traducem si plantam si la noi smile.gif...ce parere aveti?



Heavy Cream este smantana dulce (din care se face frisca) cu continut de grasime intre 36% si 40%.

light cream - continut de grasime intre 18% si 30%

light whipping cream (careia de regul i se spune simplu whipping cream) - grasime intre 30% si 36%.



O zi frumoasa floare.gif

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#13 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 21 April 2005 - 01:18 PM

Pentru mine,cea mai sigura masura este,cîntarul,sau paharul gradat cu ml si gr ..asa nu se da gres icon_biggrin.gif
Maya's World .

#14 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 21 April 2005 - 01:35 PM

paharul meu pe langa metrice are si marcaje in oz si cup si mai stiu eu ce alte d-astea...asa ca io m-am scos pe viata...sau pana se sparge paharul icon_razz.gif icon_lol.gif
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#15 adriana marcela

adriana marcela

    Big Chef

  • Membri
  • 511 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 22 April 2005 - 09:43 AM

Aldaesme,multumesc frumos ptr ajutor. Ar fi un lucru nemaipomenit sa ne traduceti si noua fetelor din Romania masurile englezesti sau americane.Bineinteles daca aveti timp.multumiri.

#16 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 22 April 2005 - 09:52 AM

paharul meu pe langa metrice are si marcaje in oz si cup si mai stiu eu ce alte d-astea...asa ca io m-am scos pe viata...sau pana se sparge paharul tongue.gif laugh.gif



..si al meu ,mai are si oz,dl..etc..si al meu e de plastic..asa ca nu se sparge tongue.gif: P 1-0 pentru mine biggrin.gif
Maya's World .

#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 April 2005 - 10:19 AM

Adriana ai o reþetã anume care te intereseazã, spune-ne-o ºi încercã sã-i dãm de capãt.

Sau te intereseazã numai aºa la modul general.

Din câte ºtiu eu ºi aºtept sã fiu corectatã de o fatã din America dacã greºesc cup-ul lor ar trebui sã fie o canã de 250 de grame.

ªi s-a mai discutat pe aici de transformãrile astea dar nu-mi mai amintesc unde.

#18 adriana marcela

adriana marcela

    Big Chef

  • Membri
  • 511 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 22 April 2005 - 11:26 AM

Adriana,am o reteta de trufe din martipan luata de pe net si are urmatoarele ingrediente:

-12 oz bittersweet chocolate

-1/3 cup heavy cream

-1 bax(7 oz) martipan

-1 tsp lichior de amaretto

-1/4 cup cacao

tot cautand pe culinar unde exista decoratii ptr tort am dat de o adresa unde aratau fel de fel de chestii printre care si aceasta reteta de trufe care arata f bine.Adriana mi-ai dat o idee buna sa fac decoratii din plastilina.de cateva zile tot exersez si am fost f f incantata de ce mi-a iesit.m-am uitat la decoratiile Salmei care sunt superbe.acum incerc sa mai gasesc pe culinar si alte pagini cu decoratii.imi pare rau ca nu prea am timp.oricum de Paste vreau sa fac primul meu tort decorat mai deosebit,adica cu ceva facut din martipan.pacat ca nu va pot trimite poze.

am promis la un moment dat ca o sa mai trimit si eu cate o reteta cand am timp,dar am avut o inmormantare in familie si nu prea am chef de scris sau citit.dar cum microbul este mare nu ma rabd ca macar din cand in cand sa mai intru pe culinar.

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 April 2005 - 02:41 PM

ok pupic.gif trec toate



la mãsuri le aºteptãm pe americance sã-þi traducã

#20 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 22 April 2005 - 03:18 PM

Adriana Marcela, pentru reteta de trufe :

1 oz= 28.35 g

1 cup= 250 ml



deci ar fi (cantitati rotunjite):



-12 oz bittersweet chocolate 340 g ciocolata

-1/3 cup heavy cream 85 ml crema(sau 1/3 de cana de 250 ml)

-1 bax(7 oz) martipan 200 g martipan

-1 tsp lichior de amaretto 1 lingura de amaretto

-1/4 cup cacao 65 ml cacao (sau 1/4 cana de 250 ml)



Un sfârsit de saptamâna cât mai frumos îti doresc si trufe cât mai bune icon_razz.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi